Samenvatting lezingen E-reading event 2011

0

Vandaag vindt in Eindhoven het E-reading event plaats. De dag is gevuld met een aantal lezingen, workshops en een beurs. Aan het eind van de dag zullen er ook een vijftal awards uitgereikt worden. eReaders.nl is er bij, in dit bericht worden gedurende de dag verschillende updates geplaatst. Ook kun je via de Twitterstream direct op de hoogte blijven.

Het programma van de dag vind je hier.

Keynotes
De openingslezing wordt net als vorig jaar verzorgd door Wiebe de Jager van eReaders.nl. Hij zet de ontwikkelingen van het afgelopen jaar in de markt voor digitaal lezen op een rijtje.

Dagvoorzitter Ruud Hendriks opent het event, zelf een fanatiek e-lezer op Sony, Kindle, iPhone, iPad.

Keynote 1: Wiebe de Jager, eReaders Groep en Eburon
De zaal is inmiddels behoorlijk volgestroomd. Wiebe de Jager, directeur Eburon en mede-oprichter eReaders Groep, gaat nu aan zijn lezing beginnen.
‘Digitaal lezen: een terug- en vooruitblik’ is het onderwerp van zijn lezing. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd. Het ebook is begonnen aan een langzame opmars in Nederland. Vooral de oudere lezers zijn inmiddels overstag. De markt is op dit moment nog niet zo bijzonder. Vorig jaar zo’n 100.000 ereaders, 250.000 tablets en 350.000 ebooks. Schatting voor dit jaar: 480.000 ebooks.

2010 was het jaar van de tablet. Dat is niet zo gek, met een tablet kun je nu eenmaal veel meer dan met een ereader: interactiever, sneller, makkelijker. Ereading is niet synoniem aan ereaders.
2010 was ook het jaar van een aantal faillissementen en mislukkingen. iRex, Cool-er, Que. E-ink is markt die snel tot ontwikkeling is gekomen, maar het daardoor ook lastig heeft.

Wiebe de Jager noemt een aantal andere ontwikkelingen van het afgelopen jaar: Samsung/Liquavista, Google eBooks, ‘ereader’ onder 100 euro, rel rond iBookstore en Centraal Boekhuis. Dat laatste geeft aan hoe de belangen in Nederland liggen.

Nederlands ebookplatform GAU en KBb: Wiebe de Jager hoorde in de wandelgangen dat het GAU eruit is gestapt: wat moet de boekhandel nog met ebooks wanneer uitgevers ze ook zelf kunnen aanbieden. Half april wordt hier meer over bekend gemaakt volgens een reactie uit de zaal, van Mariëtte Koekoek van KBb.

DRM: voorspelling van Wiebe vorig jaar was dat DRM zou verdwijnen. Dat is voor sommige uitgevers inderdaad gebeurd. Bijvoorbeeld door een grote partij als AW Bruna.

Trends voor 2011: Direct Publishing, Location-based ebooks (met app Repudo), augmented reality ebooks: boeken die informatie projecteren op basis van waar je bent. Cloud-based reading (Google, Yindo): lezen in de browser. Sociaal lezen.

Keynote 2: André Knol, GEA Consultancy
‘Uitgeven in de toekomst, succesvolle businessmodellen.’ Ereaders en tablets groeien naar kritieke prijs. ‘Iedereen heeft er dan een’. Verwachting: 2012-2013.
De beste strategie volgens André Knol tegenover buitenlandse en grote partijen als Google, Apple, Amazon, Bol.com: omarm ze als uitgever allemaal, kies er niet slechts een uit.

Uitgevers moeten zich met nieuwe ontwikkelingen bezighouden om hun zich staande te kunnen houden. Maar op welke ontwikkeling moet je dan inspringen? Als uitgever moet je tegen nieuwe ontwikkelingen aankijken met de levenscyclus van producten in het achterhoofd. Uitgevers hebben echter te maken met nogal wat dilemma’s. Grote partijen zetten technologie neer, content komt pas later. Uitgevers hebben die content nu al, maar vaak nog niet online.

De mediabestedingen hebben de afgelopen jaren flinke klappers opgelopen volgens André Knol. Voorbeeld: dagblad, was rond de 80, is nu 59 euro per huishouden. Digitaal nog slechts 4 euro gemiddeld.
De spelregels veranderen, maar ook het spel wordt anders gespeeld. Het lijkt erop alsof de uitgever het allemaal overkomt. Die moeten zich dus beter voorbereiden.

Keynote 3: Klaasjan Tukker, Adobe
David Linssen van Dutchview is verhinderd, Klaasjan Tukker van Adobe neemt zijn lezing over.
Ook Adobe weet: Het tabletgebruik zal komende jaren extreem stijgen. De snelheid waarmee consument technologie adopteert gaat vele malen sneller dan in het verleden. Uitgevers moeten daardoor veel sneller reageren.

Uitgevers moeten zich de vraag stellen: hoe maak ik een waardevol product, voor zowel consument als adverteerder. Het wordt volgens Tukker een combinatie van print, video en interactivity. Consument wil op media-tablets dezelfde ervaring als in gedrukte vorm: de herkenbaarheid van een merk speelt grote rol.

Volgens Tukker krijgen uitgevers te maken met nieuwe modellen. In gedrukte vorm is een titel klaar na de druk, digitale applicaties vereisen onderhoud, bijwerkingen en aanpassingen. Met Adobe wordt dat in elk geval een stuk makkelijker. Er is nieuwe software in de maak voor cross-platform publiceren, zowel op iOS als Android als Desktop. Een soort PDF, maar dan interactief en multimediaal.

 



Vorig artikelWall Street Journal verkoopt losse nummers via iPad-app
Volgend artikelE-reading Awards: BeBook Neo verkozen tot beste ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in