Doorzoek site

Distributeur brengt ebooks zonder DRM

Geschreven door Martijn Joosse op 21-05-10 om 15:26 (14581 keer gelezen)
Distributeur brengt ebooks zonder DRM

Vanaf volgende week begint Cross Link Services met een nieuw concept voor de distributie van ebooks. Het bijzondere is dat de ebooks, in ePub-formaat, niet voorzien zijn van Adobe DRM. In plaats daarvan zijn de bestanden gepersonificeerd. Hierdoor kunnen ze veel makkelijker op verschillende ereaders gelezen worden.

De distributeur is gespecialiseerd in de christelijke markt en verzorgt vanaf komende week de distributie van ebooks voor vier uitgevers en vijf boekhandels. Welke dat zijn, is nog niet helemaal bekend. Wel is nu al op de site boekhandel.org te lezen dat die webshop in elk geval gebruik maakt van de distributie van Cross Link Services.

De ebooks, die gedistribueerd worden onder de naam mijnEPUB, zijn voorzien van zogenaamde sociale DRM. Hierbij wordt de naam van de koper in het digitale bestand gezet. Hierdoor kan eventueel oneigenlijk gebruik makkelijk achterhaald worden. Tegelijk heeft de consument zo niet te maken met allerlei beperkingen. In de meeste ebooks die nu nog verkocht worden, via bijvoorbeeld Bol.com, zit Adobe DRM. Met deze vorm van beveiliging kan een ebook maar een zeer beperkt aantal keren op een ander apparaat gezet worden en moet de lezer van een ebook eerst een account aamaken bij Adobe. Bij sociale DRM kun je het ebook juist onbeperkt kopiëren.

Op de website mijnEPUB is meer te lezen over het initiatief. Volgens die website berust het sociale DRM voor een groot deel op vertrouwen van de uitgeverij in de consument. “Bij mijnEPUB legt de uitgever u geen technische beperkingen op en verstrekt een ebook aan u voor uw persoonlijk gebruik in het vertrouwen dat dat ook persoonlijk gebruik blijft. De uitgever geeft u een maximum aan mogelijkheden in het vertrouwen dat u daar geen misbruik van maakt door een kopie van het ebook aan anderen te geven.”

Volgens Boekblad gaat ook uitgeverij Boekencentrum meewerken aan het nieuwe ebookmodel. “Voor Boekencentrum-uitgever Arjen van Trigt is de belangrijkste reden dat het veel gebruiksvriendelijker is. ‘E-books in ePub-formaat kunnen op allerlei apparaten gelezen worden.'”

Het is te hopen dat het initiatief aan zal slaan en dat meer uitgevers overstappen op sociale DRM. Dat kan er namelijk voor zorgen dat consumenten veel minder snel gefrustreerd raken door de huidige beperkingen van digitaal lezen.

(Via: Boekblad.)Distributeur brengt ebooks zonder DRM Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.


Klinkt veelbelovend. Al iets bekend over eventuele nadelen?

Natuurlijk veel sympathieker dan 'echte' DRM, laat dat voorop staan. Maar ze hadden zich de kosten en moeite kunnen besparen door de boeken helemaal zonder DRM, sociaal of niet, te leveren. Voor de legitieme kopers maakt dat niet uit, die krijgen het boek toch geleverd in het vertrouwen dat ze het niet misbruiken. En als het systeem echt zo simpel is als beschreven, is het voor de 'kwaadwillende' wel heel simpel om het boek in bijv. Sigil te openen, te zoeken op de naam van de koper en die eruit te halen.
Kortom, ze hebben hier geld in geïnvesteerd dus ze zullen wel denken dat het iets oplevert, maar wat dan, dat is mij volstrekt onduidelijk.

erik (gast)
Hoopvol gezocht naar crosslink services. Kom ik vervolgens alleen maar christelijke lectuur tegen.
Daar heb ik totaal geen belangstelling voor.

Ik vind het toch een lovenswaardig initiatief.
Binnen een gemeenschap waar aan vertrouwen en eerlijkheid een groter gewicht wordt toegekend, dan in een neutralere samenleving, bestaat zeker de kans dat dit een geslaagde opzet is.
Dit kan het begin zijn van een kentering

Frans (gast)
Een goed idee, dat navolging verdient.

Kees (gast)
Een heel goed idee. Ik erger me al tijden helemaal groen en geel aan al die DRM vormen waar je in al je doen en laten wordt beperkt, terwijl de piraten die beperkingen niet hebben. Alsof je wordt gestraft voor eerlijk kopen.

Sylvia (gast)
Op zich natuurlijk een hele verbetering dan boeken met DRM. Maar waarom is dit soort zaken nodig? Wanneer ik een luisterboek aanschaf zijn er toch ook niet allerlei onnodige beveiligingen?

Richard (gast)
Een stap in de goede richting. Het zou echter beter zijn ebooks een behoorlijk stuk voordeliger aan te bieden dan papieren boeken. Er hoeft immers niet in materiaal geïnvesteerd te worden. Wanneer een eerlijke prijs voor het boek betaald wordt, dan is het ook logischer om boeken legaal te kopen. We zien dat ook bij legaal te downloaden muziek.

Recente reacties op eReaders.nl
marietleblan.. op Review Kobo Aura HD:
Ik ben niet blij. Mijn 3e !! Kobo Aura, de eerste 2 liepen al vast binnen de garantietermi...
Gerda1 op Freaks:
Inderdaad gratis maar wel betaalde site, ik snap het niet oed
Wiske op App filtert scheldwoorden uit ebooks:
Ja, daar zaten we op te wachten: een censuur app. Halleluja.
zetmolm op Gratis ebook ter gelegenheid van Week van de Klassieken:
Wel even de kleine lettertjes lezen. Je moet je mailadres opgeven. Vrij vertaald staat er ...
ereaders vergelijken
Kieswijzer banner
Advertentie
Aanbieding
Bestverkochte ereaders

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd