De vijf hoofdzonden van ebooks

0

Liza Daly is een consultant bij Threepress Consulting. Zij heeft tijdens de Digital Book World Conferentie vorige week een presentatie gehouden over de kwaliteit van ebooks. Daly pleitte ervoor dat ebooks van dezelfde kwaliteit worden als hun fysieke tegenhangers. Haar presentatie heet dan ook heel toepasselijk: “Getting past ‘good enough’ Ebooks”.

De meeste ebooks lijken gemaakt van een van de eerste proeven van een manuscript van een schrijver, hebben geen aantrekkelijke voorkant en bevatten vaak veel niet-relevante of foutieve informatie voor een digitale lezer. Het ebook is “goed genoeg” om de markt in te zetten, maar biedt eigenlijk niet dezelfde kwaliteit als een papieren boek. Een illegaal aangeboden versie is vaak zelfs beter dan de legale ebook versie. Daly beschrijft een aantal hoofdzonden bij het produceren van een ebook.

Gebrek aan aantrekkelijke covers
Lezers van ebooks krijgen vaak geen aantrekkelijke voorkant, maar een plaatshouder of enkel een tekst. Een eInk ereader kan ook plaatjes vertonen en de lezer wil graag een mooi plaatje zien. Mochten de rechten niet goed geregeld zijn, dan zou men een andere voorkant kunnen laten maken voor het digitale boek. Een cover met plaatje geeft meerwaarde aan het ebook, zeker als er digitaal gelezen wordt op een smartphone of een pc. Zie voor een vergelijking dia 3 in de onderstaande slideshare presentatie.

Witte pagina’s en printinformatie
De meeste ebooks lijken gemaakt van de PDF die bestemd is voor de printeditie. Daar zitten veel stukken tekst in die bestemd zijn voor de papieren versie. Omdat eInk ereaders nog wel eens traag kunnen zijn met het opbouwen van een pagina (tussen de 2 en 20 seconden voor het omslaan van een pagina) is het niet handig dat daar veel witte pagina’s of informatie bestemd voor de printeditie in zitten.

Het ebook uit het voorbeeld van Daly begint pas op pagina 7 met hoofdstuk 1. Van de voorgaande zes pagina’s waren er 2 nagenoeg blanco en 5 pagina’s bevatten informatie voor de papieren editie. In het ongunstigste geval is de lezer dus twee minuten bezig om naar het eerste hoofdstuk te komen.

Foutieve informatie
Zorg dat de correcte informatie in de metadata staat. Als er een ISBN in wordt gezet, moet dit de ebook ISBN zijn, niet de paperback of hardcover ISBN.

Onnodige inhoudsopgaves
De meeste apparaten (smartphone, eInk ereader of pc-software) genereren een eigen inhoudsopgave. Een inhoudsopgave met paginanummering is dus niet noodzakelijk in een ebook. De paginanummering klopt meestal toch niet meer. Als er dan toch een inhoudsopgave ingezet wordt, zorg dan dat ze klikbaar zijn. Zeker voor eInk ereaders met touchscreen, smartphones en PC-software is dit van belang.

Redactiefouten
Een lezer van digitale boeken wil graag tekst lezen zonder spelfouten, slechte grammatica, verkeerde afbrekingen of plotfouten. Gebruik voor een ebook daarom de meest recente versie van een manuscript, met de laatste correcties, zegt Daly.

Hogere prijzen
Ebooks zouden dus dezelfde kwaliteit moeten bieden als hun fysieke tegenhangers. Soms is de illegale versie van een ebook beter dan degene die door de uitgever wordt aangeboden. Als je als uitgever verwacht dat er voor een ebook een bepaalde prijs wordt neergelegd, geef de digitale lezer daar dan ook dezelfde kwaliteit gelijk aan dat van een gedrukt boek voor. Zo creëer je meerwaarde.

(Via: Digitalbookworld.)

Vorig artikelWanneer uitgevers de prijzen bepalen
Volgend artikelPVI ontwikkelt nieuwe eInkschermen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in