Digitaal rechten management: wie is de rechthebbende?

0

Een serieus probleem voor het publiceren van ebooks: wie is de rechthebbende? Niet alles kan zomaar digitaal gepubliceerd worden, want er is altijd een uitgeverij die recht heeft op het boek en de opbrengsten ervan.

Op de zolders van veel grote uitgeverijen staat rij aan rij aan archiefkasten met contracten, half vergeeld, aangevreten door papierwormen en besmeurd met koffievlekken. Veel uitgevers verdienen een substantieel deel van hun geld met de backlist, boeken die in het verleden zijn uitgegeven, dus juist de vergeelde, aangevreten, met koffie besmeurde contracten in het archief. Dit systeem is gemaakt toen er nog geen sprake was van ebooks, lang voor de eerste computer bestond.

Database met lege cellen
Het mooiste zou zijn om een universele database aan te leggen van iedere titel die ooit is uitgegeven en bij welke uitgeverij die titel is ondergebracht. Zo kan het geld dat verdiend wordt met de verkoop van de ebook versie van een titel terechtkomen bij de uitgever en de auteur of zijn erven.
Nog afgezien van de kosten en de tijd die het opzetten van zo’n database met zich meebrengt, de vraag of de uitgevers wel mee willen werken aan zo’n project en de vraag wie dit wil gaan beheren, kan de database waarschijnlijk nooit compleet zijn. Veel contracten zullen verloren zijn gegaan of zijn niet compleet, waardoor zo’n database veel lege cellen zal vertonen.

“Commercially not available”
Veel uitgevers weten ook niet of de rechten van boeken die niet meer verkopen, ofwel “commercially not available” zijn, terug zijn bij de auteur of dat zij zelf nog de rechten hebben. Een ander issue is of de uitgever wel het recht heeft om een boek als ebook te publiceren, zelfs al bezit hij onomstotelijk de rechten voor het op print uitgeven van het boek. Verder moet gedacht worden aan de rechten op het artwork en de tekst in het boek (mogen de plaatjes en de tekst opgenomen worden in die database) of dat er een print on demand editie in de mogelijkheden van het contract zit, zonder dat er contractbreuk gepleegd wordt.

Dit is een serieus probleem voor de publicatie van ebooks. Er is een beschikbare, maar dure oplossing in de vorm van een incomplete database. Dit wordt een grote uitdaging voor uitgeverijen. Wie raapt de handschoen op?

(Via: Teleread.)

Vorig artikelDe beste e-reader software voor de iPhone
Volgend artikelLezen in bed gemakkelijker voor ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in