Cybook Gen3 review

0

[nl]
Deze week ontving ereaders.nl de eerste lichting Cybooks, de nieuwste ebook reader van het Franse bedrijf Bookeen. Enthousiast onderwierpen we de Cybook aan een test en de resultaten leest u in deze review. Ik heb getracht om deze zo objectief mogelijk te schrijven, maar u zult mij wellicht betrappen op een positieve attitude ten opzichte van het medium ‘ebook’. En daarop kan ik alleen maar antwoorden: dat klopt…

Geschiedenis

De Cybook Gen3 is, de toevoeging ‘Gen3’ zegt het al, niet de eerste ebook reader van het Franse Bookeen. In het verleden introduceerde het bedrijf ebook readers die gebaseerd waren op lcd technologie (dezelfde schermen als bij een laptop). Niet ideaal om lang van te lezen. Die generatie ebook readers deed dan ook weinig stof opwaaien. De Cybook Gen3 is de eerste e-reader van het bedrijf die gebruik maakt van elektronisch papier.

De e-reader die voor me ligt is voorzien van een scherm met een diagonaal van 6” (ca. 15 cm). Een stuk groter dus dan het scherm van een PDA: ongeveer vier keer zo groot, maar weer kleiner dan dat van de iLiad (met een A5 formaat scherm). Het scherm van de Gen3 is qua afmetingen ongeveer vergelijkbaar met een pagina van een pocketboek. Het epaper display maakt gebruik van Vizplex technologie, wat voor een hoog contrast moet zorgen.

Lichtgewicht

Eén ding valt meteen al op als we de doos waarin de Cybook Gen3 geleverd wordt in handen houden; het weegt echt niks. Bij het uitpakken blijkt al snel hoe dat komt; naast de e-reader zelf zit er alleen een usb kabeltje en een quick start card in de doos. Helaas wordt de Cybook standaard zonder beschermende etui geleverd; die wordt als losse accessoire verkocht. Een dergelijk etui is wel aan te raden voor dagelijks gebruik (overigens schijnen Filofax-achtige mapjes ook te werken, las ik op andere fora).

Een papieren handleiding zit er niet bij; zoals het een digitaal leesapparaat betaamt is die als ebook voorgeïnstalleerd. Gelukkig is zelfs de quick start guide niet nodig; met één simpele druk op de knop brengen we de Cybook tot leven. Het opstarten duurt ongeveer 20 seconden en dan komen we meteen in de ‘Library’ terecht.

Cybook Gen3 (links) en Hanlin V3 (klik voor vergroting)
Vergeleken met de Hanlin V3, die ik eerder aan de tand voelde, valt op dat de Cybook nog veel lichter en slanker is. Ik vond de Hanlin e-reader al zeer prettig wat betreft gewicht en afmetingen, maar de Cybook is zo mogelijk nog compacter. Het apparaat weegt iets meer dan 150 gram – minder dan de gemiddelde paperback. En ook niet onbelangrijk: de Cybook ziet er een stuk eleganter uit dan de Hanlin V3.

Opladen gaat via de meegeleverde USB kabel. Je doet vrij lang op één acculading (volgens de fabrikant meer dan 8.000 pagina’s). Maar als je op reis gaat is het misschien toch handig om een adapter aan te schaffen, zodat je de Cybook ook aan het lichtnet kunt hangen. Bij de iLiad (en de Hanlin) wordt de adapter wel gewoon meegeleverd.

Library

Eénmaal in de Library aangeland kunnen we een keuze maken uit een aantal voorgeïnstalleerde ebooks en documenten – waaronder de handleiding – en mp3 bestanden. De Gen3 is inderdaad als mp3 speler te gebruiken; dus naast ebooks kunnen we er ook luisterboeken mee afspelen. Een achtergrondmuziekje tijdens het lezen kan natuurlijk ook. Een leuke toevoeging, maar ik heb het niet uitgeprobeerd. Let op, want de koptelefoonaansluiting is kleiner dan gebruikelijk (2.5 mm).

De bediening vindt plaats middels een vierwegknop rechtsonder het scherm. Deze reageert wat stug; je moet redelijk hard drukken om de cursor te bewegen of om een pagina om te slaan. Voordeel is wel dat je niet gauw per ongeluk een pagina omslaat, wat een veelgehoord kritiekpunt is bij de Amazon Kindle.

