Calibre voor je ebook management

1

Niels Winters heeft als gast auteur een review geschreven over Calibre en eerder al over de Sony PRS-505 ereader. Wil jij ook een review schrijven voor eReaders.nl? Meld je dan aan via het contact formulier!

De zoektocht naar de ideale ereader kan een hele opgave zijn, maar het vinden van bibliotheeksoftware die aan al je wensen voldoet is minstens net zo belangrijk. Calibre is zo’n programma dat een alles-in-één oplossing biedt om boeken te organiseren en te synchoniseren. Het is een gratis open source programma dat op alle besturingssystemen gebruikt kan worden en dat onderhouden wordt door Kovid Goyal.

Waarom Calibre?
Goede vraag. De meeste readers komen immers met eigen software, die over het algemeen prima werkt onder de meeste Windows versies. Het wordt echter wat lastiger als je onder Apple’s OSX of Linux werkt, want dan blijken programma’s als bijvoorbeeld Sony’s eBook Library of Adobe’s Digital Editions niet ondersteund te worden. Maar ook voor de ‘gewone’ Windows gebruiker kan Calibre een zeer aantrekkelijk alternatief bieden. Omdat Calibre een onafhankelijk programma is, ben je niet afhankelijk van de grillen van één bepaalde fabrikant. Het is niet ondenkbaar dat een ereader na verloop van tijd niet meer leverbaar is, en dat ook de bijgeleverde software niet langer ondersteund wordt.

Met Calibre kun je je bibliotheek beheren voor een groot aantal ereaders. In ieder geval worden de Sony 500/505/700, Kindle 1/2, iPod/iPhone, BeBook en Cybook gen 3 ondersteund. Ook alle ereaders die zich als externe USB-schijf presenteren kunnen van Calibre gebruikmaken.

Calibre in gebruik
Grofweg kan Calibre in 4 zaken voorzien:

  • Bibliotheek;

  • Converteren van ebooks;

  • Synchroniseren met readers;

  • Binnenhalen van kranten of RSS feeds

Bibliotheek
Om te beginnen is Calibre een programma dat al je boeken op een overzichtelijke manier kan verzamelen. Dit kan op verschillende manieren, waarvan het bladeren op basis van de boekomslagen (zoals Apple’s Coverflow) nog het meeste doet denken aan een echte boekenkast:

Aan de hand van het ISBN nummer kan Calibre via een online database alle metadata (titel, schrijver, omslag etc) van een boek ophalen en automatisch toevoegen. Naast de algemene informatie kun je zelf ook een waardering voor een boek meegeven, zodat je favoriete boeken makkelijk terug kunt vinden.

Converteren
Een overzicht van de door Calibre ondersteunde formaten vind je op deze site. In feite kan Calibre vrijwel alle bekende ebook formaten omzetten naar LRF, ePub en MOBIPOCKET. Dit gaat echter niet op als je van een met DRM beveiligd formaat naar een onbeveiligde variant probeert te gaan.

Ook striplezers kunnen met Calibre aan de slag; in de recentere versies van Calibre zijn de tools comic2lrf en comic2pdf geïntegreerd. Deze bieden mogelijkheden om bijvoorbeeld strips te ‘ontspikkelen’. Achtergronden hebben op ereaders de neiging om egale oppervlakken van vele spikkels te voorzien, de geïntegreerde tools in Calibre verminderen dit verschijnsel aanzienlijk.

Synchroniseren
Als de boeken eenmaal van de juiste opmaak en informatie zijn voorzien, dan is het vervolgens nog een kwestie van je ereader aan de pc te hangen. Calibre zal automatisch herkennen dat er een ereader is aangesloten, waarna je de gewenste boeken met een simpele handeling naar de ereader kunt sturen.


Als je gebruik maakt van Stanza, maar je bent niet in de buurt van de pc, dan kun je met de ingebouwde serveroptie overal ter wereld bij je eigen boekencollectie.

Binnenhalen van kranten of RSS feeds

Hoewel het Nederlandstalige aanbod nog redelijk beperkt is, zien we dat de Belgische kranten De Morgen en De Standaard al wel beschikbaar zijn. In dit scherm kunnen we simpel aangeven wanneer Calibre moet controleren of er nieuwe edities beschikbaar zijn. Voor het ontbijt wordt mijn pc aangezet met mijn ereader eraan, en na het ontbijt staat het eerste nieuws van de dag erop. Na de eerste keer instellen is het bijna net zo makkelijk als de krant ’s morgens van de deurmat pakken. Naast kranten in vele talen kun je ook voor nieuws van diverse websites kiezen, zoals Ars Technica en Engadget.

Conclusie
Calibre is niet alleen een intuïtief en aangenaam programma om mee te werken, het zal als onafhankelijk platform ook beter toekomstige ontwikkelingen aankunnen. Als je een bibliotheek zoekt die meerdere generaties van besturingssystemen en ereaders mee moet kunnen gaan, dan is Calibre op het moment het beste alternatief.

Vorig artikelStanza is populairste ereader app
Volgend artikelHoe een klein rotgodje God vermoordde

1 REACTIE

  1. Traceback (most recent call last):
    File “site-packages\calibre\gui2\dialogs\plugin_updater.py”, line 712, in _install_clicked
    File “site-packages\calibre\customize\ui.py”, line 388, in add_plugin
    File “site-packages\calibre\customize\ui.py”, line 53, in load_plugin
    File “site-packages\calibre\customize\zipplugin.py”, line 215, in load
    InvalidPlugin: The plugin at C:\Users\GEBRUI~1\AppData\Local\Temp\calibre_ckqbpw\ou2na0.zip needs a version of calibre >= 2.60.0

    dit krijg ik te zien als ik KoboTochExtended plugin wil installeren via calibre. Hoe los ik dit op? Met vriendelijke groet Marianne vd Heijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in