Aldiko: je eigen digitale ebookboekenkast

0

Aldiko is recent in de Android Market gelanceerd. Grafisch is dit een zeer mooie ereader applicatie, die lijkt op een houten boekenkast vol met goud op snee boeken. De mogelijkheden blijven gelukkig niet achter bij het design.

Om Aldiko te downloaden, heb je een Google Checkout account nodig. Daar dien je je creditcardgegevens in te vullen en vervolgens kun je met een tap op de knop betalen en downloaden. Hij is beschikbaar voor $1,99. Op 9 juni 2009 is dat ongeveer gelijk aan €1,44. Betalen met Google Checkout is makkelijker dan gedacht.

De eerste indruk
Het icoontje dat Aldiko gebruikt, geeft al een indicatie van de grafische pracht en praal die in deze app is gestopt. En als je de applicatie opent, word je niet teleurgesteld. De ereader is opgedeeld in drie planken: Recent Reads, Bookshelf en Download Books.

Recent Reads geeft ebooks weer die je als laatste hebt geopend. Aldiko heeft alvast twee ebooks erin gezet: The invisible man van H.G. Wells en The Art of War van Sun Tzu. Deze plank kun je ook heen en weer schuiven. Hoe meer boeken je opent, hoe voller je plank. Als je ebooks wilt verwijderen van je plank omdat die te vol wordt, kun je het door lang op het ebook te duwen, handmatig verwijderen. Ze verdwijnen automatisch als je ze hebt uitgelezen.

Als je tapt op de Bookshelf, kom je terecht in de lijst met gedownloade ebooks. Er worden automatisch tags aan toegevoegd op basis van het onderwerp, zoals roman, sci-fi. Je kunt dit wijzigen door lang op het ebook te drukken. Er komt dan een menu waarin je de mogelijkheid hebt om ebook details te wijzigen, of het ebook te verwijderen. Als je een lange lijst met ebooks hebt, is het soms lastig om dat ene boek te vinden. Je kunt beginnen met typen op het toetsenbord en zo de ebooks uitfilteren tot je het gewenste ebook vindt.

In de bookshelf kun je op de menu knop drukken. Je krijgt dan een menu met verschillende opties: auteurslijst, tag lijst, collectielijst, zoeken, sorteren en home. Om met de laatste te beginnen: hiermee kom je terug in het startscherm met de drie planken.
De auteurslijst sorteert de boeken op auteur, zonder de covers erbij. Erg handig als je veel ebooks hebt. Zo heb je snel een overzicht van al je ebooks. Ook de taglist geeft een handig overzicht van de verschillende tags die aan een ebook worden meegegeven. Het is wel jammer dat er niet achter staat hoeveel ebooks per tag je hebt.
Je hebt ook de optie om je ebooks te sorteren op verschillende items: auteur, titel, downloaddatum, laatste leesdatum en beoordeling. Een applicatie als Word-player doet dit niet, FBReaderJ sorteert alleen op auteur en tag. Sorteren van ebooks gebeurt op eerste letter van de naam, dus Edgar Allen Poe komt voor Jane Austen. Als je dat weet, is het makkelijk zoeken.

De collectie lijst is een feature die je toestaat om ebooks te sorteren zoals jij dat wil. De standaard collectie die er al in staat is favorieten. In dit scherm kun je je eigen collectie toevoegen door op de menu knop te drukken en te kiezen voor add collection.

Downloaden
Het downloaden van ebooks gaat heel simpel en via Feedbooks. Je kunt daar kiezen uit een aantal categorieën: Gratis publiek domein, gratis originele content van Feedbooks zelf, gratis ebooks die verfilmd zijn, gratis westerse klassieken en boekenlijst boeken. Zoals gewoonlijk zijn de meeste ebooks Engelstalig en is er geen mogelijkheid om te kiezen voor en zoeken op Nederlandstalige ebooks. Het gevoel van de boekenkast wordt ook hier weer meegenomen: op iedere plank staat een ebook, klaar om gedownload te worden. Als je klikt op een ebook, krijg je een pop up met de flaptekst van het ebook en een download knop. Mocht je het boek niet willen downloaden, kun je klikken op de terugknop van je mobiele telefoon.

Leeservaring en instellingen
Als je eenmaal klaar bent met het indelen van je ebooks in collecties, kun je gaan lezen. Uiteraard eerst even kijken bij de instellingen wat er allemaal mogelijk is.
Je kunt een dag en een nacht thema instellen, waarbij je bij beide themata de kleuren kunt aanpassen. De kleuren die je kunt kiezen voor de letters en de achtergrond variëren van wit tot zwart en alle mogelijke kleuren die daartussen zitten.

Ook fontfamily, -grootte en zwaarte kunnen worden aangepast. Het lettertype heeft verschillende schreefloze fonts en fonts met schreef, zoals Times New Roman. Het aanpassen van de lettergrootte gaat in punten, zoals in Microsoft Word. Standaard staat deze op 19 punten. De 12 punten die normaal in Word staat ingesteld is niet aan te raden: het is echt te klein. Je kunt hier kiezen tussen letterpunt 10 tot en met 30. Fontzwaarte geeft de mogelijkheid tot dikgedrukte tekst.

Ook de tussenruimte bij de zinnen kan worden aangepast. Standaard staat linespacing op 2.0. De horiontale en verticale marge kunnen ook worden ingesteld.

De bladzijden kunnen zowel door tappen als vegen worden omgeslagen. Je kunt zelfs instellen hoe lang het moet duren om een pagina om te slaan: 1 seconde is het kortste, 3 seconden het langste. Er kan ook een voortgangsbalk worden aangezet. Dat geeft je de mogelijkheid om te zien hoeveel pagina’s je nog moet lezen voor het boek uit is. De laatste instelling is het aanpassen van de helderheid van je scherm tijdens het lezen. Je kunt kiezen tussen vegen langs de linker of rechterzijde van je scherm of vegen langs de onder of bovenkant van je scherm. Naar beneden vegen betekent dat de helderheid omlaag gaat, naar boven omhoog. Lagere helderheid is erg prettig voor je ogen. Het aanpassen kan alleen in de dagstand.

Je kunt ook bookmarks toevoegen. Vergeet niet een titel op te geven, want anders wordt de bijvoorbeeld veelzeggende titel “23%” ingevoegd. Overigens opent het ebook via Recent reads in de ereader op de pagina waar je het laatst gebleven bent, dus bookmarks zijn niet direct noodzakelijk, zeker omdat je meerdere ebooks op de Recent reads plank kunt hebben staan.

Conclusie
Aldiko is zijn geld meer dan waard. Het is een prachtig vormgegeven applicatie met veel mogelijkheden en opties. Alleen al de tips die gelijk opstarten om je alle ins en outs van het appje te vertellen zijn enorm handig.
De leeservaring is zeer prettig en de collecties zijn een nieuwe feature die je helpen je ebooks op meer manieren te sorteren dan de standaard sorteringen. Ik heb hier bijvoorbeeld 19e eeuw, 20e eeuw, recent en voor 1800 aan toegevoegd om zo een makkelijk overzicht te hebben.
Enige minpuntje: geen Nederlandstalige versie en geen Nederlandstalige ebooks keuzemogelijkheid.

Filmpje!

Vorig artikeliPhone update maakt aanschaf van ebooks in applicatie mogelijk
Volgend artikelOpnieuw explosieve stijging verkoop ebooks in de VS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in