E-books lenen bij de Bibliotheek is in 2016 gegroeid

1
online-bibliotheek

Steeds minder mensen lenen papieren boeken bij de bibliotheek. E-books lenen neemt juist toe. In 2016 werden er 2,8 miljoen e-books geleend, een toename van 74% in vergelijking met 2015. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de Koninklijke Bibliotheek.

Van de uitgeleende e-books waren er 2,5 miljoen voor volwassenen, een groei van 74% vergeleken met het jaar ervoor. Het aantal uitleningen van e-books voor kinderen steeg met 90% naar 274.000. Kinderen maken dus nog relatief weinig gebruik van digitale boeken, hoewel het aantal jeugdleden juist in de lift zit.

Hoewel de e-boekuitleningen in 2016 een groei lieten zien, ligt het aantal nog ver onder het aantal uitgeleende papieren boeken, ruim 68 miljoen. Dat aantal is sinds de jaren tachtig wel fors gedaald.  Het CBS en de Koninklijke Bibliotheek zien dat als een gevolg van veranderingen in hoe we onze vrije tijd doorbrengen. Sinds de jaren negentig wordt er minder gelezen van gedrukte media en brengen we meer tijd door op internet en computers, blijkt uit het vijfjaarlijkse tijdbestedingsonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Accounts
Je kunt op twee manieren e-books lenen bij de online Bibliotheek. Als bibliotheeklid kun je met je pas online een account aanmaken en zo e-books lenen. Ook is het mogelijk om een ‘digital only’ abonnement te nemen bij de Koninklijke Bibliotheek, voor 42 euro per jaar.

De bibliotheek had in 2016 ongeveer 3,7 miljoen leden. Van hen heeft maar een klein deel ook een account voor de online Bibliotheek. Van de 344.000 gebruikers met een account maakte 60% ook daadwerkelijk gebruik van het online aanbod.

VakantieBieb
In deze leengegevens is het aantal gelezen titels van de VakantieBieb niet opgenomen.  Deze populaire app, waarmee ook niet-bibliotheekleden in de zomermaanden gratis een selectie van tientallen e-books kunnen lezen, zorgde in 2016 nog eens voor 1,9 miljoen extra uitleningen. Dat is een daling in vergelijking met de 2,2 miljoen van het jaar ervoor.

Online Bibliotheek
Behalve e-books biedt de Bibliotheek ook luisterboeken en online cursussen aan. Vanwege de toename in het gebruik van deze digitale diensten voldeed de website niet meer. In juni van dit jaar kwam er een nieuwe website voor alle online diensten, zoals het lenen van e-books, informatie over audioboeken van de LuisterBieb en online cursussen. In 2016 werden er 338.000 luisterboeken gedownload en 12.000 online cursussen.

De e-books van de bibliotheek zijn te lezen op (de meeste) e-readers, smartphones en tablets. Je kunt tien boeken tegelijk lenen en mag ze 21 dagen houden. Verlengen kan zo vaak je maar wilt. Omdat er op de e-books van de bibliotheek DRM-beveiliging zit, moet je de boeken via het programma Adobe Digital Editions op je e-reader zetten. Lees een uitgebreide uitleg over e-books lenen via de Bibliotheek in ons artikel ‘E-books lenen bij de Bibliotheek, hoe werkt dat?

Vorig artikelLira/Auteursbond: “Auteurs verdienen weinig aan uitlening e-books en abonnementsdiensten”
Volgend artikelKoninklijke Bibliotheek doet nog één digitaliseringsproject met Google

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in