8 tips voor je Kobo e-reader

4616
12
DELEN
tips-kobo-ereader

Pas een Kobo e-reader aangeschaft? Lees hier onze tips voor nog meer leesplezier met je Kobo.

1) Accounts Kobo en bol.com koppelen
Als je zowel e-books bij bol.com koopt als op de website van Kobo, dan heb je twee accounts en daarom ook twee aparte bibliotheken. Wist je dat je je Kobo-account en bol.com-account aan elkaar kunt koppelen? Zo staan je al je boeken in één lijst en komen zowel de e-books van Kobo als die van bol.com bij het synchroniseren direct op je e-reader te staan. Om je accounts te koppelen ga je naar Kobo.com en volg je deze instructies.

bol-kobo-koppelen


2) Synchroniseren

Geen gedoe meer met usb-snoertjes: met de app van bol.com en Kobo (of op de website) koop je makkelijk nieuwe boeken die direct op je e-reader komen te staan. De e-reader moet daarvoor verbonden zijn met het internet. Tik op Sync en de nieuw aangeschafte titels worden direct binnengehaald op je e-reader. Ook handig: met de app kun je ook op verschillende apparaten lezen en steeds verdergaan waar je gebleven was.

3) Gratis proberen: Kobo Plus
Lees je veel, dan kun je overwegen om eens een abonnementsdienst voor e-books te proberen. De meeste diensten zijn echter alleen te gebruiken op tablets of smartphones en niet op de e-reader. Met Kobo Plus, ontwikkeld door bol.com en Kobo, kun je onbeperkt lezen op je e-reader. Je kunt de dienst gratis 30 dagen proberen.

4) Verzamelingen maken
Op je e-reader kun je boeken groeperen door Verzamelingen aan te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende ‘verzamelingen’ maken met daarin alle boeken van een bepaalde auteur, boeken van een bepaald genre, of boeken in een bepaalde taal. Om een nieuwe verzameling te maken of deze te wijzigen tik je links onderaan het startscherm op Lezen, dan op Verzamelingen.

Wil je echter veel boeken een een verzameling toevoegen of een verzameling aanpassen, dan duurt dit vrij lang. Je kunt dan beter aan de slag met Calibre, een handig programma waarmee je je e-books kunt beheren. Hier vind je een handig stappenplan voor het aanleggen van verzamelingen op de Kobo met Calibre.

kobo-pocket-verzamelingen

5) Artikelen lezen met Pocket
Een interessant artikel op internet gevonden dat je in alle rust wilt lezen? Met Pocket kun je artikelen opslaan en deze op je Kobo teruglezen. Op getpocket.com maak je een account aan (kan ook via de e-reader). Wil je een artikel opslaan om op een later moment te lezen, klik dan bovenin de browser op het Pocket icoontje. Het artikel wordt nu opgeslagen in Pocket. Op de Kobo vind je je opgeslagen artikelen terug door op het startscherm links onderin op Lezen te tikken en daarna op Artikelen van Pocket.

kobo-pocket

6) Aanmelden bij Adobe Digital Editions voor ebooks lezen van de Bibliotheek
E-books lezen het fijnst vanaf een e-reader. Gelukkig kun je ook de e-books die je bij de Bibliotheek leent op je e-reader zetten. Het eerste wat je daarvoor moet doen is je e-reader autoriseren via het programma Adobe Digital Editions. Hier vind je een uitgebreid stappenplan voor het lezen van e-books via de Bibliotheek.

7) Woordenboek, hoekjes omvouwen en notities maken
Een interessant fragment later nog eens teruglezen? Tik rechtsbovenin op de pagina en er verschijnt een omgevouwen hoekje. Op het startscherm komt nu het blok Bladwijzer waarmee je direct naar de betreffende pagina kunt springen.

Kom je een lastig woord tegen? Blijf even op het woord staan, vanzelf verschijnt dan de verklaring uit het woordenboek. Ook kun je nu aantekeningen maken, het fragment delen op Facebook of het woord nazoeken in het boek zelf, op Wikipedia of via Google.

kobo-woordenboek-notities

8) Lettertype wijzigen of nieuwe lettertypes toevoegen
Op de Kobo heb je tientallen lettertypes tot je beschikking. Ronder, groter of schreefloos, grote kans dat het lettertype wat jij prettig vindt al gewoon op je e-reader te vinden is. Er is zelfs een speciaal lettertype voor dyslectici, OpenDyslexic. Tik rechts bovenin op het scherm en links onderin zie je het icoontje Aa. Hier kun je het lettertype wijzigen. Handig: het gekozen lettertype wordt meteen toegepast op de andere boeken die je leest.

Geef je de voorkeur aan een ander font, bijvoorbeeld Bookerly van de Kindle of een ander lettertype dat speciaal geschikt is bij dyslexie? Dan kun je dit lettertype eenvoudig toevoegen aan de Kobo. Dat doe je zo:
-Download de het gewenste lettertype, bijvoorbeeld Bookerly. Dit is een zip-bestand.
– Koppel de Kobo aan je pc met een usb-kabel.
– Open de Kobo-drive en maak in de hoofdmap een nieuwe map aan met de naam fonts.

kobo-fonts– Kopieer in deze map de vier .ttf bestandjes uit het zip-bestand.
– Ontkoppel de Kobo, schakel hem uit en start opnieuw weer op. Het nieuwe lettertype staat nu in de lijst met fonts.