Naast de vierwegknop zijn er ook een aantal functieknoppen in de zijkant van het apparaat weggewerkt. Met deze knoppen ga je snel naar de Library of naar de mp3 player.

Opstartscherm (klik voor vergroting)
De interface ziet er gelikt uit. Er zijn een aantal demoboeken aanwezig in de Library. Naast de titel van het boek zie je ook een kleine afbeelding van het omslag. Met de cursor blader je door de beschikbare ebooks (of digitale kranten, zie later), met de selectieknop open je het ebook.

Als je een ebook hebt geopend kun je heen en weer bladeren met de vierwegknop. Een druk op het midden van de vierwegbediening brengt een menu naar voren waarmee je onder andere door het ebook kunt navigeren, een bladwijzer kunt toevoegen of verwijderen (daarbij zijn meerdere bladwijzers per ebook mogelijk), het lettertype en fontgrootte kunt aanpassen en waarmee je de ‘lookup’ mode kunt activeren – zie hieronder het gedeelte over eDictionaries.

Het interne geheugen biedt plaats voor enkele tientallen ebooks. Met een standaard sd kaart is het geheugen eenvoudig uit te breiden. Op een sd kaartje van nog geen tientje passen honderden ebooks.

Scherm

De kwaliteit van een ebook reader valt of staat met de kwaliteit van het scherm. Leest het echt als papier? Ja dus. Nu is het scherm direct vergelijkbaar met dat van de Hanlin V3 die ik eerder testte, dus voor mij komt het niet als een verassing, maar mensen die voor het eerst een blik werpen op het apparaat staan toch even versteld. De letters worden scherp afgebeeld en ook in vol (dag)licht is het scherm goed leesbaar. Afbeeldingen en foto’s worden netjes weergegeven, ook al kan het scherm maar vier grijstinten tonen.

Ok, het scherm is ‘slechts’ zwart wit, je kunt er niet op internetten en emailen, het omslaan van een pagina duurt even… Maar het is dan ook een vervanging voor het boek, niet voor je laptop. En van papier verwacht je – of eis je – dat het niet vermoeiend is voor je ogen. En die belofte maakt elektronisch papier wèl waar, in tegenstelling tot een pda of laptop.

Als je dat éénmaal beseft, dan besef je snel de meerwaarde van het ebook: je kunt in één klein apparaatje honderden ebooks meenemen. Je kunt zelf de lettergrootte instellen. Je haalt het nieuws elektronisch op en stelt je eigen (gratis) krant samen. Je kunt je eigen memo’s meenemen en op het gemak lezen in de trein. Probeer dat allemaal maar eens met een boek!

Mobipocket

De ebooks op het apparaat zijn allemaal van het Mobipocket formaat. Dit formaat heeft zich eigenlijk vrij snel tot dè standaard voor ebooks ontwikkeld. Dat komt onder meer door de schaalbaarheid: een Mobipocket bestand kun je niet alleen op een ebook reader bekijken, maar ook op een pda of smartphone. Daarbij geldt: hoe kleiner het scherm, hoe korter de zinnen. En je kunt zelf de lettergrootte instellen. Dat leidt tot de observatie dat er niet meer zoiets als een paginanummer bestaat; bij lettergrootte 9 telt een ebook bijvoorbeeld veel minder pagina’s dan bij puntgrootte 12.

Een leuke toepassing van pdf: bladmuziek (klik voor vergroting)
Uitgevers kunnen Mobipocket bestanden bovendien voorzien van rechten (DRM). Veel uitgevers durven het nog niet aan om hun titels als onbeschermd ebook op de markt te brengen. Het feit dat Mobipocket ebooks beschermd kunnen worden trekt veel uitgevers alsnog over de streep om hun titels ook digitaal beschikbaar te maken. Begrijpelijk, maar kijkend naar de muziekindustrie is het de vraag hoe lang DRM het in de ebookwereld vol zal houden.

