Plasterk: “Wellicht vaste boekenprijs instellen voor ebook”

1

Minister Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen heeft de vijfjaarlijkse evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) ter behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. In de evaluatie stelt de minister vast dat het boekenvak aan de vooravond van vergaande digitalisering van het boek staat. Hij wil een studie laten uitvoeren naar de wenselijkheid van de Wvbp op ebooks.

Daarnaast laat de minister in deze studie onderzoeken wat de consequenties zijn van de opkomst van ebooks voor de functionaliteit van de Wvbp en of het wenselijk en handhaafbaar is om deze wet ook toe te passen op het ebook. Het resultaat van deze studie moet leiden tot een aantal scenario’s voor de toekomst over het tempo van de ontwikkelingen in deze markt.

Ook de vraag of de Wvbp de brede beschikbaarheid van ebooks in stand kan houden, moet beantwoord worden in deze studie. Indien noodzakelijk, zal de minister een tussentijdse wetswijziging voorstellen om het ebook prijsgebonden te maken. De KVB (Koninklijke Vereniging van het Boekenvak), die ook meegewerkt heeft aan deze evaluatie, heeft al toegezegd haar medewerking te verlenen aan verder onderzoek en monitoring van de markt.

Een van die scenario’s zou kunnen zijn dat de Wvbp niet handhaafbaar blijkt bij het huidige tempo van de ontwikkelingen, omdat de wet altijd een stap achter de ontwikkelingen aan loopt.

De resultaten van de evaluatie zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de APE (pdf), de rapportage boekenvak (pdf) en het onderzoek brede beschikbaarheid (pdf). Deze documenten samen hebben geleid tot het standpunt (pdf) van de minister.

Ceci n’est pas un ebook
Om de Wet op de vaste boekenprijs te kunnen toepassen op ebooks, zal de minister eerst de definitie van het ebook moet scherpstellen. In de uitgeverswereld is een ebook pas een ebook als er een ISBN nummer op zit. Het eBoekhuis verlangt dat een ebook een ISBN krijgt, voordat zij het distribueren naar de verschillende platforms die ebooks verkopen.

De handhaving wordt in ieder geval erg lastig als mensen het eBoekhuis gaan omzeilen en via andere kanalen die geen ISBN verlangen, hun digitale boeken gaan verkopen. Zo hoef je bijvoorbeeld op Smashwords.com geen ISBN nummer te kopen om te kunnen publiceren.

Vorig artikelMaakt Apple de belofte waar?
Volgend artikelReview iRex DR800S: een ‘lekker’ groot scherm en toch handzaam

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in