Vijf Nederlandse auteurs aan het woord over ebooks

0

In Boekblad magazine staat deze maand een artikel over vijf auteurs die spreken over digitale ontwikkelingen in het boekenvak. Wat vinden zij van ebooks? Zijn ebooks een positieve ontwikkeling voor het leesgedrag van Nederlanders? Aan het woord zijn Renate Dorrestein, Renske Jonkman, Rik Zaal, Wanda Reisel en Elvin Post.

De verkoop van ebooks groeit in Nederland. Renate Dorrestein vertelt dat dit jaar ebooks voor het eerst een substantieel bedrag vormde op haar afrekening. Geen van de auteurs is echter bang dat Nederlanders minder gaan lezen, ook zijn ze niet bang dat ebooks hier een negatieve invloed op heeft. Elvin Post en Rik Zaal zijn niet bang dat het succes van het ebook ten koste zal gaan van het papieren boek. Post gelooft dat het ebook groter zal worden maar benadrukt dat het succes van het ebook in Nederland niets voorstelt in vergelijking met de VS: “Het blijft voorlopig marginaal.” Hij voegt hier nog aan toe dat hij zelf altijd echte boeken zal blijven lezen. Rik Zaal vertelt zelfs: “Ik weet eigenlijk niet of mijn boeken digitaal beschikbaar zijn.” Hij is er van overtuigt dat het papieren boek zal blijven.

Renate Dorrestein en Renske Jonkman zijn een stuk enthousiaster over ebooks dan hun twee collega’s. Wel benadrukken ze allebei belangrijke problemen voor ebooks: copyright en illegaal downloaden. “Het maakt mij niet uit hoe mensen mijn boek lezen – vanaf een scherm of papier – áls ze er maar voor betalen”, aldus Jonkman. Ze legt uit dat mensen het normaal zijn gaan vinden om illegaal te downloaden en dat ze niet meer willen betalen voor boeken. De oplossing voor dit probleem is volgens haar een lagere prijs en het downloaden van ebooks moet makkelijker worden. Bovendien vindt ze dat boekhandels meer moeten inspelen op ebooks: “De boekhandel moet van zijn stoffige imago af.”

Renate Dorrestein vindt eveneens dat de prijs van ebooks omlaag moet om illegaal downloaden tegen te gaan. Volgens Dorrestein hebben mensen vijf euro voor een ebook over. Zelf vindt ze deze prijs geen probleem maar de uitgevers durven dat niet aan. Volgens haar zijn het bestraffen van piraterij en DRM-beveiligde ebooks niet de oplossing. Zij is erg tegen DRM-beveiliging, zij vindt dat het kopen van ebooks “door DRM onmogelijk wordt gemaakt”. “We moeten als een gek opvoedingscampagnes legaal digitaal lezen voor de lezers gaan doen”, aldus Dorrestein.

Tenslotte gaat Wanda Reisel nog in op de veranderende verhoudingen van de spelers in het uitgeefvak door digitalisering. Reisel vertelt dat schrijvers uitgeverijen niet meer voor alle functies nodig hebben. Schrijvers kunnen bijvoorbeeld zelf redactie en pr inhuren. Uitgeverijen moeten volgens haar na gaan denken over hun rol, perscontacten en marketingideeën worden voor auteurs doorslaggevend.

Via: Boekblad Magazine

Vorig artikelReview Kobo Touch: snelle bediening en leest zeer prettig
Volgend artikelCrossing Border Festival gaat samenwerken met Apple’s iBookstore

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in