Abonnementsdiensten voor e-books: een overzicht

41595
18
DELEN
abonnementsdiensten-ebooks

Er zijn inmiddels verschillende e-bookabonnementsdiensten en ook het lenen van e-books bij de bibliotheek groeit. Maar welke abonnementsdiensten zijn er op dit moment nu eigenlijk? En wat zijn de verschillen? Bekijk het hieronder in dit handige overzicht.

Bookchoice
Bookchoice is een abonnementsdienst, waarbij je elke maand acht e-books en audioboeken krijgt voor €3,99. Bij aanmelding kun je voor het eerste jaar alleen een jaarabonnement afsluiten. Je kunt hierbij kiezen of voor een maandelijkse afschrijving of voor een aanbieding waarbij in een keer het jaarbedrag wordt geïncasseerd. Kies je voor de laatste optie, dan krijg je een beetje korting: je betaalt dan €3,49 per maand ofwel €41,95 per jaar. Na het eerste jaar kun je maandelijks opzeggen. Best een koopje voor 96 boeken en luisterboeken.

Bookchoice is het vroegere Elly’s Choice. In februari 2016 ging Bookchoice van start. De abonnementsvorm werd daarbij aangepast. Zo steeg de maandprijs van 2,99 naar 3,99 en krijg je als abonnee nu 8 in plaats van 10 titels per maand. Daar staat tegenover dat je nu elke titel ook als luisterboek kunt downloaden. Binnenkort zullen de boeken behalve in het Nederlands ook in vijf andere talen beschikbaar zijn. Meer weten over de wijzigingen in het abonnement? Lees hier meer.

Om een abonnement af te sluiten moet je eerst een account aanmaken. Dit gaat heel simpel met je e-mailadres of met je Facebook-inloggegevens.

bookchoice-ebook-abonnement
Bookchoice: een pakket van 8 e-books en luisterboeken per maand voor €3,99 per maand.

Als abonnee krijg je op de eerste van de maand acht nieuwe titels die je kunt downloaden via de website. Je hebt twee maanden de tijd om de boeken te downloaden. Je ziet dus altijd de titels van de huidige maand en die van de maand ervoor. Elk boek en audioboek kan drie keer gedownload worden zodat je ze vanaf verschillende apparaten kunt lezen.

Bij Bookchoice vind je populaire boeken die een groot publiek aanspreken, maar ook onbekendere boeken. Wie voor weinig geld leuke boeken wil lezen zit hier dus goed. Het aanbod bestaat voornamelijk uit thrillers en romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs. De selectie van februari 2017 bevatte onder meer Verzwegen van Rene Appel, Naamloos van Pepijn Lanen, Schaduwkinderen van Linda Jansma en Zijspoor van Josha Zwaan.

Kobo Plus
Bol.com en Kobo lanceerden in februari 2017 de nieuwe abonnementsdienst Kobo Plus, waarmee je onbeperkt e-books kunt lezen. Kobo Plus onderscheidt zich van andere abonnementen als Bliyoo en Bookmate omdat je deze dienst behalve op je smartphone en tablet ook op je Kobo e-reader kunt gebruiken. Daarbij bestaat het assortiment al uit 40.000 e-books. Daarmee heeft Kobo Plus het grootste e-bookaanbod van alle diensten. De dienst biedt op dit moment alleen e-books aan, dus geen tijdschriften of luisterboeken.

koboplus
Kobo Plus: 40.000 e-books die je kunt lezen vanaf je Kobo e-reader, smartphone en tablet.

De dienst is niet te gebruiken op e-readers van Amazon (Kindle), Tolino, Sony en andere fabrikanten. Op de e-readers van Icarus en Onyx Boox, eigenlijk een soort tablets, is dit wel mogelijk. Je installeert dan gewoon de bol.com Kobo leesapp op het apparaat.

Bij bol.com kun je direct naar de categorie ‘Kobo Plus’ met alle e-books die je via je abonnement kunt lezen. Je kunt direct vanaf je Kobo boeken uitkiezen en lezen en hoeft dus in de weer met externe programma’s als Adobe Digital Editions of Calibre. Wil je de dienst op je smartphone of tablet gebruiken, download dan de bol.com Kobo leesapp. Door te synchroniseren zijn al je boeken op al je apparaten zichtbaar.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Je kunt Kobo Plus gratis proberen. Je kunt het abonnement starten vanaf zowel de website van bol.com als de website van Kobo. Het handigste is om het abonnement te koppelen aan het account dat je het meest gebruikt, dus waar je het vaakst e-books mee koopt.

Bliyoo
Bliyoo is een app van boekwinkelketen Bruna, waarbij je onbeperkt tijdschriften en/of boeken kunt lezen tegen een vaste prijs per maand. (Voor €9,95 krijg je alleen tijdschriften of alleen boeken, voor €14,95 krijg je toegang tot beide). Je kunt het gratis een maand proberen en maandelijks opzeggen. Bliyoo is te gebruiken is op een tablet, smartphone of PC. Ben je een verstokte e-reader gebruiker, hou hier dan rekening mee, want de meeste e-readers zijn niet compatibel met de Bliyoo-app. E-readers die draaien op Android, zoals bijvoorbeeld de Icarus Illumina, kun je hiervoor wel gebruiken.

Heb je het lidmaatschap gestart en een account gemaakt, dan moet je de app nog even downloaden. Wil je een boek of tijdschrift lezen, dan wordt het bestand gedownload, zodat het ook offline beschikbaar is. Het meest comfortabel voor het gebruik van deze dienst is een tablet of een smartphone met een groot scherm. Anders blijf je scrollen, met name bij het lezen van de tijdschriften (die als pdf-bestand worden aangeleverd).

bliyoo-abonnementsdiensten-ebooks
Bliyoo: onbeperkt lezen vanaf €9,95 per maand.

In Bliyoo zijn op dit moment ruim 15.000 boeken, luisterboeken, stripboeken en tijdschriften beschikbaar. Leuk is dat het aanbod zeer gevarieerd is: in het assortiment zitten bijvoorbeeld ook boeken voor kinderen. Je zult niet altijd de nieuwste titels vinden, maar het assortiment is zeker ruim te noemen. In Bliyoo vind je veel thrillers, van onder meer Loes den Hollander, Linda van Rijn en Isa Maron, maar ook romans (onder meer Judas van Astrid Holleeder, De greppel van Herman Koch en DJ van Kluun) en een mooie collectie biografieën.

Bliyoo is ook beschikbaar als familie-abonnement. Met het familie-abonnement kun je onbeperkt lezen met maximaal vier gezinsleden. Elke persoon heeft zijn eigen boekenplank en kan lezen vanaf vijf verschillende apparaten. Het familie-abonnement is verkrijgbaar voor €14,95 per maand (alleen boeken of alleen tijdschriften) of €22,45 voor het het combi-abonnement.

Bookmate
De nieuwste abonnementsdienst voor e-books is Bookmate, dat sinds september 2016 ook in Nederland te gebruiken is. De app is te vergelijken met Bliyoo, maar biedt geen tijdschriften en luisterboeken aan. Bookmate is helaas niet te gebruiken op de meeste e-readers (alleen op Android readers als de Icarus Illumina en de Onyx Boox, wat eigenlijk e-ink tablets zijn).

Het assortiment aan Nederlandse boeken is sinds de lancering flink gegroeid. Ook het aantal bestsellers neemt toe. Zo vind je in Bookmate tegenwoordig onder meer titels van Jojo Moyes, Harlan Coben, Santa Montefiore, John Boyne,  Cassandra Clare en Kristin Hannah.

bookmate-abonnement-ebooks
Bookmate: onbeperkt e-books lezen vanaf €6,99 per maand.

Je kunt lid worden bij Bookmate door eerst een account aan te maken en daarna een abonnementsvorm te kiezen. Het standaard abonnement kost 6,99 per maand en biedt toegang tot duizenden Nederlandse boeken. Voor een premium abonnement betaal je 9,99 per maand, maar dan heb je wel toegang tot de hele Bookmate-bibliotheek met 850.000 titels, ook in het Engels en andere talen. Ook bestsellers zijn vaak (tijdelijk) alleen te lezen met een premium abonnement.

Je kunt de Bookmate-app ook gebruiken zonder abonnement. Je hebt dan toegang tot alle gratis boeken, de boeken uit het publieke domein en minder bekende titels.

E-books lenen op Bibliotheek.nl
Ben je lid van een bibliotheek, dan kun je ook e-books lenen via Bibliotheek.nl. Je maakt hiervoor een webaccount aan met behulp van je bibliotheekpasnummer. Sinds 1 januari 2016 is het ook mogelijk om een ‘digital only’ abonnement af te sluiten bij de Koninklijke Bibliotheek. Dit kost €42 per jaar.

ebooks-lenen-bibliotheek

Je kunt ook gebruiken van de Luisterbieb-app. Als bibliotheeklid heb je toegang tot alle luisterboeken, ook de premiumtitels. Geleende e-books kun je lezen op je e-reader (behalve de Amazon Kindle), tablet of smartphone. Je mag tien e-books tegelijk lenen, die drie weken lang beschikbaar blijven op je boekenplank. Daarna verdwijnen ze uit de app. Staan ze op je e-reader, dan is het boek niet meer te openen. Dit is echter geen groot probleem, want je kunt de boeken zo vaak verlengen als je wilt.

Meer weten over het lenen van e-books bij de Bibliotheek? Hier vind je onze uitgebreide uitleg.

BUKU

buku app

BUKU is een abonnementsdienst speciaal voor studieboeken. Voor een 24,99 per maand of 22,50 per maand per jaar lees je via de app onbeperkt boeken van alle studies en onderwijsinstellingen. BUKU timmert hard aan de weg en wist in 2017 meerdere grote studieboekenuitgevers aan zich te binden.

