Arabische ebooks op smartphone, niet ereader

0

Het Arabische ebook zal niet op ereaders te lezen zijn. De oprichter van de grootste digitale uitgever verwacht een ebook revolutie op smartphones in het Midden Oosten.

Ramy Habeeb, oprichter en directeur van Kotobarabia, een uitgever in Cairo, is eigenaar van meer dan 4000 Arabische ebook uitgaven. Habeeb zegt dat de diepe marktpenetratie van smartphones in de regio, gecombineerd met de hoge prijs van ereaders en de onmogelijkheid van het apparaat om met Arabisch schrift om te gaan, zal bijdragen aan digitaal lezen op de smartphone.

Afgelopen juli heeft Kotobarabia een akkoord gesloten met een Weens bedrijf, Blackbetty Mobilmedia, dat software maakt voor het lezen van ebooks op mobiele telefoons. De bedoeling is dat deze twee bedrijven op de Frankfurter Buchmesse in oktober de nieuwe Arabische ereader te presenteren.

Jorg Hotter, chief executive van Blackbetty, zegt dat het Arabische schrift nog best lastig is om te zetten. Als die horde eenmaal genomen is, dan zijn Blackbetty en Kotobarabia van plan om een SMS-systeem op te zetten waarbij aangekochte ebooks via de telefoonrekening worden afgerekend. Dit systeem wordt al door Vodafone Duitsland gebruikt. Kotobarabia heeft inmiddels ook al contacten met Vodafone Egypte.

Digitaal lezen in het Midden Oosten
Kotobarabia wilde eigenlijk de Arabisch Amazon worden. Omdat het distributiesysteem in het Midden Oosten niet geweldig is en het versturen van papieren boeken duur, is Habeeb gestart met digitaal publiceren. Uit onderzoek bleek dat de meeste verstuurde boeken op 5 kilometer rondom het kantoor waren afgeleverd. Geen van de papieren boeken was te vinden in Alexandria of in de Verenigde Arabische Emiraten. Met digitaal publiceren komt hij wel over de landsgrenzen heen. De auteurs worden voor 80% direct gecontracteerd. De uitgeverijen in het Midden Oosten houden zich nog niet bezig met digitale rechten. Omdat de meeste auteurs niet over een digitaal document van hun boek beschikken, zitten er van de 110 medewerkers bij Kotobarabia 20 fulltime boeken over te tikken of in te scannen. Daar worden dan weer de ebooks van gemaakt.

Kotobarabia biedt ebooks aan via een abonnementssysteem. Zo worden ook kleinere, onbekendere auteurs gelezen. Habeeb had geprobeerd om ook in Europa zo’n abonnementssysteem te introduceren, maar liep vast op de bepalingen voor prijzen omtrent boeken. Boeken mochten niet als abonnement verkocht worden.

Zou jij iets zien in ebooks of tijdschriften als abonnement via je smartphone? Laat het weten in de comments!

(Via: The National.)

Vorig artikelDigitalisatie in Europa
Volgend artikelShortcovers nu ook op ereaders met ePub

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in