Doorzoek site

De beste 7-inch tablets voor het lezen van ebooks

Geschreven door Martijn Joosse op 16-11-12 om 14:38 (34455 keer gelezen)

Kleine handzame tablets zijn in opkomst in Nederland en deze zijn door hun vorm ideaal voor het lezen van digitale boeken. Het aanbod aan dergelijke tablets groeit, waardoor de keus alleen maar moeilijker wordt. Om je te helpen bij het bepalen van je keus vind je in dit artikel een overzicht van de beste tablets die nu of binnenkort in Nederland te koop zijn en de belangrijkste specificaties van die tablets op een rijtje.

Samsung Galaxy Tab2 7.0
De Galaxy Tab2 is een lichtgewicht 7-inch tablet. Het apparaat draait op Android 4 en heeft een 1GHz dualcore processor van Texas Instruments. De resolutie van het scherm is 1024 bij 600 pixels en het apparaat heeft 8GB schijfruimte dat uitbreidbaar is met een MicroSD-kaartje. Voordelen van deze tablet zijn dat hij relatief goedkoop is en behoorlijk lichtgewicht. De Tab2 is uitgerust met de Readers Hub, waarin je onder meer ebooks kunt kopen en lezen. Daarnaast heb je toegang tot de Play Store van Google, waar je nog veel meer apps vindt voor het lezen van boeken, kranten en tijdschriften.

Google Nexus 7
De Nexus 7 is een tablet die Google in samenwerking met Asus op de markt brengt. Vooral wat hardware betreft onderscheidt deze tablet zich van de rest van de Android-tablets. Het HD-scherm heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels, hij draait op een quadcore Tegra 3 processor, en er zijn modellen van 8, 16 en 32 GB schijfruimte. Daarnaast is het apparaat uitgerust met een NFC-chip en een krachtige batterij die de tablet maximaal zo’n 10 uur continu gebruik geeft.

Apple iPad Mini
De iPad Mini valt met zijn 7,9-inch scherm nog net in de categorie 7-inch tablets. Het apparaat is licht van gewicht en biedt een 1024 bij 768 pixels resolutie op een IPS-scherm. De hardware bestaat verder uit een dualcore processor en schijfruimte van 16, 32 en 64GB. De batterij houdt het volgens de specificaties zo’n 10 uur uit. Een klein voordeel voor ebooklezers is het scherm dat een verhouding van 4:3 heeft, waar andere 7 inch tablets meestal een breedbeeldverhouding hebben, waardoor je bij een ebook net wat minder tekst op een regel hebt. Met de app iBooks kun je ebooks in ePub-formaat lezen, daarnaast vind je in de App Store vele andere apps voor het lezen van boeken, kranten en tijdschriften.

Kobo Arc
Kobo komt eind november met een nieuwe 7-inch tablet die grotendeels gericht op lezen zal zijn. Het bedrijf biedt een aangepaste versie van Android, die je bijvoorbeeld op basis van je leesgedrag aanbevelingen doet voor nieuwe ebooks. Een andere unieke functie is het gebruik van 'tapestries' waarop je allerhande content kunt vastpinnen en organiseren. De tablet biedt goede hardware, min of meer vergelijkbaar met de Nexus 7: een HD IPS-scherm, met 1280 bij 800 pixels, 16, 32 of 64Gb schijfruimte, 10 uur gebruikstijd. Een ander onderscheidend punt: de ereader-app van Kobo geeft je veel verschillende mogelijkheden om de tekstweergave van je ebooks helemaal naar eigen smaak aan te passen.

Hieronder een vergelijkend overzicht van de belangrijkste specificaties van de vier tablets. Wil je je tablet voornamelijk gebruiken als digitaal leesapparaat voor boeken, kranten en tijdschriften, dan zijn pixeldichtheid en gewicht belangrijke factoren om rekening mee te houden. Voor pixeldichtheid geldt: hoe hoger hoe beter.