Booqees
Booqees is een abonnementsdienst met boeken voor kinderen tussen de 0 en de 14 jaar. Je betaalt voor Booqees 6,99 per maand voor het gewone abonnement, en 8,99 voor het Plus-abonnement waarmee je boeken ook offline kunt lezen. Dit jaa voegde Booqees een handige opnamefunctie toe, zodat je boeken kunt inspreken die je kinderen of kleinkinderen later zelf kunnen terugluisteren.

Scribd
Wie graag Engelse boeken leest, kan eens een kijkje nemen op het (Amerikaanse) platform Scribd. Hier kun je voor 8,99 dollar drie e-books en een luisterboek per maand lezen.

scribd-abonnement
Scribd: $8,99 per maand voor 3 e-books plus 1 luisterboek.

Ook Scribd kun je gratis proberen, je moet hiervoor wel alvast je betaalgegevens invullen. Na het starten van het proefabonnement stelt Scribd je een aantal vragen om je ‘beter te leren kennen’, over de apparaten die je gebruikt om te lezen en je favoriete genres. Daardoor krijg je meteen een gepersonaliseerde eigen homepage met leestips op basis van jouw voorkeur. De boeken kun je lezen op je tablet, pc of smartphone. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig.


18 REACTIES

 1. Blyoo ga ik eind december toch eens uitproberen al vrees ik dat de tijd me omtbreekt om elke maand voor € 10 of 15 aan Nederlandtaloge boeken of tijschriften te lezen.

  • Klopt. Maar toch. Uit ervaring weet ik dat tijdschriften blijven liggen en het boekenaanbod moet ik toch eens goed bekijken. Vandaar dat die gratis maand zo goed uitkomt.

 2. Als het over e-boeken gaat lijken abonnementsdiensten het nieuwe stokpaardje van de uitgevers, maar het blijft de vraag of de e-lezer hiermee is bediend.
  We hebben het niet meer over de (veel te hoge) prijzen van individuele e-boeken. De keuze in e-boeken neemt langzamerhand toe (zolang het maar mainstream is), maar blijft 8 jaar na dato toch aan de magere kant. Abonnementsdiensten voorzien ook niet “read everywhere”. Voortdurende je 3G of 4G aanhebben om een boek te lezen is toch wel een beetje zot.

  Voor mij redenen genoeg om me niet in te schrijven voor een electronische leesmap.

  • ‘Wil je een boek of tijdschrift lezen, dan wordt het bestand gedownload, zodat het ook offline beschikbaar is.’

   Blijkbaar worden bestanden ook offline beschikbaar bij Blyoo zodat tijdig downloaden het probleem zou moeten oplossen. Ik hou er evenmin van steeds online te moeten zijn.

 3. “Blijkbaar worden bestanden ook offline beschikbaar bij Blyoo zodat tijdig downloaden het probleem zou moeten oplossen.”
  Ik heb dat getest Joan, maar dat werkt helaas niet.

 4. Als je in Bliyoo een boek of tijdschrift al een keer geopend hebt, is het bestand al gedownload en staat het op je ‘reading table’. Je kunt het dan ook lezen zonder internetverbinding. Je kan offline echter geen nieuwe boeken uit Bliyoo downloaden.

 5. Ik ben een grote fan van de e-bookservice van de bibliotheek. De boeken die je kiest staan 3 weken off line in de app en daarna kun je ze weer downloaden. Best grote keuze en veel goedkoper dan de andere diensten. De meeste boeken zijn ook met e-reader te lezen.

  • Diane, dat klopt. Je hebt een internetverbinding nodig om de boeken die je wilt lenen te kiezen en te downloaden. Daarna moet je uitloggen en weer opnieuw inloggen om de boeken in de app in te laden. Nu staan ze op je boekenplank en kun je ze ook offline in de app lezen.

   Wil je ze op je e-reader lezen, dan moet je bij het downloaden kiezen voor de optie ‘e-reader’ en moet je ze overzetten met het programma Adobe Digital Editions. Na het verstrijken van de uitleentermijn blijft het boek wel op de reader staan maar kun je het niet meer openen. Succes ermee!

 6. weet er iemand een abbonnemnetsdienst waar ik boeken via de eReader kan lezen? bij Bliyoo kan dat alleen met één type eReader en de bibliotheek heeft niet genoeg keuze voor mijn dochter van 14.

  • Nee, wil je boeken per se via de ereader lezen dan zijn Elly’s choice en de Bibliotheek op dit moment de enige opties (en inderdaad Bliyoo, als je een open Android ereader hebt). De abonnementsdienst Mofibo biedt veel keus maar de boeken zijn alleen in de app te lezen, dus op de smartphone of tablet.

 7. Skoobe is ook een aanrader. Groot geworden met Duitse content, maar ze hebben ook internationale boeken.

  Storytel mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht… hebben ook NL boeken.

 8. Ik heb alleen belangstelling voor informatieve boeken. Voorlopig wil ik beginnen met alles van Nietzsche te (her)lezen. Kan iemand mij zeggen welke aanbieder dan de beste is.
  Ik weet al dat ik het via de bibliotheek kan lezen, maar wil ook meer boeken per drie weken lenen dan de bied biedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.