Doorzoek site

Google herziet Books Settlement

Geschreven door Martha Pelkman op 17-11-09 om 9:51 (8030 keer gelezen)
Google herziet Books Settlement

Afgelopen vrijdag 13 november moest Google een herziening van de schikking die het bedrijf had getroffen met de auteursrechtenorganisatie in Amerika, indienen bij de rechter. Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen gemaakt in de tekst van het Settlement.

De belangrijkste wijziging voor Nederland is dat Google enkel nog boeken zal opnemen die geregistreerd zijn bij het US Copyright Office. Dat houdt in dat boeken in een andere taal dan het Engels niet zullen meedoen. De focus zal liggen op boeken uit Canada, AustraliŽ, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit deze landen zullen vertegenwoordigers plaatsnemen in de op te richten Books Rights Registry Board. Ook geldt de schikking nu alleen nog voor boeken die 'out-of-print' zijn. Mocht je als niet-Engelstalig auteur toch mee willen doen met de schikking, dan kan dat nu niet meer. Alleen via Google's Partner programma kan een auteur nog deelnemen aan het Google Books programma.

Er zal een door de rechtbank aangestelde onafhankelijke persoon komen die de belangen van de zogenaamde "wezen" zal behartigen. Hij of zij moet de rechten van deze boeken beschermen en eventueel licenseren.

De Book Rights Registry Board moet zoeken naar auteursrechthebbenden die zich niet uit zichzelf gemeld hebben en is verplicht daarvoor winsten apart te houden zodat die kunnen worden uitbetaald als de rechthebbende is gevonden. Die winsten worden maximaal tien jaar vastgehouden in plaats van vijf jaar.

Het is niet helemaal duidelijk of de Board nu wel of niet moet zoeken naar de auteursrechthebbende. Teleread schrijft dat de Board het niet hoeft te doen, terwijl CNET schrijft dat de Board wel verplicht is om te zoeken. Google zelf schrijft er echter niks over.

Andere partijen dan Google mogen toegang tot de ebooks verkopen, ook naar de "wezen", ondanks dat Google de ebooks op haar servers heeft staan. De businessmodellen zijn beperkt tot print on demand, bestanden downloaden en abonnementen op de ebooks.

De auteursrechthebbende krijgt de optie om zijn werk gratis beschikbaar te stellen.

De zoekmachinegigant moest samen met de auteursrechtenorganisatie opnieuw om de tafel gaan zitten omdat het Ministerie van Justitie problemen had met de schikking die in oktober 2008 was getroffen. Het Ministerie van Justitie had deze problemen op grond van de antitrust wetgeving in Amerika, waarin het verbod op monopolies is geregeld.

Google zegt teleurgesteld te zijn dat ze geen toegang kunnen bieden tot meer ebooks uit meer landen vanwege de aanpassingen. Tegelijkertijd kijken ze ernaar uit om met rechthebbende uit de hele wereld om de tafel te gaan zitten om hun missie te vervullen: "increasing access to all the world's books".

Voor de herziene schikking zal opnieuw een tijdlijn worden ingesteld door de rechter, zodat men kennis kan nemen van de nieuwe voorwaarden en eventueel (opnieuw) bezwaar kan maken. Vroeg in 2010 zal er nog een zogenaamde "fairness hearing" plaatsvinden over de eerlijkheid van de schikking.

(Via: Teleread.)Google herziet Books Settlement Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.

Er zijn nog geen reacties.

Recente reacties op eReaders.nl
Matahari_nl op 'Amazon in oktober naar Nederland':
Pipi, Je bent niet goed geinformeerd, CB biedt de mogelijkheid een standaard contract te ...
professorPi op Apple en Amazon laten je ebooks delen met het hele gezin:
Toch ook wel merkwaardig, deze aankondiging, want het leesgedrag en vookeuren zullen binne...
professorPi op 'Amazon in oktober naar Nederland':
Uitgevers sluiten hun overeenkomst met Amazon zelf af, dit loopt niet via CB. Dat uitgeve...
Marlien1941 op Freaks:
Als iets gratis is waarom leidt u mij dan naar een betaalde site?
Matahari_nl op 'Amazon in oktober naar Nederland':
Xander wil even genoemd worden. De meeste contracten gaan centraal via Cb. Is al oude ko...
Gesponsorde links
Aanbieding
Populaire artikelen op eLinea
Hebban

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
ViArt - PHP Shopping Cart
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd