Darwins bibliotheek gedigitaliseerd, inclusief aantekeningen

0

Dankzij een digitaliseringsproject zijn de notities en aantekeningen van Charles Darwin in de boeken uit zijn persoonlijke bibliotheek voor het eerst online in te zien. Darwins bibliotheek, met bijna 1.500 boeken, bevindt zich voor het grootste deel in de Universiteit van Cambridge, welke dan ook een grote rol speelt bij het digitaliseren.

Het digitaliseringsproject is een initiatief van Cambridge, het American Museum of Natural History, het Natural History Museum en het samenwerkingsproject ‘Biodiversity Heritage Library’. In een eerste stap van het project zijn nu ruim een derde van de boeken uit Darwins bibliotheek online beschikbaar gemaakt.

Ongeveer de helft van de boeken van Darwin bevat aantekeningen, waardoor een interessant beeld ontstaat van de methode die Darwin hanteerde bij het lezen van vakliteratuur. Anne Jarvis, van de universiteitsbibliotheek van Cambridge: “De Darwin-collectie is een van de belangrijkste en populairste collecties in de universiteitsbibliotheek. Omdat er veel aandacht is voor zijn manuscripten en correspondentie, heeft zijn bibliotheek niet altijd de aandacht gekregen die het verdient – want het is door met de ideeën en theorieën van anderen bezig te zijn dat zijn eigen denken vorm kreeg.”

Nu de gedigitaliseerde boeken met aantekeningen online zijn te raadplegen kan iedereen ontdekken hoe Darwin lezen gebruikte om zelf vooruit te komen. Met de aantekeningen kan bijvoorbeeld achterhaald worden welke onderdelen van andere teksten Darwin relevant vond voor zijn eigen werk, en vaak ook wat zijn mening erbij was.

De gedigitaliseerde boeken zijn online in te zien maar ook in diverse formaten te downloaden. De nog ontbrekende boeken uit Darwins collectie worden momenteel gedigitaliseerd en zullen later beschikbaar komen.

(Via JISC.)

Vorig artikelRandom House publiceert ‘instant’ ebooks rond Amerikaanse verkiezingen
Volgend artikelE Ink verwacht 20-30 miljoen schermen te verschepen in 2011

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in