Doorzoek site

Boekverkopers negatief tegenover contract Centraal Boekhuis en Apple

Geschreven door Martijn Joosse op 18-10-10 om 13:22 (10240 keer gelezen)
Boekverkopers negatief tegenover contract Centraal Boekhuis en Apple

Volgens Ari Doeser, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) is de deal tussen het Centraal Boekhuis en Apple ‘een klap in het gezicht van de boekhandel’. Vorige week werd bekend dat het Centraal Boekhuis ebooks aan Apple wil gaan leveren voor de verkoop via de iBookstore.

Boekblad schrijft dat de KBb in gesprek wil gaan met het Centraal Boekhuis om ‘vanuit de positie van de KBb als medeaandeelhouder’ te zien of dit wel de juiste strategie is. De boekverkopers zijn samen met de uitgevers aandeelhouder van het Centraal Boekhuis. Ari Doeser: ‘Zolang CB in handen is van boekverkopers en uitgevers moet je goed nadenken of je een buitenlandse partij zo makkelijk laat afnemen waarin ons vak jaren heeft geïnvesteerd.’

Volgens Doeser gaat het om fundamentele zaken. ‘Wil je gezamenlijk optrekken in dit vak? Wil je de boekhandel de positie geven dé leverancier te zijn van het papieren boek, het luisterboek én het digitale boek?’

Door het contract tussen Apple en het Centraal Boekhuis kunnen uitgevers hun ebooks gaan aanbieden in de iBooks-applicatie voor iPhone en iPad. De dienst moet later deze maand ingaan. De ebooks komen dan eerst beschikbaar in de landen waar de iBookstore al is opengesteld door Apple. Pas wanneer er voldoende aanbod is zal Apple de deuren van de Nederlandse afdeling van de iBookstore opengooien.

De boekverkopers zijn bang dat met deze afspraak hen ‘de kaas van het brood gegeten wordt’. De KBb heeft enkele maanden geleden nog een voorstel gedaan aan de Groep Algemene Uitgevers over hoe er gezamenlijk opgetrokken kan worden rondom het digitale boek. Het contract van het Centraal Boekhuis zou dit voorstel doorkruisen.

(Via Boekblad.)Boekverkopers negatief tegenover contract Centraal Boekhuis en Apple Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.


Time flies, zeker in eboekenland. Ik kan mij wel voorstellen dat er gewoon knopen zijn doorgehakt inzake verspreiding van eboeken.
Eerlijk gezegd ben ik over deze ontwikkeling niet zo verbaasd. Boekhandelaren hebben toch niets met eboeken?
Die indruk heb ik tenminste heel sterk gekregen.
Deal verdient niet de prijs van 'fair en open zaken doen', maar in deze tijd van supersnelle ontwikkelingen moet je wel wat DOEN.

Edwin (gast)
Als ik lees: "…in gesprek gaan om te zien of dit wel juiste strategie is…" en "…nadenken over het afnemen door buitenlandse partij…" dan denk ik: Dat wordt helemaal niks meer! Ik ben het dus eens met Tim.

En als het Centraal Boekhuis het niet doet, dan doen de uitgevers het zelf en heb je als aandeelhouder KBb er helemaal niks meer aan.

Boekenverkopers moeten zich eens gaan realiseren dat de tijd van langzaam ondernemen door maandenlang of soms jarenlang te wikken en te wegen voorbij zijn. Je moet snel reageren en handelen want anders heeft een ander het al voor je gedaan.

Wakker worden!

Inmiddels is er een reactie van Cortenraad (directeur CB) http://www.boekblad.nl/cortenraad-commotie-komt-door-onwetendheid.153331.lynkx en zal er vandaag een brief de KBb en GAU uitgaan, die waarschijnlijk woensdag ook op de site van het CB geplaatst zal worden.

@Boezeman: Die reactie is alleen beschikbaar voor abonnees van Boekblad. Kun je samenvatten wat erin staat?

@Boezeman,
Komt idd de discussie ten goede, als je een samenvatting kunt geven.
Of we wachten tot woensdag...

dekritischelezer (gast)
De kaas van het brood gegeten? Dat is toch een kwestie van snel dooreten? Met andere woorden: als we op de boekverkopers en uitgevers moeten wachten, staat het digitale lezen in 2015 nog steeds in de kinderschoenen. Bovendien lijkt het me helemaal niet goed als de boekhandel dé (lees:de enige) leverancier is van het papieren boek, het luisterboek en het digitale boek. Die monopoliepositie werkt elke vernieuwing tegen, dat hebben we de laatste jaren goed kunnen zien.

Lijkt erop dat 1 maffa familie de andere families aftroeft. CB, in handen van uitgevers en handelaren, heeft deal gesloten met medeweten van de uitgevers.(die hebben namelijk de rechten!) En nu willen de handelaren eens gaan praten, hierover.

Bij voldoende aanbod wordt het winkeltje geopend, dus voorlopig zal het zo'n vaart niet lopen, want dat aanbod is er niet.

Voor de beeldvorming; onder de boekhandelaren bevinden zich ook bijvoorbeeld bol.com, libris, bruna e.d. dus ook de meeste internetwinkels.(die soms ook een afdeling van een uitgever zijn)

Cortenraad: 'Commotie komt door onwetendheid'

‘Er is onnodig veel commotie ontstaan rondom Apple en CB door onwetendheid’, zegt CB-directeur Hans Willem Cortenraad. Vandaag gaat er een brief uit naar KBb en GAU.

Hans Willem Cortenraad (Copyright: Hannie van Herk)
Op Frankfurt maakte CB bekend een contract gesloten te hebben met Apple waardoor uitgevers hun e-books via CB kunnen aanbieden in Apple’s iBookstore. ‘Een klap in het gezicht van de boekverkopers’, noemde KBb-directeur Ari Doeser dit initiatief.

‘Deze en genen zijn bezig stemming te maken waar het gaat om exclusiviteit of een gesloten circuit’, reageert Cortenraad. ‘Dat is niet aan de orde.’ Volgens hem is er vooral sprake van onwetendheid. Centraal Boekhuis is nu bezig een brief op te stellen waarin toelichting wordt gegeven.

Inhoudelijk wil Cortenraad verder niet op ingaan op de kwestie om verdere verwarring te voorkomen. Het schrijven gaat vandaag richting GAU en KBb, woensdag wordt de brief waarschijnlijk geplaatst in CB Online en openbaar gemaakt.

Cortenraad benadrukt dat Centraal Boekhuis van en voor het vak is. ‘Wij proberen oplossingen te vinden voor de collectiviteit. We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat er goed wordt omgegaan met e-books. Er komen nu eenmaal steeds meer verkooppunten voor e-books, dat houd je niet tegen.’

Bron: Boekblad (http://www.boekblad.nl/cortenraad-commotie-komt-door-onwetendheid.153331.lynkx)

Henry Korpershoek (gast)
Deze reactie is verwijderd, omdat deze niet afkomstig was van Henry Korpershoek zelf, maar gepost is door iemand die zich ten onrechte uitgaf als Henry Korpershoek.

@Henry
Dit komt wat kryptisch over op mij.
Kan je uitleggen wat je bedoelt?

@Boezeman,
bedankt voor de aanvulling.

Wat Cortenraad in de laatste zin schrijft, is voor meedere uitleg vatbaar. Ik lees er in dat de gelederen gesloten moeten blijven, en dat er niet meer verkooppunten moeten komen voor eboeken.
Dit zegt mij dat boekhandelaren helemaal niets willen met eboeken.

Om dan deze zware taak niet op hun schouders te laten rusten, lijkt het mij beter, dat door een andere partij te laten doen, toch?

@Tim
Boekhandelaren zijn ook de Selexyzzen, Librissen, Blz.'s en bols.com
Bedoel je de boekwinkels? Zelfs daar heb je de bruna's
Op zijn minst verkopen ze de nodige eboeken.

Het is een gemeleerd gezelschap geworden.

@George,
Ik doel niet op ketens, die via webwinkels eboeken verkopen, maar op de kleine, knusse boekhandels, waar ze nog echt papier hebben, vriendelijk personeel met kennis van zaken, foto's aan de muur van grote schrijvers.
Ik heb de indruk dat deze boekwinkels niets met eboeken hebben. Die keuze is hun goed recht, maar dan ook niet zeuren als anderen het wèl doen.

zelfstandige boekwinkels dus, prima. Helemaal eens

Hoop dat iemand de brief van KBb nog kan delen met ons

Vanavond zie ik op de website van Centraal Boekhuis:

"CB schort upload mogelijkheid voor titels in iBookstore op"
dit is een link, naar de besloten website van het Boekblad.

Wie er wel binnenkomt: SVP inhoud weergeven hier? DANK

Recente reacties op eReaders.nl
marietleblan.. op Review Kobo Aura HD:
Ik ben niet blij. Mijn 3e !! Kobo Aura, de eerste 2 liepen al vast binnen de garantietermi...
Gerda1 op Freaks:
Inderdaad gratis maar wel betaalde site, ik snap het niet oed
Wiske op App filtert scheldwoorden uit ebooks:
Ja, daar zaten we op te wachten: een censuur app. Halleluja.
zetmolm op Gratis ebook ter gelegenheid van Week van de Klassieken:
Wel even de kleine lettertjes lezen. Je moet je mailadres opgeven. Vrij vertaald staat er ...
ereaders vergelijken
Kieswijzer banner
Advertentie
Aanbieding
Bestverkochte ereaders

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd