Review: Degelijke Onyx Boox biedt touchscreen met goed contrast

0

De Onyx Boox 60 ereader is een 6 inch ereader met een Wacom touchscreen die te bedienen is met een stylus. Ook beschikt de ereader over wifi internet connectiviteit. Het apparaat ondersteunt ePub en pdf ebooks met Adobe DRM en DRM-loze Mobipocket (.prc) bestanden. Ook mp3 wordt door de ereader ondersteund. Het scherm kan zowel in landschaps- als in portretmodus worden ingesteld. Ook is het mogelijk om stukken tekst te highlighten.

De ereader wordt geleverd met een witte beschermhoes, USB-kabel en uiteraard een stylus, welke in de ereader opgeborgen wordt. De Boox is voorzien van 512 MB geheugen. Het geheugen kan uitgebreid worden met een standaard SD kaartje (niet meegeleverd).

Goed gevoel
De ereader ligt goed in de hand en voelt zeer stevig aan. De ereader is beduidend zwaarder dan andere 6” ereaders, zoals de Cool-er en de Cybook. Maar dit draagt mijns inziens alleen maar bij aan de degelijkheid van de ereader. Doordat de behuizing van de Boox niet buigt zal het scherm niet snel stuk gaan.

Lezen
De ereader heeft een goed contrast, vergelijkbaar met dat van de Sony PRS-300 en BeBook mini. Elk eInk scherm is wat grijzig, maar het is in ieder geval niet storend dat de achtergrond niet helemaal wit is, de leeservaring blijft goed.

Opvallend is dat het scherm snel ververst wordt. Je kunt de bladzijden zowel met de knop onderaan als met een “veeg-beweging” met de stylus omslaan. De snelle reactietijd van de ereader zorgt dat je goed kunt doorlezen en geen vervelende stops hebt in je leesflow.

Door het gebruik van het Wacom touchscreen is de reflectie tot een minimum beperkt. Hij reflecteert veel minder dan bijvoorbeeld de Sony PRS-600. Door het gebruik van de Wacom-technologie kan het touchscreen alleen maar met een stylus worden bediend, niet met de vingers, zoals bij de Sony het geval is.

De Boox biedt vijf verschillende lettergroottes. Door in een ebook op het pijltje links onderin te tappen met de stylus krijg je het menu te zien waarin je de lettergrootte kunt aanpassen. Over het algemeen is “medium” een aanvaardbare grootte om mee te lezen. Het menu sluit automatisch na je keuze voor een lettergrootte. Je kunt geen ander lettertype kiezen, dus al je ebooks worden weergegeven in Times New Roman: dat gaat op den duur wel vervelen.

Highlighten
Via het menu kun je stukken tekst highlighten. Dit wordt in het menu “Annotate” genoemd. De highlights worden opgeslagen en kunnen per ebook worden teruggeroepen. Deze worden dan getoond met het paginanummer en een positie op die pagina. Het is echter niet mogelijk om aantekeningen te maken bij een stuk tekst, zoals je bijvoorbeeld wel bij de Sony PRS-600 kan doen. Dat is jammer, want dat is juist een meerwaarde van het hebben van een touchscreen.

Tools
Achter het menu “Tools” kun je onder meer woorden opzoeken in het woordenboek (deze zijn echter niet voorgeïnstalleerd), bladwijzers toevoegen/verwijderen en een paginakeuze opgeven zodat je bijvoorbeeld snel van pagina 8 naar 80 kunt springen. Je kunt ook naar de inhoudsopgave van een ebook gaan, een zoekopdracht geven door op het virtuele toetsenbord je zoekterm in te geven of een ebook als diashow afspelen. De diashow speelt je ebook dan bladzijde voor bladzijde af totdat hij bij het volgende hoofdstuk aankomt. Je kunt alleen niet de paginagrootte en de snelheid instellen, zodat deze feature verder weinig toevoegt.

Internet
De Onyx Boox 60 heeft beschikking over draadloos internet via wifi. Je kunt wifi aan- en uitzetten via een knopje aan de linkerzijkant. Iedere keer als je het internet opgaat, word je gevraagd opnieuw een netwerk te kiezen om verbinding mee te maken. Vervolgens moet je op het scherm met beschikbare netwerken aangeven met welk netwerk je verbinding wilt maken om een webpagina te bekijken. Vervelend, dat de ereader niet onthoudt wat je standaardnetwerk is.

Standaard zijn er drie webadressen voorgeprogrammeerd: De homepage van de fabrikant, Google en Wikipedia. Je kunt zelf geen nieuwe favorieten aanmaken. Via Google kun je je zoekterm intikken middels het virtuele toetsenbord. Daarna moet je nog op Google Zoeken tappen om je zoektocht ook echt te beginnen. Ik zocht, heel verrassend, op “ereaders” om op eReaders.nl te komen.

Websites worden niet geschaald door de Onyx Boox, je ziet dus niet de hele pagina in één keer op je scherm. Door op het scherm heen en weer te “vegen” met de stylus kun je de rest van de pagina bekijken. Dat vraagt wat gewenning omdat eInk technologie niet snel genoeg is om de pagina over het scherm te laten bewegen; het beeld moet echt opnieuw opgebouwd worden. Flitsend surfen zit er dus niet in.

Omdat je geen websites toe kunt voegen aan je bladwijzers, zul je iedere keer opnieuw via Google je zoekterm moeten intypen om op een bepaalde site terecht te komen.

Ebooks downloaden
Heb je eenmaal een website met ebooks gevonden, bijvoorbeeld Feedbooks, dan is het wel mogelijk om daarvandaan een ebook te downloaden, die je direct kunt lezen op de ereader. Ik heb het direct downloaden van ebooks getest met een gratis ebook in het ePub formaat. Betaalde ebooks (voorzien van DRM) zul je via een computer naar de Boox over moeten zetten, omdat de ebooks eerst geautoriseerd moeten worden. Volgens de fabrikant zou er een firmware update komen in januari waarmee op afstand autoriseren van ebooks mogelijk moet worden.

NRC epaper
In theorie zou je door de aanwezigheid van wifi epapers van bijvoorbeeld het NRC kunnen downloaden. Door de implementatie van de huidige, niet volledige internetbrowser is dit helaas niet mogelijk omdat je geen favorieten kunt toevoegen en ook geen URL’s kunt intikken in een adresbalk. De firmware update van januari zou dit moeten verhelpen. Jammer dat Onyx International niet direct een volledige browser in de ereader heeft gezet.

Slaapstand en menu’s
De menu’s zijn op het eerste gezicht niet bijzonder intuïtief. Het pijltje aan de onderzijde van het scherm geeft een contextueel menu, maar de tabjes die je positie in de bibliotheek aangeven, verdwijnen op het moment dat je een ebook opent. Je kunt het ebook dan alleen sluiten als je via het contextuele menu op “Close” drukt.
Je kunt ook het menu oproepen via de ‘menu’ knop die je onder het scherm vindt. Via deze vijfweg bediening kun je ook door het ebook bladeren en keuzes bevestigen. Eenmaal gewend aan de bediening, navigeer je snel door de bibliotheek en je ebooks heen.

Het is me een paar keer overkomen dat de ereader vastliep in de slaapstand. We moesten de ereader daarop volledig resetten (stylus eruit halen, klepje aan de achterkant verwijderen). De fabrikant, Onyx International, heeft aangekondigd dit probleem in een toekomstige firmware update te verhelpen.

Conclusie
De Boox 60 is een goede ereader voor digitaal lezen, highlighten en downloaden van (gratis) ebooks zonder DRM. De verversingssnelheid van het eInk scherm is bijzonder hoog. Doordat Onyx heeft gekozen voor een touchscreen met stylus, waarbij er geen extra laagje over het display aangebracht hoeft te worden, wordt de reflectie van het scherm tot een minimum beperkt. Jammer is alleen dat je geen aantekeningen kunt maken met de stylus.

Het bevreemdt mij dat je geen lettertype kunt instellen voor je ebooks. Daardoor zien al je ebooks er hetzelfde uit en dat gaat snel vervelen. Vanaf de website van de fabrikant zou je fonts kunnen downloaden. Dit heb ik echter nog niet getest.

Het voordeel van draadloze internettoegang via wifi is beperkt, omdat je niet direct beveiligde ebooks kunt downloaden. Ook epapers kun je niet downloaden doordat de Boox geen volledige browser heeft. Het is leuk dat je iets in Wikipedia kunt opzoeken, maar voor je plezier surfen is er niet bij.

De Onyx is een absolute aanrader zodra ze een volledige browser implementeren en bookmarks toevoegen. Tot die tijd beoordeelt eReaders.nl de Onyx Boox 60 ereader als gematigd positief.

(Met dank aan Studon.nl die ons een exemplaar van deze ereader uitleende voor deze review.)

Vorig artikelGrote uitgevers VS vertragen ebookversie met 4 maanden
Volgend artikelE-skin je ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in