Doorzoek site

Zijn ebooks slecht voor het geheugen?

Geschreven door Martijn Joosse op 15-03-12 om 11:52 (8600 keer gelezen)
Zijn ebooks slecht voor het geheugen?

Ebooks hebben veel voordelen, maar wellicht ook wel een belangrijk nadeel ten opzichte van papieren boeken. Volgens onderzoekers herinneren mensen die een ebook lezen minder goed wat ze juist gelezen hebben dan mensen die papieren boeken lezen.

In het geheugen zijn er twee mogelijke manieren waarop je informatie opslaat van wat je leest, je 'weet' het simpelweg of je 'herinnert' je het door aan de context te denken en zo het antwoord in je geheugen op te zoeken. Volgens universitair onderzoekster Kate Garland van de Universiteit te Leicester 'weten' mensen die van papier lezen iets sneller dan mensen die van een scherm lezen.

Dat zou diverse oorzaken kunnen hebben, maar een ervan is waarschijnlijk dat mensen bij het omzetten van iets wat je 'herinnert' naar iets wat je 'weet' veel gebruik maken van context en ruimtelijk inzicht. Grote denkers uit het verleden wisten bijvoorbeeld al dat ze makkelijker feiten konden onthouden door ze in een denkbeeldige ruimte te plaatsen.

Natuur
Neurowetenschapper Mark Changizi vindt dezelfde eigenschappen in de natuur: "In de natuur komt alles met een fysiek adres en kun je van en naar dat adres toe. [...] Tot aan de opkomst van het internet waren de mechanismen voor het opslaan van informatie grotendeels aan ruimte gebonden, gebruik makend van onze ingeboren navigatiemogelijkheden. Onze bibliotheken en boeken waren hoogst navigeerbaar."

Ebooks hebben echter veel minder ruimtelijke eigenschappen. Op een ereader scroll je in feite door een lap tekst heen, en kun je hoogstens zien op welk percentage van een boek je bent. Papieren boeken daarentegen hebben fysieke referentiepunten, wat mensen helpt om dingen te onthouden. Ook de mogelijkheid om bij een papieren boek onbewust informatie op te slaan van omliggende pagina's zorgt voor een beter geheugen van wat je leest. Bij een ebook zie je over het algemeen maar een pagina tegelijk.

Deze conclusies lijken aan te geven dat het onderwijs erbij gebaat zou zijn niet zonder meer van papieren boeken op digitale boeken over te stappen. Toch staat Changizi niet negatief ten opzichte van digitalisering. "Wanneer we het juiste ontwerp van ebooks en het web gevonden hebben - waarbij volgens mij de nadruk op ruimtelijke navigatie zou moeten liggen - kan het wel eens zijn dat ebooks en het web niet slechts een beetje beter zijn, maar op een totaal andere manier een grote kracht uit ons brein kunnen halen."

(Via Time)Zijn ebooks slecht voor het geheugen? Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.


Dat indruk had ik ook op een subjectieve manier. Maar ik denk dat het meer met de formaat te maken heeft. Als ik 1 of 2 pagina's tegelijk kan zien, onthou ik beter dan zo'n venstertje van een paar zinnen.

Wat een onzin.
"Op een ereader scroll je in feite door een lap tekst heen, en kun je hoogstens zien op welk percentage van een boek je bent."

Gaat het er niet om om gewoon lekker te lezen in plaats van proberen vast te stellen 'waar' je in het boek zit?
Ik beschouw dit bericht als een broodje Aap.

Ik heb Amazon Kindle boeken met aanduiding van vorderingpercentages (oude uitgaven, al zijn ze soms pas aangeschaft) locaties en locaties en bladzijden.

En nee, het maakt in pricipe niet uit, al zijn bladzijden en percentages gemakkelijker te onthouden als er iets fout loopt en je toch zelf moet gaan zoeken waar je gebleven bent.

Ach die onderzoeken in opdracht ...

Dirk (gast)
Voor romans zal het niet zo gelden, maar ik kan me wel voorstellen dat het bij leerboeken handiger is om een papieren boek te gebruiken. Toen ik zelf studeerde probeerde ik inderdaad vaak als ik een antwoord op een vraag niet meer wist in mijn gedachten na te gaan op welke pagina's het onderwerp van de vraag stond, om zo weer bij het antwoord uit te komen. Voor ebooks zal zo'n methode veel minder goed werken.

lex (gast)
Mijn ereader geeft prima weer op welke bladzij ik ben. Het verschil is dat bij een ebook de linkerkant niet langzaam aan zwaarder wordt en de rechter lichter ;-)
Ik denk dat het probleem eerder zit in het type mens. De stoffige minder flexible mens leest graag een papieren boek. De meer moderne en haastige mens pakt zoveel mogelijk gadgets als mogelijk is.
Ik denk dat het verschil in lezen ook zichtbaar wordt waarbij de eerste zijn tijd neemt en in alle rust zijn boek uitleest terwijl het tweede type mens veel gejaagder is en oppervlakkiger door het boek gaat.
Ik ben in ieder geval van de laatste categorie en hoewel ik zeer tevreden ben over mijn ereader, baal ik soms van mijn gejaagdheid....

Als er al een verschil is, heeft het meer met geheugentechnieken te maken dan met het medium. Wij volwassenen van nu hebben leren lezen met papieren boeken, en onze geheugentechnieken daarop getraind. Voor toekomstige generaties (inclusief veel kinderen van nu) die hun technieken van jongs af aan afstemmen op schermen, zou het omgekeerde wel eens kunnen gelden. Zij onthouden slechter als ze van papier lezen. Je kunt uit het onderzoek dus niet afleiden dat het onderwijs maar bij papier moet blijven.

@lex: mensen die een ereader gebruiken lezen gejaagder en oppervlakkiger? Wat een onzinnige generalisering!

RS (gast)
:-)

Recente reacties op eReaders.nl
marietleblan.. op Review Kobo Aura HD:
Ik ben niet blij. Mijn 3e !! Kobo Aura, de eerste 2 liepen al vast binnen de garantietermi...
Gerda1 op Freaks:
Inderdaad gratis maar wel betaalde site, ik snap het niet oed
Wiske op App filtert scheldwoorden uit ebooks:
Ja, daar zaten we op te wachten: een censuur app. Halleluja.
zetmolm op Gratis ebook ter gelegenheid van Week van de Klassieken:
Wel even de kleine lettertjes lezen. Je moet je mailadres opgeven. Vrij vertaald staat er ...
ereaders vergelijken
Kieswijzer banner
Advertentie
Aanbieding
Bestverkochte ereaders

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd