E-books lezen heeft positieve invloed op leesgedrag

0
e-books aanvulling op papier

In 2018 las 38% van de consumenten wel eens een e-book en een kwart van de e-booklezers gebruikte daarvoor wel eens een abonnementsdienst. Ook zijn e-booklezers bovengemiddeld geïnteresseerd in audioboeken. Wel vinden 7 op de 10 lezers de prijs van e-books nog steeds veel te hoog. Dat blijkt uit het laatste consumentenonderzoek van KVB Boekwerk dat vorige week werd gepubliceerd.

E-book is aanvulling op papieren boek
De meeste boekenkopers lezen zowel papieren boeken als e-books. Slechts 6% leest alleen maar digitaal. Van de digitale lezers leest ruim een derde wekelijks of vaker een e-book; 68% van hen gebruikt e-books al twee jaar of langer. Op vakantie, in het openbaar vervoer en in het vliegtuig wordt vaker voor een e-book gekozen, thuis worden zowel e-books als papieren boeken gelezen. Onder de e-booklezers bevinden zich relatief veel hoogopgeleiden en vrouwen. De e-reader is vooral populair bij 50-plussers. Jongeren tot 35 jaar gebruiken vaker hun smartphone en laptop.

E-books hebben positieve invloed op leesgedrag
Een derde van de e-booklezers is meer gaan lezen sinds ze zijn begonnen met e-books. Ook wordt er meer plezier beleefd aan lezen in het algemeen. Papieren boeken en e-books hebben elk hun eigen voordelen. Bij een papieren boek wordt vaker aan een stuk door gelezen en gaat de lezer meer op in het verhaal. Het e-book wint het op comfort: opties als het aanpassen van lettertype en lettergrootte om de leeservaring te verbeteren en lezen in het donker worden door een meerderheid van de lezers gebruikt. Ook wordt er bij het lezen van een e-book meer informatie opgezocht, bijvoorbeeld in het woordenboek of op internet. Het gebruiksgemak van e-books speelt ook een grote rol: de meest genoemde pluspunten zijn dat e-books makkelijk mee te nemen en eenvoudig te downloaden zijn. 30% vindt het prettig dat e-books geen ruimte in huis innemen en voor een kwart is het een voordeel dat e-books goedkoper zijn dan papieren boeken.
Het grootste nadeel van digitaal lezen is dat een e-book ‘minder als een boek voelt’. 32% van de lezers noemt dit de grootste drempel voor het lezen van e-books. Een kwart merkt op dat boeken niet altijd als e-book verkrijgbaar zijn.

Bol.com meest gebruikt voor aanschaf e-books
Hoewel de gemiddelde prijs van e-books al jaren daalt, vinden 7 op de 10 lezers e-books nog steeds te duur. Vooral lezers onder de 50 en veellezers vindt de prijs van e-books te hoog. Opvallend is daarbij dat lezers de gemiddelde prijs van e-books hoger inschatten dan dat deze daadwerkelijk is. Lezers denken dat een e-book gemiddeld Euro 12,90 kost, terwijl dit in werkelijkheid Euro 8,96 is. De prijs die zij bereid zijn te betalen is volgens het onderzoek Euro 11,40.

21% van de e-bookkopers koopt minstens 1 keer per maand een e-book. Bol.com is daarbij veruit de meest gebruikte aanbieder; 83% van de lezers koopt daar zijn e-books. Kobo volgt met 22%.

43% geeft aan aan e-books te komen door ze gratis legaal te downloaden. Toch blijkt er ook veel onduidelijkheid te zijn over wat nu legaal is. Bijna de helft denkt dat 42% zegt niet precies te weten wat nu een legaal en wat nu een illegaal gedownload e-book is. Zo denkt bijna 6 van de 10 gebruikers dat als je betaald hebt voor een e-book je het ook met anderen mag delen. Bijna de helft denkt dat het legaal is als je e-books via e-mail of een usb-stick krijgt van familie of vrienden. Tweederde van de lezers weet wel dat boeken downloaden of aanbieden via torrentsites illegaal is.

Kobo Plus is bekendste abonnementsdienst
Een kwart van de lezers maakt wel eens gebruik van een abonnementsdienst. Kobo Plus is daarbij het meest bekend, daarna komen de digitale Bibliotheek, Bookchoice en Storytel. Van de abonnees leest 43% minstens een keer per week. De grootste reden om een abonnement op te zeggen is dat er te weinig gebruik van werd gemaakt.

Bron: KVB Boekwerk/Gfk

Vorig artikelRuim 10.000 Arabische boeken beschikbaar op Arabic Collections Online
Volgend artikelGratis e-books lezen: VakantieBieb ook deze zomer weer geopend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in