  Samsung Galaxy Tab2 7.0 Google Nexus 7 iPad Mini Kobo Arc
Processor 1GHz dual-core TI OMAP 4430 1.3GHz quad-core Tegra 3 1GHz dual-core A5 1.5GHz dual-core TI OMAP 4470
OS Android 4.0 Android 4.1 iOS 6 Android 4.0
Opslagruimte 8GB, uitbreidbaar met MicroSD 8, 16 en 32GB, niet uitbreidbaar 16, 32 en 64GB, niet uitbreidbaar 16, 32 en 64GB, niet uitbreidbaar
Resolutie 1024x600 1280x800 1024x768 1280x800
Pixeldichtheid (ppi) 171 215 163 215
Afmetingen 193.7 x 122.4 x 10.5mm 198.5 x 120 x 10.45mm 200 x 134.7x 7.2mm 189 x 120 x 11.5mm
Gewicht 345 gram 340 gram 308 gram 364 gram
Batterijduur Ca 8 uur Ca 10 uur Ca 10 uur Ca 10 uur
Kleuren Wit en zwart Zwart Wit en Zwart Wit en Zwart, verwisselbare achterkant in diverse kleuren
Beschikbaarheid Mei 2012 September 2012 Begin november 2012 Eind november 2012
Prijs Vanaf € 239,- Vanaf € 249,- Vanaf € 329,- Vanaf € 200,-
Bestellen Bestellen BestellenDe beste 7-inch tablets voor het lezen van ebooks Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.


heb ook de samsung galaxy tab 2, en heb er enkrle weken geleden noodgedwongen
op gelezen. ik gebruik Aldiko.
toen ik hem pas had heb ik ook Readers hub gebruikt, maar er meteen afgegooid omdat ie niet beviel.
Ondanks glimscherm kun je er op lezen, en het achtergrondlicht is traploos te dimmen.
Groot bezwaar vind ik het gewicht, in vergelijking met mijn ereader loodzwaar.
Maar letters zijn instelbaar en goed te lezen.

Marco Schreijen (gast)
De iPad mini heeft geen 1024x600, maar 1024x768, net als de iPad 2.
Ik heb sinds kort de iPad mini en een week of 6 de Nexus 7. Ok, de hogere ppi op de Nexus is duidelijk een pre om te lezen, maar blijft met Android een vreemde eend in mijn Apple bijt. Ik ben blij met iOS 6 om net als op de iPhone en iPads gewoon iBooks te kunnen gebruiken met de voordelen van synchronisatie van bladwijzers etc. De 6 weken oude Nexus 7 gaat toch het onderspit delven en komt op Marktplaatsbinnenkort...

Naast mijn Kobo Touch heb ik een el cheapo tablet ( Kruidvat / Hyundai A7HD ). Lezen valt op zich wel mee met dit tablet ( CoolReader en Aldiko ) howel de Kobo veel prettiger is om langdurig / in de zon mee te lezen.
http://www.tabletworld.nl/12669/hyundai-a7hd-7-inch-tablet-met-ips-scherm/
Voor de prijs van een " echt " tablet heb ik nu wel een goede eReader en tablet, best of bosth worlds zeg maar ;)

Afmetingen van beide zijn bijna gelijk, de tablet heeft veel dunnere randen naast het glas.

Ana (gast)
Jammer dat jullie de Kindle en de Nook niet meegenomen hebben in de vergelijking. Deze komen toch binnenkort naar Europa?

Ik zoek eerder iets om tijdschriften te lezen. Is een 7 inch daar voor gepast of koop ik beter een 10 inch?

@ladyavenue,
Of de schermgrootte je bevalt, kun jij alleen bepalen, daarom adviseer ik je ergens in een shop een tablet ter hand te nemen.
Het beeld van de galaxy tab 2 is fraai en geeft details goed weer, je kunt landscape als portrait gebruiken (behalve bij wordfeud)
Je kunt de lichtsterkte traploos verstellen.

@Tim. Inderdaad eerst uitproberen. De meest week-en maandbladen zijn in pdf. Ik zal een SD moeten meenemen met een exemplaar. Ik wil geen tablet met veel snufjes, is me te duur. Misschien toch de Kobo afwachten alhoewel ik ook voor een Kindle zou opteren als die te verkrijgen zijn in Europa. Die heeft een 8 inch scherm geloof ik!

Recente reacties op eReaders.nl
marietleblan.. op Review Kobo Aura HD:
Ik ben niet blij. Mijn 3e !! Kobo Aura, de eerste 2 liepen al vast binnen de garantietermi...
Gerda1 op Freaks:
Inderdaad gratis maar wel betaalde site, ik snap het niet oed
Wiske op App filtert scheldwoorden uit ebooks:
Ja, daar zaten we op te wachten: een censuur app. Halleluja.
zetmolm op Gratis ebook ter gelegenheid van Week van de Klassieken:
Wel even de kleine lettertjes lezen. Je moet je mailadres opgeven. Vrij vertaald staat er ...
ereaders vergelijken
Kieswijzer banner
Advertentie
Aanbieding
Bestverkochte ereaders

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd