Doorzoek site

Landelijke digitale bibliotheek lijkt verder weg dan ooit

Geschreven door Martijn Joosse op 27-02-13 om 12:07 (10045 keer gelezen)
Landelijke digitale bibliotheek lijkt verder weg dan ooit

Het op grote schaal lenen van digitale boeken bij Nederlandse openbare bibliotheken lijkt voorlopig verder weg dan ooit. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stuurde gisteren een brief naar de Tweede Kamer waarin ze meldt dat ze na onderzoek tot de conclusie is gekomen dat het huidige leenrecht niet van toepassing is op digitale boeken. Bibliotheken zullen daardoor zelf met alle uitgevers om de tafel moeten over de uitleen van digitale boeken.

In 2011 kondigde toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra nog aan dat er een landelijke digitale bibliotheek zou komen. Een bedrag van 30 miljoen euro werd beschikbaar gesteld voor een digitale infrastructuur om ebooks uit te kunnen lenen. Het lijkt erop dat er met deze infrastructuur voorlopig maar weinig ebooks zullen worden uitgeleend.

Bibliotheken maken voor de uitleen van boeken namelijk gebruik van een uitzondering op het auteursrecht. Tegen een billijke vergoeding mogen ze papieren exemplaren van boeken uitlenen. Een onderzoek van het wetenschappelijk instituut SEO Economisch Onderzoek naar de juridische mogelijkheden en economische effecten heeft uitgewezen dat dit leenrecht, zoals geformuleerd in de Nederlandse auteurswet, momenteel niet geldt voor ebooks. Ook Europese regels rondom het uitleenrecht zouden alleen over het uitlenen van fysieke exemplaren gaan.

Volgens de minister betekenen de uitkomsten van het onderzoek dat bibliotheken alleen "op basis van contractuele afspraken tussen betrokken partijen zoals auteurs, uitgevers, rechtenorganisaties, distributeurs en bibliotheken" ebooks kunnen gaan uitlenen. De minister geeft in haar brief aan dat ze zal proberen het onderwerp in Europa op de kaart te zetten.

Bibliotheken hebben na dit onderzoek waarschijnlijk een minder sterke onderhandelingspositie tegenover uitgevers als het gaat om het digitaal uitlenen van boeken. Uitgevers staan weinig te springen om hun ebooks via bibliotheken te verspreiden, omdat ze vrezen voor verlies aan inkomsten. In de VS is dat bijvoorbeeld te merken doordat ze stevige beperkingen leggen op het uitlenen van boeken, of hun ebooks zelfs helemaal niet ter beschikking stellen.

Meer over dit onderwerp bij SOLV en Bibliotheekblad.Landelijke digitale bibliotheek lijkt verder weg dan ooit Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.


Wat vreemd dat ze daar nu pas mee komen, al jaren zijn er bibliotheken die ebooks uitlenen en nu het ineens landelijk dreigt te worden is het mis.
Na jarenlang gepamperd te zijn door gesubsidiŽerde bibliotheken die boeken aankochten en ook nog een uitleenvergoeding over dezelfde betaalde boeken betaalden, zien uitgevers ineens juridische obstakels.
In plaats van dit door wat juridisch onderlegde slimmeriken even glad te laten strijken, een lobby op te starten en (administratieve) medewerking te verlenen naar bibliotheken toe worden de gelederen weer gesloten.
Zo maak je vrienden.

Jammer hoor. Stilstand is achteruitgang...

Droevig voorbeeld van hoe de wetgever/de minister, haar luiheid demonstreert. Deze luiheid bleek ook al onlangs bij het verlengen van de Wvbp.

De wetgeving is duidelijk nog niet aangepast op technologische ontwikkkelingen; vooruitlopend daarop besluit de wetgever tot het aanpassen van de ontwikkelingen, aan de verouderde situatie.
Oftewel ereaders/eboeken zijn nog niet in de wet bekend, dus vergelijken we ze met hun voorgangers zodanig dat ze een buitenbeentje blijven.
We vinden het terug bij de BTW en blijkbaar dus ook hier.

De boekenlobby is zo verankerd in ons wetgevende systeem, dat je eeen minister zou moeten hebben die wel de moeite neemt om feiten over ontwikkelingen, onder ogen te zien.
Onze huidige minister is evenwel, helaas, niet zo slim.

Feit blijft dat we in de wurggreep van de uitgevers blijven zitten. Waarom/waardoor?

In ieder geval niet door hun kennis en kunde van het ondernemerschap.
Ze doen slechts wat ze al die jaren al doen en dat is het beschermen van de rechten. Daar zijn die 'eeuwen oude' wetten op ingericht. Daar moet alles voor wijken. Meegaan met veranderingen en daarop inspelen kan men niet
Oog voor evolutie hebben de uitgevers niet. Economisch vallen er best wel slachtoffers. Maar dan wijst men naar de ontwikkelingen, die 'het hebben gedaan'.
Dat de uitgevers zich niet wiillen ontwikkelen en aanpassen, ontgaat veel mensen. Bewust vaak, omdat men zo afhankelijk is van die uitgevers.
Het circuit waarin de branche functioneert, heeft zoveel reciproke verhoudingen, zege maar incestueuze verhoudingen, dat men nagenoeg ieder echt (belangen)conflict uit de weg gaat. En zo blijven de problemen bestaan, worden niet opgelost
.
Het is in mijn ogen in ieder geval een eigenlijk behoorlijk door en door verrotte branche, die hun 'eeuwen oude' structuur en cultuur
niet wil aanpassen aan evoluerende omstandigheden.

Toen ik papieren boeken las, haalde ik ze uit de bieb, en kon ik lezen wat ik wilde. Nou ja, niet altijd wat ik wilde, want ik was afhankelijk van het aanbod, maar dat was toch ruim genoeg om altijd wat interessants te vinden. Dat kostte mij een paar tientjes per jaar, en voor de uitgevers stond daar een uitleenvergoeding tegenover.

Nu ik over ben op e-lezen willen ze kennelijk dat ik alle boeken die ik lees koop. Dat zou voor mij op een paar duizend euro per jaar komen. Dat is niet haalbaar. Dat gebeurt dus niet.

Wat ligt er meer voor de hand dan uit te wijken naar het grijze circuit? Net als in de bieb vind je niet altijd wat je zou willen vinden, maar het aanbod is inmiddels ruim genoeg om toch altijd wat interessants te lezen te hebben. En downloaden is legaal. Tja, de uitgevers krijgen daar niks voor.

Als ik diezelfde e-boeken tegen een haalbare vergoeding weer uit de bieb zou kunnen lenen, ben ik zo weer over. Dat e-biebabonnement mag voor mij zelfs nog wel wat duurder zijn dan het p-biebabonnement ivm het gemak de deur niet uit te hoeven. En dan krijgen de uitgevers weer hun uitleenvergoeding.

Nu krijgen de uitgevers dus niks van mij. Gemiste kans.

@zetmolm,
uiteraard krijgen uitgevers hun uitleenvergoeding, maar het vreemde is, dat ze die vergoeding krijgen over dezefde boeken die door de bibliotheek zijn aangekocht.
ovrr de gemiste kans van de ebiebliotheek:
ik heb aan Marcel van Driel, auteur, gevraagd hoe LIRA, , paraplui voor auteurs, hierover denkt.

@Tim: dat de uitgevers een uitleenvergoeding krijgen over door de bieb gekochte boeken vind ik nog wel begrijpelijk. Een boek dat door jou of mij wordt gekocht, wordt hooguit door een handjevol mensen gelezen, Een boek dat door de bieb wordt gekocht, wordt hopelijk door tientallen mensen gelezen. Daar mag iets van een kleine extra vergoeding tegenover staan. Zolang het maar redelijk blijft.

@zetmolm,
Stel je het volgende voor: Gazelle verkoopt 300 fietsen aan verschillende fietsverhuur bedrijven, krijgt Gazelle daar dan een bijdrage voor, als deze fietsen verhuurt worden?

@Tim: op die fietsen zit geen auteursrecht. Waarmee een uitgever al gauw kan zeggen dat je vergelijking niet opgaat. Maar tot op zekere hoogte heb je wel een punt.

Ik wil ook niet zeggen dat die uitleenvergoeding ''moet'', maar alleen dat ik het begrijpelijk vind dat de uitgevers die willen. En als betaling van een geringe uitleenvergoeding de enige manier is om e-boeken in de bieb te krijgen, dan moet dat maar. Maar zelfs dat willen de uitgevers niet.

Net zo kortzichtig als wanneer Gazelle zou besluiten om geen fietsen meer te verkopen aan verhuurbedrijven.

Recente reacties op eReaders.nl
marietleblan.. op Review Kobo Aura HD:
Ik ben niet blij. Mijn 3e !! Kobo Aura, de eerste 2 liepen al vast binnen de garantietermi...
Gerda1 op Freaks:
Inderdaad gratis maar wel betaalde site, ik snap het niet oed
Wiske op App filtert scheldwoorden uit ebooks:
Ja, daar zaten we op te wachten: een censuur app. Halleluja.
zetmolm op Gratis ebook ter gelegenheid van Week van de Klassieken:
Wel even de kleine lettertjes lezen. Je moet je mailadres opgeven. Vrij vertaald staat er ...
ereaders vergelijken
Kieswijzer banner
Advertentie
Aanbieding
Bestverkochte ereaders

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd