Distributeur brengt ebooks zonder DRM

0

Vanaf volgende week begint Cross Link Services met een nieuw concept voor de distributie van ebooks. Het bijzondere is dat de ebooks, in ePub-formaat, niet voorzien zijn van Adobe DRM. In plaats daarvan zijn de bestanden gepersonificeerd. Hierdoor kunnen ze veel makkelijker op verschillende ereaders gelezen worden.

De distributeur is gespecialiseerd in de christelijke markt en verzorgt vanaf komende week de distributie van ebooks voor vier uitgevers en vijf boekhandels. Welke dat zijn, is nog niet helemaal bekend. Wel is nu al op de site boekhandel.org te lezen dat die webshop in elk geval gebruik maakt van de distributie van Cross Link Services.

De ebooks, die gedistribueerd worden onder de naam mijnEPUB, zijn voorzien van zogenaamde sociale DRM. Hierbij wordt de naam van de koper in het digitale bestand gezet. Hierdoor kan eventueel oneigenlijk gebruik makkelijk achterhaald worden. Tegelijk heeft de consument zo niet te maken met allerlei beperkingen. In de meeste ebooks die nu nog verkocht worden, via bijvoorbeeld Bol.com, zit Adobe DRM. Met deze vorm van beveiliging kan een ebook maar een zeer beperkt aantal keren op een ander apparaat gezet worden en moet de lezer van een ebook eerst een account aamaken bij Adobe. Bij sociale DRM kun je het ebook juist onbeperkt kopiëren.

Op de website mijnEPUB is meer te lezen over het initiatief. Volgens die website berust het sociale DRM voor een groot deel op vertrouwen van de uitgeverij in de consument. “Bij mijnEPUB legt de uitgever u geen technische beperkingen op en verstrekt een ebook aan u voor uw persoonlijk gebruik in het vertrouwen dat dat ook persoonlijk gebruik blijft. De uitgever geeft u een maximum aan mogelijkheden in het vertrouwen dat u daar geen misbruik van maakt door een kopie van het ebook aan anderen te geven.”

Volgens Boekblad gaat ook uitgeverij Boekencentrum meewerken aan het nieuwe ebookmodel. “Voor Boekencentrum-uitgever Arjen van Trigt is de belangrijkste reden dat het veel gebruiksvriendelijker is. ‘E-books in ePub-formaat kunnen op allerlei apparaten gelezen worden.’”

Het is te hopen dat het initiatief aan zal slaan en dat meer uitgevers overstappen op sociale DRM. Dat kan er namelijk voor zorgen dat consumenten veel minder snel gefrustreerd raken door de huidige beperkingen van digitaal lezen.

(Via: Boekblad.)

Vorig artikelHP Slate gaat op WebOS draaien
Volgend artikelBloghelden: kies je favoriete smaak
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in