Waar moet je op letten als je een tablet aanschaft

0

Sinds dat er voor het eerst bekend werd dat Apple misschien met een tablet zou komen, is er veel over het apparaat geschreven. Sommige bieden heel veel opties en andere minder, ook voor het lezen van ebooks. Maar waar moet je nou op letten als je een tablet wil kopen?

Er zijn veel verschillende tablets op de markt, met verschillende schermgroottes, variërende batterijduur en verschillende besturingssystemen. Het kan nog lastig zijn om daar een keuze uit te maken. Het draait uiteindelijk allemaal om de vraag wat je precies met zo’n tablet wil gaan doen.

Wel of niet overal internet
Er zijn tablets met alleen wifi verbinding, maar ook tablets die 3G verbinding bieden. Met de laatste heb je altijd toegang tot je favoriete ebook winkels, waar je ook bent. Er zijn nog niet heel veel 3G tablets in Nederland, maar nu met de komst van de iPad, zal dat niet lang meer duren. Als je altijd en overal een ebook wil kunnen aanschaffen, dan is een tablet met 3G een goede keuze. Deze zul je vooralsnog met een abonnement van een mobiele telefoonmaatschappij moeten aanschaffen om de kosten van dataverkeer te betalen.

Wil je echter een tablet met enkel wifi als internet toegang, dan heb je al weer wat meer keuze. Met wifi kun je inloggen als je in de buurt bent van een (gratis) hotspot. Je kunt dan hetzelfde als met een tablet met 3G, maar je bent wel gebonden aan de reikwijdte van de hotspot.

Accuduur
Als je van plan bent veel te doen met je tablet, waaronder digitaal lezen, let dan ook op de accuduur. De meeste tablets hebben een accuduur van ongeveer 8 tot 10 uur. Maar het verschilt nogal per apparaat en wat je met het apparaat doet. Zo heeft de Camangi WebStation een batterijduur van 22 uur bij het afspelen van MP3, maar slechts 7 bij het afspelen van video. Hoe lang de batterij meegaat bij het lezen van ebooks is niet bekend, maar zal waarschijnlijk tussen die twee uiterste waarden liggen.

Schermgrootte en schermtechnologie
De iPad heeft een schermdiagonaal van 9,7 inch, die van de eerder genoemde Camangi WS slechts 4,8 inch. De iPad komt overeen met de grootte van de Kindle DX, de Camangi eerder met een Sony PRS-300. Het is geheel afhankelijk van wat voor documenten je wil gaan lezen. Denk je dat je veel PDF’s wil lezen of een tablet voor je werk wil gebruiken, dan kun je beter een groter scherm nemen, voor enkel ebooks is een kleiner scherm waarschijnlijk afdoende.

Ook is wel belangrijk wat voor scherm je neemt. Er zijn tegenwoordig meerdere schermtechnologieën: LCD is niet meer de enige technologie die in tablets verwerkt is. Later dit jaar komen er ook Pixel Qi schermen op de markt en nog later Mirasol Quallcom schermen. Wil je lezen in het donker, bijvoorbeeld in bed, dan is een scherm met backlight een goede optie. Alledrie de schermen (LCD, Pixel Qi en Mirasol) voldoen dan. Wil je liever een scherm dat op eInk gelijkende eigenschappen heeft, die je met gemak ook buiten kunt lezen, dan kan men nog beter even wachten op tablets met Pixel Qi en de Mirasol Quallcom technologie.

Besturingssystemen
De twee besturingssystemen waarbij je op dit moment de meeste keuze hebt voor digitaal lezen zijn iPhone OS en Android. In de respectievelijke applicatie winkels kun je veel (vaak gratis) ebooks en ereader applicaties vinden zoals Stanza en Aldiko. Dit zijn prima applicaties voor digitaal lezen met een ruim aanbod aan ebooks. iPhone OS draait op de iPad en de iPod Touch; Android onder meer op de Archos IT 5 en de Camangi WS.

Conclusie
Er zijn veel mogelijkheden en er komen er steeds meer bij in de wereld van de tablets. Als je digitaal wil lezen van een tablet, wat steeds meer zal voorkomen, dan moet je goed nagaan wat je met de tablet wil gaan doen. Hoe meer opties de tablet heeft en hoe groter het scherm, hoe duurder de tablet zal zijn.

Wil je ook gaan digitaal lezen op je tablet, kijk dan ook goed naar wat de respectievelijke App Stores te bieden hebben aan ebooks en ereader applicaties.

Vorig artikelReview iRex DR800S: een ‘lekker’ groot scherm en toch handzaam
Volgend artikeliPad voorlopig niet interessant voor Nederlandse e-lezers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in