Heb jij nog andere goede Kobo-tips? Laat het ons weten in een reactie!


12 REACTIES

 1. Het laatste wat ik wil is een Kobo account koppelen aan dom.com.
  Slechte service, slechte garantie afhandeling, nee laat maar. Daarbij koop ik al mijn boeken DRMvrij, geen gezeik dat ik ze niet op mijn Linux bak kan lezen. Niet DRMvrij? dan koop ik ze niet

  • 99,9% van de Nederlandstalige boeken zijn inmiddels voorzien van watermerk beveiliging (Social DRM) waardoor ze in tegenstelling tot de Adobe DRM beveiliging probleemloos en makkelijk zijn uit te wisselen tussen apparaten. Verder heb ik ook niet zoveel met jouw bol.com tirade. Ik heb prima ervaringen met bol.com en heb daar een aantal ebooks gekocht hoewel ik de meeste ebooks bij een andere leverancier koop (Bruna). Een koppeling tussen Kobo en bol.com kan overigens ook handig zijn als extra backup, Bruna heeft zoiets met Bliyoo (hoewel dat niet werkt op een ereader).

 2. Leuk artikel Jolene, maar misschien voor een beginnende gebruiker wat verwarrend omdat je de oude “blokken” interface gebruikt. De nieuwe firmware heeft een compleet andere gebruikersinterface (beter) en is inmiddels ook al een tijdje beschikbaar voor oudere modellen (vanaf de Mark 3 generatie).

  Verder kan het verhaal over lettertypes verwarring geven omdat het in sommige boeken niet zomaar is aan te passen. Je kunt aangeven wat je wilt, maar als de maker van het boek in het bestand specifiek voor een bepaald lettertype heeft gekozen verandert er op je Kobo scherm helemaal niets. Hetzelfde geldt voor de regelafstand. Kobo heeft er namelijk voor gekozen de instelling in het boek voorrang te geven boven de voorkeur van de gebruiker. Ik heb die keuze nooit begrepen, maak dan een optie waarin je als gebruiker aan kunt geven dat je de instelling in het boek wilt negeren. Als ik een boek lees op mijn iPad (via Marvin) kan ik wel gewoon alles instellen zoals ik het zelf wil hebben. Je kunt het op de ereader wel aanpassen, maar dat zijn handelingen die voor een beginnende gebruiker wellicht te ver gaan.

   • Ik was er vanuit gegaan dat iedereen na een firmware update het nieuwe startscherm krijgt, maar na het lezen van een lange discussie op MobileRead.com begrijp ik dat Kobo nog in een testfase zit en willekeurig gebruikers selecteert die de nieuwe gebruikers interface krijgen. Blijkbaar viel ik in die groep…

    Overigens zijn heel veel mensen ontevreden over het niet meer kunnen aanpassen van het thuisscherm en het nogal prominent aanwezig zijn van de Kobo winkel. Ik vind het zelf nu een stuk rustiger en ik vind dat ik sneller mijn boeken kan zoeken, maar als je graag eigen blokjes wilt hebben met een verzameling of je leesstatistieken (waarom veel mensen die statistieken zo interessant vinden weet ik niet) dan heb je niets aan het nieuwe thuisscherm. Aan de andere kant… volgens mij ben je volgens mij voornamelijk bezig met het lezen van een boek en kijk je niet zoveel naar een thuisscherm.

 3. Je hebt gelijk Richard, dat komt omdat deze foto’s van mijn Kobo Aura komen die inmiddels al weer een paar jaar oud is. Ik zal kijken of ik aan recentere foto’s kan komen.

  • Ik zag inderdaad ook dat het niet aan het type Kobo ligt en dat ook bij nieuwe Kobo’s de oude interface nog voorkomt. Toch ga ik tzt wel kijken of ik foto’s van de nieuwe interface kan toevoegen aan het artikel, voor de volledigheid.

 4. Mijn Kobe is inmiddels denk ik aan zijn eind. Hij slaat tijdens het lezen regelmatig op “hol”
  Gaat uit zichzelf vooruit bladeren of zoekt spontaan de betekenis van woorden op
  Ga me dus maar eens inlezen welke e reader ik nu moet aanschaffen maar vind wel dat ie snel op is
  heb hem nu 3 jaar.

  • Beste Ad,
   Niet accepteren je zou mogen verwachten dat hij het langer zou moeten doen. Inmiddels ben ik aan mijn 3e Kobo toe. Netjes een briefje schrijven aan fabrikant heeft mij 2x geholpen. Ik was steeds erg teleurgesteld en zal misschien volgende keer voor een ander merk kiezen.

 5. Sorry – even off topic maar hier lijkt men op de hoogte zijn van Kobo’s.
  Enig idee hou ik de Kobo Aura H2O kan verleiden witte letters op een zwarte achtergrond te tonen?
  (voor ’s nachts…..)

 6. Hoi, ik wil graag een ereader aanschaffen maar ik weet niet welk merk ik moet kiezen??
  Ik download ook boeken via spotnet kan ik die op iedere ereader zetten?
  Welk merk vibden jullie het best?

  Groetjes Debby

LAAT EEN REACTIE ACHTER