Over eInk
Over eInk

De nieuwste generatie ereaders, zoals die op deze website beschreven worden, zijn gebaseerd op elektronisch papier waarbij het beeld wordt gevormd door elektronische inkt (eInk). Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de technologie precies werkt.

Er bestaan verschillende soorten elektronisch papier. Bij de nu gangbare technologie is het elektronisch papier gemaakt van een dunne laag geleidende kunststof. Het kunststof laagje bevat miljoenen minuscule met olie gevulde capsules waarin zwarte en witte pigmentdeeltjes zweven. Deze pigmentdeeltjes reageren op een elektrische lading. Hierdoor kunnen de capsules onder invloed van spanning zwart of wit gemaakt worden, net als inktstippen op papier. Door te variëren met de spanning kunnen er grijstinten gemaakt worden.

De werking van elektronische inkt

Een belangrijke eigenschap van ePaper is dat de toestand van de capsules niet wijzigt zolang er geen spanningsverschil optreedt. Anders gezegd: de tekst of afbeelding blijft gewoon op het elektronisch papier staan, ook al wordt de ebook reader uitgeschakeld. Men kan op sommige ebook readers duizenden pagina's lezen op één batterijlading.

Een tweede belangrijke eigenschap is dat er geen achtergrondverlichting nodig is om het 'beeld' te kunnen bekijken. Net als bij gewoon papier moeten we dus een externe lichtbron gebruiken om te kunnen lezen. Dat zorgt ervoor dat lezen van een ereader veel minder inspannend is dan lezen van een beeldscherm. Bovendien, aangezien ePaper net als gewoon papier op reflectie is gebaseerd, is het scherm ook in vol daglicht prima te lezen.

Geschiedenis

Elektronisch papier werd in de jaren zeventig ontwikkeld door Xerox. Elektrisch geladen bolletjes draaiden onder invloed van een spanning en lieten een zwarte of witte kant zien. In de jaren negentig werd dit principe vervolmaakt door Joseph Jacobson. Hij ontwikkelde microcapsules, gevuld met elektrisch geladen witte deeltjes die opgelost waren in een gekleurde olie. De onderliggende elektronische schakelingen bepaalden of de deeltjes bovenin de capsule kwamen, waardoor het papier op die plek wit werd, of onderin de capsule, waardoor het papier de kleur van de donkere olie kreeg.

In 1997 richtte Jacobson het bedrijf E Ink op om het elektronisch papier commercieel te ontwikkelen. E Ink ontwikkelde een verbeterde versie van Jacobsons papier, waarbij de capsules met witte deeltjes in donkere olie vervangen werden door capsules met zwarte en witte deeltjes in een doorzichtige olie.

Eerste generatie eBook reader met LCD scherm

Parallel aan de ontwikkeling van elektronische inkt verschenen de eerste ereaders. Deze waren echter gebaseerd op 'traditionele' lcd technologie. De eerste generatie Cybook (hierboven afgebeeld) is hier een voorbeeld van. Deze ereaders waren door toepassing van lcd technologie echter niet geschikt om lang te lezen en de ereaders ondervonden bovendien stevige concurrentie van de opkomende pda. Voordeel was natuurlijk dat de schermen ook kleur konden weergeven, wat met elektronisch papier waarschijnlijk pas eind 2010 mogelijk is.

In april 2004 kondigde Sony de eerste commercieel beschikbare elektronisch papier apparatuur aan, de Sony LIBRIé EBR-1000EP. Deze is inmiddels opgevolgd dooor de Sony Reader. In Nederland kwam in april 2006 de firma iRex Technologies, een spin-off van Philips, met de op de E ink technologie gebaseerde iLiad. In 2007 kondigde iRex de 'iLiad 2nd Generation' aan.

Inmiddels is met de lancering van de Sony ereaders in augustus 2009 de ereader markt in Nederland van de grond gekomen. De hoeveelheid eInk ereaders die sindsdien zijn gelanceerd, kunnen niet meer op de vingers van één hand geteld worden.

Toepassing

Elektronisch papier is een uitkomst voor mensen die veel van een beeldscherm lezen. Maar er zijn ook grote verwachtingen op het gebied van het vervangen van gedrukt (kranten)papier, (school)boeken en handleidingen. De voordelen van een ebook reader zijn, naast een handzaam, licht formaat, de grote opslagcapaciteit en de snelle gemakkelijke aanpassing van de inhoud. Een bijkomend voordeel is, dat er bij sommige modellen aantekeningen op het apparaat kunnen worden gemaakt die kunnen worden omgezet in gedrukte tekst.

Altijd een actuele krant bij de hand

Vizplex

De meest recente ontwikkeling is Vizplex. eInk displays die zijn uitgerust met deze technologie hebben een nog groter contrast en bovendien kunnen de pagina's sneller verwisseld worden. Ook leent Vizplex zich voor de productie van grotere schermen. De eerste A4 ereader is gelanceerd door iRex: de DR1000S met een schermdiagonaal van 10,2 inch.

Vizplex schermtechnologie voor extra contrast

Flexibel e-paper

Een andere veelbelovende ontwikkeling van elektronisch papier is het flexibele e-paper. Inmiddels heeft LG een 19 inch flexibel epaper scherm laten zien en worden ook kleinere ereaders met flexibel eInk scherm uitgerust, zoals bijvoorbeeld de Plastic Logic Que ereader. Dit betekent niet dat de ereader zelf flexibel is: enkel het scherm is flexibel.

Draadloos

Steeds meer ereaders krijgen draadloze toegang tot het internet. Wifi en 3G zijn daarvoor de meest gebruikte technieken. Een van de eerste ereaders met draadloze toegang tot het internet was de iRex iLiad. Een paar maanden geleden is in Nederland de Onyx Boox gelanceerd met draadloze internet toegang en ook de Kindle 2 en de Kindle DX zijn internationaal uitgebracht. ePaper vs ePaper

De aanduiding 'ePaper' wordt in het Engels ook wel gebruikt om de digitale editie van een krant aan te duiden. Dat is dus een wezenlijk verschil met de technische interpretatie van het woord 'ePaper'. Als we het op deze website over 'ePaper' hebben dan bedoelen we de technische interpretatie van het woord.

Hetzelfde geldt min of meer voor het woord 'eBook'. Om verwarring te voorkomen wordt met 'eBook' een informatie-eenheid of digitaal bestand bedoeld. De hardware waarop we eBooks kunnen lezen wordt aangeduid met 'eBook reader' of kortweg 'ereader'.

Alles over digitaal lezen: ereaders, gratis ebooks, tablets, boeken kopen.
eReaders.nl is onderdeel van eReaders Groep.
-->
Free PHP Shopping Cart by ViArt Ltd