Doorzoek site
42%
1
M'n vorige poging strandde, dus nog maar eens geprobeerd:
 
Ik lig niet zo gauw naast m'n stoel, maar 42% van de digitale lezers gebruikt volgens een onderzoek elders op deze site de PC of laptop voor het lezen van e-boeken. Daar zou ik zelf niet snel aan beginnen, het schrijven op m'n PC kost me al genoeg moeite. Lezen op de reader, helemaal prima. ook op een tablet lijkt me heel goed te doen, al heb je dan geen E-ink, dus verlichting van binnenuit. Maar op de computer, nee, dat doet me toch te veel aan werk denken en lezen doe je voor je ontspanning. Denk ik dan. Maar 42% denkt daar dus anders over. Nu zitten hier denk ik vooral lezers met e-readers of tablets, toch de vraag: zou dat percentage niet wat aan de hoge kant zijn?
 
1
Dit percentage komt mij inderdaad als heel hoog voor al zag ik laatst op de trein toch iemand op zijn netbook tekst lezen. Eigenlijk is het vooral de leeshouding die me tegenstaat. Wie geen daar geen last van heeft kan m.i. mogelijks met plezier van een (goed) computerscherm lezen. Ik behoor daar niet toe. Geef mij maar een e-inkreader of als het beter past een tablet.
 
1
Het kan, maar ik maak me er niet zo druk om, of het nu wel of niet waar is die 42%. Ieder leest immers van(af) zijn favoriete medium.
Lezen is een persoonlijke zaak, en anders dan voor het beluisteren van muziek, heb je eerst moeten leren lezen en dan heeft ieder zijn eigen moment: in de trein, in de bus, in bed en op de bank.
@Froon,
wat schiet je er mee op als jij weet dat het percentage 49% of 39% is?
Lekker blijven schrijven
Wink
 
1
Ik vind het ook verrassend. Zelf zou ik het echt niet willen doen. Vind mijn laptop fijn om het nieuws te lezen en andere korte stukken, maar hele artikelen of boeken, nou nee.
 
Daarom ben ik ook reuze blij met mijn iPad. Nu lees ik al die PDF artikelen eindelijk is. Hiervoor downloade ik ze op de computer maar ik had gewoon geen zin om zoveel tekst op een laptop scherm te lezen. Ik denk dat vooral het formaat en gewicht me tegenstaan. Een iPad ligt qua formaat toch veel dichter bij een echt boek qua gewicht is het nog te doen.
 
Lezen op een laptop in de trein kan ik me overigens nog wel voorstellen - als je niets anders bij je hebt tenminste.
 
wilma (gast)
1
Ik denk dat het gemak van laptops, computers, tablets en ook smartphones wel meespeelt. Dat heeft vrijwel iedereen tot zijn beschikking, voor het lezen van een e-ink scherm moet een speciaal apparaat worden aangeschaft. Dat apparaat is ook nog eens alleen voor het lezen geschikt. Verstokte lezers hebben dit er misschien graag voor over, maar als je wat minder regelmatig leest is een e-reader niet zo aantrekkelijk.
 
Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de reader, voor mij klinkt het percentage ook wat hoog. Maar ik denk wel dat het realistisch is.
 
1
@ Tim: Het gaat me er niet om of ik er als schrijver van e-boeken iets mee opschiet of niet. Ik verbaasde me als lezer slechts over het aantal mensen dat boeken leest op PC of laptop.
 
@ Wilma: Daar heb je wel een punt met die beschikbaarheid. Zo kun je het e-lezen idd proberen, maar op de langere termijn weet ik het niet. Ik kan me tenminste indenken dat je als PC-lezer uiteindelijk (als het bevalt) toch overschakelt op een e-reader of tablet.
 
@ Yuuzan: PDF is inderdaad een apart geval. Kan me goed voorstellen dat dit formaat prima te lezen is op een tablet. De e-reader vind ik wat dit betreft minder geschikt, pdf blijft toch een plaatje dat zich niet soepel aanpast aan het formaat van het scherm.
 
1
Enige wat ik op de computer lees is Fanfiction..al zou ik als ik er wat meer moeite voor deed ze ook makkelijk op mijn kindle kunnen zetten..maar het is net zo makkelijk om tussendoor even een verhaal te lezen en dan weer verder te gaan met waar ik mee bezig was.
 
Kan me niet voorstellen dat ik een heel boek op mijn Mac zou lezen. Die lees ik toch liever op mijn Kindle met e-ink scherm.
 
Maar korte verhalen in het Fanfiction genre dat kan ik nog wel behappen.
 
1
@froon,
Ik doelde op de wetenschap of iets nou 42% zou zijn.
Maar, je bent natuurlijk vooral ook een lezer Smile ik meende dat je dit schreef als schrijver.
 
