Duits DRM brengt minieme wijzigingen in tekst aan

0

Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer werkt samen met een aantal organisaties aan Projekt SiDiM. Doel van het project is om te onderzoeken of een nieuwe manier van watermerkbeveiliging toegepast kan worden op ebooks. Het DRM zorgt voor minieme veranderingen in de tekst van een boek.

Momenteel bestaan er globaal twee vormen van DRM, ofwel een DRM waardoor het ebook maar op een beperkt aantal apparaten gelezen kan worden, of een DRM waarbij informatie over de koper op diverse plekken in het bestand zichtbaar en onzichtbaar wordt verwerkt. Met Projekt SiDiM moet daar nog een variant bij komen.

Een ebook wordt hier gepersonaliseerd door in de tekst van het boek kleine wijzigingen aan te brengen. Dat kunnen bijvoorbeeld subtiele veranderingen als extra spaties zijn, maar ook ingrijpendere dingen. Zo kan het DRM de woordvolgorde van bijvoorbeeld opsommingen aanpassen of woorden als “onzichtbaar” naar “niet zichtbaar” veranderen.

De reacties op dit initiatief zijn niet van de lucht. De meesten zijn negatief, zo zou je met deze vorm van DRM de lezer en de auteur niet serieus nemen. Een auteur is bang dat het ten koste gaat van de “elegantie” van tekst.

In dit PDF-document zie je enkele voorbeelden van hoe de tekst aangepast kan worden met deze nieuwe vorm van DRM.

(Via The Digital Reader/ Lesen.net)

Vorig artikelSteve Jobs wilde eerst geen iBookstore
Volgend artikelUpdate Kobo-app maakt inzoomen eenvoudiger
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in