Google herziet Books Settlement

0

Afgelopen vrijdag 13 november moest Google een herziening van de schikking die het bedrijf had getroffen met de auteursrechtenorganisatie in Amerika, indienen bij de rechter. Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen gemaakt in de tekst van het Settlement.

De belangrijkste wijziging voor Nederland is dat Google enkel nog boeken zal opnemen die geregistreerd zijn bij het US Copyright Office. Dat houdt in dat boeken in een andere taal dan het Engels niet zullen meedoen. De focus zal liggen op boeken uit Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit deze landen zullen vertegenwoordigers plaatsnemen in de op te richten Books Rights Registry Board. Ook geldt de schikking nu alleen nog voor boeken die ‘out-of-print’ zijn. Mocht je als niet-Engelstalig auteur toch mee willen doen met de schikking, dan kan dat nu niet meer. Alleen via Google’s Partner programma kan een auteur nog deelnemen aan het Google Books programma.

Er zal een door de rechtbank aangestelde onafhankelijke persoon komen die de belangen van de zogenaamde “wezen” zal behartigen. Hij of zij moet de rechten van deze boeken beschermen en eventueel licenseren.

De Book Rights Registry Board moet zoeken naar auteursrechthebbenden die zich niet uit zichzelf gemeld hebben en is verplicht daarvoor winsten apart te houden zodat die kunnen worden uitbetaald als de rechthebbende is gevonden. Die winsten worden maximaal tien jaar vastgehouden in plaats van vijf jaar.

Het is niet helemaal duidelijk of de Board nu wel of niet moet zoeken naar de auteursrechthebbende. Teleread schrijft dat de Board het niet hoeft te doen, terwijl CNET schrijft dat de Board wel verplicht is om te zoeken. Google zelf schrijft er echter niks over.

Andere partijen dan Google mogen toegang tot de ebooks verkopen, ook naar de “wezen”, ondanks dat Google de ebooks op haar servers heeft staan. De businessmodellen zijn beperkt tot print on demand, bestanden downloaden en abonnementen op de ebooks.

De auteursrechthebbende krijgt de optie om zijn werk gratis beschikbaar te stellen.

De zoekmachinegigant moest samen met de auteursrechtenorganisatie opnieuw om de tafel gaan zitten omdat het Ministerie van Justitie problemen had met de schikking die in oktober 2008 was getroffen. Het Ministerie van Justitie had deze problemen op grond van de antitrust wetgeving in Amerika, waarin het verbod op monopolies is geregeld.

Google zegt teleurgesteld te zijn dat ze geen toegang kunnen bieden tot meer ebooks uit meer landen vanwege de aanpassingen. Tegelijkertijd kijken ze ernaar uit om met rechthebbende uit de hele wereld om de tafel te gaan zitten om hun missie te vervullen: “increasing access to all the world’s books”.

Voor de herziene schikking zal opnieuw een tijdlijn worden ingesteld door de rechter, zodat men kennis kan nemen van de nieuwe voorwaarden en eventueel (opnieuw) bezwaar kan maken. Vroeg in 2010 zal er nog een zogenaamde “fairness hearing” plaatsvinden over de eerlijkheid van de schikking.

(Via: Teleread.)

Vorig artikelInstapaper slaat webpagina’s op als ePub en Kindle bestand
Volgend artikelHoe groot is een gemiddeld ePub bestand?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in