1
Zoals al eerder gesteld; is dit een goed uitgevoerd nederlands onderzoek?
Volgens mij niet.
Dus representativiteit is zeer beperkt
 
1
@ George: representatief zal het misschien voor Nederland niet zijn, toch zijn Amerikanen ook mensen en dus niet anders, lijkt me. Als dit in de V.S. al zo is (en daar is de reader toch behoorlijk wijd verspreid, meer dan in Nederland), hoe moet het hier dan wel niet zijn? Nou ja, de mensch blijft een gevalletje apart, laten we het daar maar op houden.
 
1
@Froon Amerikanen zijn zonder meer mensen, absoluut. Daarom hebben ook zij de eigenschap zich a-typisch te gedragen in vergelijkingen, zeker met europeanen. Gezien de schaalgrootte van de nederlandse markt, is het dus niet gezond om de US markt vergaand als voorbeeld te nemen en verhoudingen aan te nemen als realiteit in Nederland.
Denk je dat de verkopen van boeken in de US ook 15% achterlopen over dezelfde periode van vorig jaar?
De Nederlandse aanbieders kennen hun markt niet en dat vindt zijn weerslag in alles.
Dus nemen ze voor het gemak maar even de US markt als richtlijn. Ook dat doen ze dus niet goed.
 
1
Ik vind het geen verbazend getal. Tenminste, ik ga er vanuit dat het onderzoek niet alleen over leesboeken gaat, maar ook over studie-/leerboeken in pdf bijvoorbeeld.
Ik wilde laatst bijvoorbeeld java leren om een android app te kunnen maken. Ik had een mooie pdf gevonden daarvoor die e.e.a. uitlegde en voorbeelden gaf die je dan na kon maken. Dat kan ik niet doen op een tablet of ereader, dat moet op een 'normale' computer. Ik ga dan niet met een tablet met die pdf open achter de computer zitten om daar dingen te doen. Ik zet dan aan de ene kant op m'n scherm de pdf open, en aan de andere kant de software die nodig is om het voorbeeld na te maken en andere acties uit te voeren.
Ik denk dat er genoeg mensen zijn die op een dergelijke manier werken. Als je uitgaat van alleen leesboeken, dan denk ik dat het percentage een stuk lager zal liggen, maar mensen die voor hun werk stukken moeten lezen en gebruik moeten maken van een pc of laptop zullen minder vaak een tablet of ereader aanschaffen/gebruiken. Vooral als ze de boel ook nog moeten meeslepen naar en van hun werk. Nóg een apparaat om mee te nemen.
 
1
@ Schaapje
Dat is een manier om boeken te "lezen". Al is dit in mijn ogen weer geen boek lezen. Dit is een boek raadplegen en ... bij gebrek aan extra breed computerscherm of extra scherm gebruik ik in een dergelijk geval dan toch een tablet. Het gebruik van digitale boeken is zo persoonlijk dat er weinig algemeens over te zeggen valt vrees is.
 
1
@mleentje Maar wellicht dat de mensen die de antwoord hebben gegeven op de vraag dit wel als lezen beschouwen. Overigens doe ik dat zelf ook, want de pdf die ik had was vooral veel lezen en af en toe even iets uitproberen.
Maar het kan in ieder geval wel een verklaring zijn voor het hoge percentage. Of een deel van een verklaring.
 
Tablets zijn trouwens nog vrij duur (behalve die van mickey mouse-merken dan), dus ook niet iedereen zal er eentje hebben. Vooral bij pdf's ben je dan toch aangewezen op een pc of laptop. Misschien overschatten wij met z'n allen wel het aantal mensen dat een tablet/ereader heeft. Broad Grin
 
1
Misschien is het handig als er onderscheid wordt gemaakt tussen recreatief lezen en zakelijk lezen?
 
1
@schaapje82
Zoals over de meeste kengetallen uit de branche zijn er ook slechts schattingen over het aantal tablets.
Men houdt het op dit moment op rond de 1,3 miljoen.
 
Maar om daar meteen eboek lezers aan vast te knopen, gaat denk ik te ver.
Blijkbaar vindt men het niet echt interessant wat er in de markt gebeurt. Ze kl@#$%en maar wat aan, zoals bekend.
 

Bericht
Naam *
Email (wordt niet getoond) *
Bericht *

Emoticons
Smile Wink Broad Grin Laughing
Sad Crying Wall Bash Angry
Search Don't Know Shock Wacko
Crazy Good Yahoo ROFL
Spam Confused Nah Cheer
Vier-cijferige validatie code *  
Gesponsorde links
Bestverkochte ereaders
Maak een profiel aan
Je hebt geen profiel nodig om mee te praten op ons forum. Met een eigen profiel kun je jouw forumberichten voorzien van je foto of avatar en kun je jouw berichten achteraf bewerken.
Nieuwste forumbijdragen
[  1, ..., 6, 7, 8 ]

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP Forum by ViArt Ltd