Gelukkig is de kopieerbeveiliging niet al te restrictief. Op m’n telefoon heb ik al enige tijd de Oxford Advanced English Dictionary geïnstalleerd staan (ook van Mobipocket). Na het aansluiten van de Cybook op de computer wordt deze automatisch herkend door de Desktop Reader applicatie van Mobipocket (wel even de laatste versie installeren!). De software vraagt meteen of ik m’n bestaande ebooks en eNews op de Cybook wil zetten. Na een ‘ja’ krijg ik met betrekking tot de Oxford dictionary wel even een waarschuwing dat ik het woordenboek op niet meer dan vier apparaten tegelijk kan installeren, maar dat vind ik alleszins redelijk.

Leuk is dat die Dictionary vervolgens meteen gekoppeld wordt aan het ebook dat je aan het lezen bent. Zodra je een woord tegenkomt dat je niet kent, selecteer je het woord en klik je erop. Je komt dan meteen op de juiste plek in het woordenboek terecht.

Het hele Mobipocket verhaal geldt trouwens niet alleen voor de Cybook, vrijwel alle ebook readers die op dit moment te koop zijn ondersteunen dit formaat. Voor zover ik weet vormen alleen de Sony Reader en de Amazon Kindle hierop een uitzondering, maar die zijn toch niet in Nederland te koop. De Hanlin V3 ondersteunt ook nog geen Mobipocket, al schijnt dat binnenkort te veranderen. De iLiad opent ook Mobipocket bestanden.

Pdf en andere bestanden

De Cybook opent ook andere bestandstypen, waaronder het populaire pdf formaat. Maar hier loop je al gauw tegen het schermformaat aan, dat eigenlijk te klein is om de meeste A4 pdf’s weer te geven. Dan ben je met de iLiad van het Nederlandse iRex Technologies beter af, want die is voorzien van een veel groter display. Pdf bestanden die niet al te grote pagina’s hebben (niet groter dan A5) worden verder keurig weergegeven op de Cybook.

Naast pdf en Mobipocket kun je gewone tekstbestanden openen (.txt), html documenten en verschillende afbeeldingformaten zoals .gif en .jpg. Dat laatste is handig, maar minder geschikt om de vakantiefoto’s te bekijken: dan mis je al snel de weergave van kleur.

Je eigen krant

De krant op je ebook reader middels Mobipocket eNews (klik voor vergroting)
Een werkelijk fantastische feature van Mobipocket is de eNews functie. Je kunt namelijk je favoriete rss feeds importeren, waarna de software automatisch de bijbehorende artikelen ophaalt en op je Cybook neerzet. Dat gaat al aardig richting een vervanging voor je krant. Sterker nog, The Economist kan volledig digitaal opgehaald worden. En ook Nederlandse kranten hebben rss feeds, die eenmaal opgehaald en gesynchroniseerd, als een soort kant-en-klaar tijdschrift op je ebook reader getoond worden.

Conclusie

Bij de Cybook Gen3 heb ik veel meer het gevoel dat ik met een product te maken heb dat ‘af’ is dan enkele weken geleden met het testen van de Hanlin V3 e-reader. Dat komt voornamelijk door de gestileerde afwerking en door het feit dat de Cybook Mobipocket ondersteunt. Want laten we wel wezen, de bruikbaarheid van een ebook reader valt of staat met de bestanden die je erop kunt openen.

Als je A4 formaat pdf bestanden of ingewikkelde documentatie met gedetailleerde afbeeldingen wilt lezen dan moet je dat niet op de Cybook doen. Dan is de iLiad een betere (maar duurdere) optie. Wil je gewoon lekker Mobipocket ebooks lezen en het laatste nieuws tot je nemen, dan is de Cybook perfect.

Het aanbod van Nederlandse ebooks is nog beperkt, maar er zijn wel interessante ontwikkelingen gaande. Op ebook.nl zijn ebooks te koop waarvan je het papieren equivalent ook in de boekhandel aantreft. Kluwer werkt aan de ontsluiting van digitale studieboeken. En op ereaders.nl worden auteurs aangemoedigd om zelf ebooks (in Mobipocket formaat) te publiceren. En Engelstalige lezers komen sowieso al aardig aan hun trekken.

Tot slot nog een korte video review van de fabrikant zelf:


[/nl]
[en]
Short video review of the Bookeen Cybook Gen3


[/en]

Vorig artikel‘Digitaal lesboek moet op internet’
Volgend artikelKameleon binnenkort als ebook te verkrijgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in