Merendeel Nederlandse ebooks vanaf 18 januari zonder Adobe DRM

0

Vanaf 14 januari zal CB 8.426 ebooks met Adobe DRM beveiliging omzetten naar watermerk. Hierdoor wordt in totaal 74% van de beschikbare 20.000 ebooks voortaan uitgeleverd met watermerkbeveiliging of zonder DRM. Met deze omzetting komt CB tegemoet aan een breed gedragen wens van de markt om afscheid te nemen van Adobe DRM.

Veel uitgevers hebben gehoor gegeven aan de roep uit de markt om te stoppen met het gebruiksonvriendelijke Adobe DRM. Dat ging niet zonder meer: éénmaal aangemeld is het niet zomaar mogelijk om de beveiligingswijze (Adobe DRM, watermerk of geen DRM) van een ebook dat in de handel is verschenen aan te passen. Daarom zette CB in samenwerking met de internationale ISBN organisatie eind vorig jaar de zogenaamde ‘inkeerregeling’ op touw, waarbij Nederlandse uitgevers de kans werd geboden om hun reeds aangemelde ebooks alsnog met watermerkbeveiliging te gaan uitrusten, in plaats van Adobe DRM.

Ebooks kopen en lezen veel eenvoudiger
Dat is goed nieuws voor de consument: het aanschaffen en gaan lezen van ebooks wordt veel eenvoudiger. Autorisatieproblemen behoren tot het verleden. Daarnaast kunnen de ebooks die men aanschaft nu op elk device lezen, mits deze maar overweg kan met het ePubformaat, en in incidentele gevallen met het PDF-formaat. De ‘beveiliging’ zit hem in het feit dat er tijdens de aankoop wat informatie over de koper in het ebookbestand wordt versleuteld, waardoor uitgevers de mogelijkheid krijgen om de bron van illegale kopieën op te sporen.

Het omzetten gebeurt in de periode van 14 tot en met 18 januari. Voor de omzetting werd 66% van de beschikbare ebooks met Adobe DRM uitgeleverd. Vanaf 18 januari is dit percentage 26%. Daardoor zijn bijna driekwart van de Nederlandse ebooks vanaf volgende week vrij van Adobe DRM.

Watermerk niet bij Kobo en Apple
Overigens betekent dit niet dat ebooks die CB doorlevert aan andere retailers, zoals Kobo en Apple, ook automatisch vrij zijn van DRM. De watermerkbeveiliging wordt namelijk op het niveau van de retailer aangebracht. Kobo en Apple doen niet aan watermerkbeveiliging en brengen alsnog hun eigen beveiliging aan op de ebooks.

De beveiliging van Kobo en Apple is weliswaar gebruiksvriendelijker (want integraal onderdeel van de ereaders en/of ereading apps), maar het betekent wel dat consumenten die via deze partijen hun ebooks kopen nog altijd gebonden zijn aan Kobo respectievelijk de iBookstore. Alleen als uitgevers ervoor kiezen om helemaal geen DRM toe te passen op hun ebooks zijn consumenten ook bij deze partijen vrij om hun ebooks zonder verdere restricties aan te schaffen.

Vorig artikelSelf-publishing platform Lulu.com neemt afscheid van DRM
Volgend artikelVS: Gemiddelde prijs bestsellers daalt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in