Rechtbank formuleert vragen over tweedehands e-books aan Europees Hof

0
tom kabinet

De rechtbank in Den Haag heeft vragen opgesteld voor het Europese Hof van Justitie in de zaak tussen de Mediafederatie en e-bookwinkel Tom Kabinet. In deze ingewikkelde zaak, die al sinds 2014 loopt, draait het om de vraag of legaal gekochte e-books nu wel of niet mogen worden doorverkocht, net zoals dat bij gewone boeken kan.

Als je een papieren boek koopt, mag je ermee doen wat je wilt. Wil je het weggeven aan een vriend of verkopen via Marktplaats, dan kan dat. Het boek is jouw eigendom en de uitgever en de auteur hebben er niets meer over te zeggen. Met e-books is dat een stukje ingewikkelder. Want als je een papieren boek verkoopt of weggeeft, heb jij het zelf niet meer en kun je het niet nog eens verkopen. Met e-books kan dat in theorie wel. Je kunt het e-book als ’tweedehands’ doorverkopen terwijl jij het boek zelf nog op je e-reader of pc hebt staan.

In 2014 startte Tom Kabinet een website waarop tweedehands e-books konden worden verkocht. Dat was direct al tegen het zere been van uitgevers. In 2015 bepaalde de rechter dat het doorverkopen in principe wel mocht, maar dat de verkoper wel moet kunnen aantonen dat de e-books legaal gekocht zijn. Daarop wijzigde Tom Kabinet haar website: verkopers moesten de downloadlink van het boek kunnen overleggen. ePub-bestanden uploaden kon niet. Toch kon daarmee niet worden gegarandeerd dat verkopers hun eigen exemplaren hadden verwijderd.

Nieuwe wijzigingen werden doorgevoerd. Op de website van Tom Kabinet kun je nu je e-books verkopen (met downloadlink) en daarvoor credits ontvangen, waarmee je weer andere tweedehands e-books op de site kunt aanschaffen.

Europese Hof van Justitie
Nog steeds bleef er echter onduidelijkheid over of het doorverkopen van e-books op zich nu wel of niet mag. Tom Kabinet en de Mediafederatie hebben nu vragen geformuleerd die aan het Europese Hof gesteld gaan worden. Alles draait eigenlijk om de vraag of het distributierecht van toepassing is op e-books, en zo ja, is dat recht dan na de eerste verkoop uitgeput? En moet de rechthebbende toestemming geven aan iemand die zijn legaal gekochte e-book wil doorverkopen?

Nu moet het Europese Hof van Justitie zich dus over deze vragen gaan buigen. Het laatste woord over het wel of niet doorverkopen van e-books is dus nog (lang) niet gesproken. Het blijft een interessante kwestie, want een definitieve uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele digitale boekensector.

Lees hier de hele uitspraak van de Rechtbank Den Haag.

Vorig artikelVakantieBieb dit jaar voor iedereen open vanaf 1 juli
Volgend artikelKobo lanceert 6 inch Kobo Clara HD met ComfortLight Pro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in