Doorzoek site

Onderzoeksbureau: Verkoop ereaders zakt in

Geschreven door Door Martijn Joosse op 11-12-12 om 15:15 (7213 keer gelezen)
Onderzoeksbureau: Verkoop ereaders zakt in

Volgens onderzoeksbureau iSuppli zijn ereaders hard op weg om een uitstervend ras te worden. Het bureau voorspelt dat er dit jaar wereldwijd 36% minder ereaders verkocht worden dan in 2011. Voor komend jaar verwacht iSuppli een daling van 27%. Volgens het onderzoeksbureau ligt de daling aan de opkomst van tablets.

In niet mis te verstane bewoordingen luidt iSuppli het einde van de ereader in. Het bureau noemt de daling van het aantal verkopen "alarmerend" en "drastisch". Volgens het bureau is zo'n sterke daling in de geschiedenis van consumentenelektronica "nog nooit eerder voorgekomen". Dit jaar komen de verkopen uit op 14,9 miljoen exemplaren, verwacht iSuppli . In 2011 was dat nog 23,1 miljoen en in 2013 zal het aantal dalen naar 10,9 miljoen.

Het onderzoeksbureau iSuppli staat niet alleen in de voorspellingen. Vorige week liet ook het gerenommeerde IDC weten een sterke daling te voorzien. De aantallen van dat laatste bureau verschillen overigens wel wat van die van iSuppli . IDC beraamt het aantal verkochte exemplaren in het topjaar 2011 op 27,7 miljoen en verwacht dat er in 2012 uiteindelijk 19,9 miljoen ereaders over de toonbank gaan.

Als belangrijkste oorzaak van de daling in het aantal verkopen noemt iSuppli de sterke opkomst van mediatablets. De multifunctionele apparaten zouden bij consumenten de plaats innemen van apparaten met maar een functie. De lagere prijs van ereaders ten opzichte van tablets zou niet voldoende zijn om de ereader aantrekkelijker dan tablets te maken voor consumenten.

De vraag is of de conclusies van iSuppli helemaal kloppen. Ereaders zijn in het afgelopen jaar weinig veranderd, waardoor de noodzaak voor consumenten om een nieuwe aan te schaffen relatief laag was. De laatste grote vernieuwing van ereaders kwam met de introductie van de Pearl e-inkschermen, halverwege 2010. Het is dus best mogelijk dat de verkoop aantrekt wanneer er weer een grote productvernieuwing komt.Onderzoeksbureau: Verkoop ereaders zakt in Beoordelingen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Klik hier om een account aan te maken of in te loggen.


Nou Martin, vergeet het verlichte scherm en de iets hoger resolutie niet. En die sleep covers zijn ook leuk.
Een E Inkreader is er echter vooral voor wie echt graag leest en die hoeft niet noodzakelijk elk jaar een nieuw speeltje.

Bovendien zijn er niet zo heel veel verwoede lezers die én graag altijd één of meerdere boeken willen meehebben en bereid zijn electronisch te lezen. Toegegeven het aantal voornamelijk iPad lezers op de trein stijgt vlugger dan het aantal E Ink lezers. Het aantal mensen die gedrukte boeken lezen, zelfs dikke pillen blijft groot.

Er zit dus zeker nog rek op de verkoop maar echt vlug zal dit niet gaan. Het nieuwtje is er een beetje af en wie een E Ink reader als gadget koopt haakt vaak vlug af en koopt er zeker geen nieuwe. Idem dito met lezers die een reader slechts op reis gebruiken. Iets dat je slechts enkele weken op het jaar gebruik, vernieuw je niet elk jaar.

Bovendien vinden oude readers -toch in ons huishouden - gretig aftrek. Ze gaan jaren mee bij hun tweede eigenaar.

Kleine verbeteringen zijn wat mij betreft nog steeds welkom. Dat ik elk jaar een nieuwe reader koop kan ik echter niet beloven. Bovendien wil ook de ecologie wat.

Stel er is een veel groter, makkelijk toegankelijk en redelijk geprijsd aanbod aan eboeken.
Misschien stijgen de verkopen dan?

Algernon (gast)
Martijn, is het bij iSuppli e.a. intussen al doorgedrongen dat het crisis is?

Daarnaast is niet alleen de sterke opkomst van de mediatablets een oorzaak, maar ook de gigantische aandacht die deze apparaten (ook hier op ereaders.nl) krijgen.

En als laatste merk ik dat George weer eens het gras voor mijn voeten wegmaait: uitgevers, waar blijven jullie met je sympathiek geprijsde en toegankelijke (rot nou es op met die DRM) eboeken?

Lezen van een tablet of lezen van een ereader, ik vind dat iedereen dit voor zichzelf moet weten, daar is niets verontrustends aan.
En Martijn geeft nog een argument, dat ik totaal onbelangrijk vind: nieuwe ontwikkeling dus meteen een andere ereader. Ik moet altijd erg glimlachen om die Amerikanen die in lange rij dagen in de kou wachten tot ze het nieuwste model iPhone mogen kopen.
Ik koop iets anders als mijn gadget niet meer werkt, en dan kan ik mij verheugen op nieuwe roevoegingen. Maar liever had ik gewoon eenzelfde, maar dan nieuw.

@Tim: het laatste punt klopt wel een beetje. Als de nieuwe dingen groot genoeg zijn, of belangrijk genoeg zijn, koop je eerder een nieuw apparaat dan wanneer die veranderen klein of niet interessant zijn. Mijn Sony 650 werkt nog perfect. Als ik nu naar de nieuwste Sony kijk, zie ik alleen die toevoeging van wifi als nieuwe feature. En dat is niet belangrijk voor mij dus waarom zou ik die kopen. Als ik nu alleen m'n BBMini had gehad, was het leuker geweest: pearl scherm + wifi + touch.

De vernieuwingen zijn inderdaad te minimaal om je oude nog werkende exemplaar in te ruilen voor een nieuwe.
De tabletmarkt zal toch ook wel een keer verzadigd raken op deze manier? Behalve de mensen die graag de nieuwste androidversie willen en als je tablet dan niet meer ondersteund wordt, dan moet je dus een nieuwe. Maar dat zijn volgens mij veelal dan weer niet de ebooklezers, dus daar blijft die vraag dan ook lager.

Maar dat zijn volgens mij veelal dan weer niet de ebooklezers, dus daar blijft die vraag dan ook lager.
Waarmee ik dus bedoel dat bij ereaders de vraag naar het nieuwste van het nieuwste achterblijft, gezien de gebruikers vaak niet dezelfde gadgetsfreaks zijn als bij de tablets/telefoons.

Ik vind een boek lezen op een tablet nog steeds niet prettig. Heb een I pad en deze gebruikt ik als het om lezen gaat voor stripboeken. Dat is prima. Voor de boeken toch echt een e reader. En ik lees veel. Gemak in de trein en niet te zwaar. Is ondertussen wel 3 jaar oud en werkt nog prima. Heb na lang aarzelen toch een nieuwe gekocht omdat ik ook s'nachts nog al eens ligt te lezen en de Kobo Glo gekocht. De "oude" gaat naar mijn dochter. Inderdaad als het apparaat voldoet waarom dan een nieuwe? Misschien is dat wel gedachtegang van vele e boek reader gebruikers.

"De vraag is of de conclusies van iSuppli helemaal kloppen. Ereaders zijn in het afgelopen jaar weinig veranderd, waardoor de noodzaak voor consumenten om een nieuwe aan te schaffen relatief laag was."

Precies. Ik heb zelf een twee jaar oude Kindle Keyboard. Voorlopig ga ik die waarschijnlijk ook niet vervangen, sterker nog, als de batterij het begeeft dan zet ik er zelf wel een andere in. De schermverlichting van de Kindle Paperwhite en Kobo Glo is wel aardig, maar voor mij toch geen reden om de overstap te maken.

"Ik vind een boek lezen op een tablet nog steeds niet prettig."

Hier hetzelfde. Ik heb een Samsung Galaxy Tab 2, maar voor te lezen houd ik het toch bij een E Ink ereader.

Ik kan het overigens wel begrijpen dat veel mensen voor een tablet kiezen i.p.v. een ereader. Je kunt gewoon meer op een tablet, terwijl een ereader enkel voor te lezen is. Daarbij zijn tablets niet meer zo duur, de prijs ligt soms niet zo gek ver van de prijs van een ereader.

@Rob,
Heb ook een galaxy tab 2, 7" en die weegt 345 gram, terwijl mijn Kobo 180 gram weegt. Dat merk je meteen.
Dan is er nog iets heel persoonlijks: ik ben snel afgeleid en kan niet multitasken. Daarom is het juist handig dat ik geen tablet gebruik :-)

Ik heb de 10.1" uitvoering, die weegt ietsje meer (588 gram).
Het gewicht merk je inderdaad wel, maar dat is voor mij niet het grootste nadeel. Bij lang turen op een LCD scherm ga ik gewoon last van mijn ogen krijgen. E Ink is voor mij gewoon veel rustiger en daar kan ik uren probleemloos naar kijken, maar dat is voor iedereen weer anders natuurlijk.

Een echte e-inkt ereader blijft ideaal voor doorlopende teksten. Mensen die e-inkt al kennen die weten dat. Nieuwe instappers die een tablet kopen weten niet beter.

Volledig aansluiten bij de tablet kan een ereader niet. Maar ... als er nu eraders zouden zijn met een 10inch scherm die net zoals de tablet's draaien op android zodat men die vele apps kan gebruiken maak je de markt veel groter.

Een e-inkt tablet is dan het omgekeerde van de huidige tablets. De huidige tablets zijn computers waarmee je ook boeken op kan lezen - niet ideaal, maar het kan. Een e-inkt tablet zou ideaal zijn voor alle teksten, boeken, kranten, tijdschriften, websites en andere toepassingen ... tja, niet ideaal maar het kan wel.

Recente reacties op eReaders.nl
marietleblan.. op Review Kobo Aura HD:
Ik ben niet blij. Mijn 3e !! Kobo Aura, de eerste 2 liepen al vast binnen de garantietermi...
Gerda1 op Freaks:
Inderdaad gratis maar wel betaalde site, ik snap het niet oed
Wiske op App filtert scheldwoorden uit ebooks:
Ja, daar zaten we op te wachten: een censuur app. Halleluja.
zetmolm op Gratis ebook ter gelegenheid van Week van de Klassieken:
Wel even de kleine lettertjes lezen. Je moet je mailadres opgeven. Vrij vertaald staat er ...
ereaders vergelijken
Kieswijzer banner
Advertentie
Aanbieding
Bestverkochte ereaders

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP CMS by ViArt Ltd