Review: Kobo Aura H2O Edition 2 (2017)

1852
7
DELEN
kobo-aura-h2o-review

In 2014 verscheen de eerste waterdichte en stofbestendige e-reader, de Kobo Aura H2O. Eind mei 2017 kwam Kobo met een upgrade van deze succesvolle e-reader. Wat is er precies anders aan deze verbeterde Aura H2O en is hij zijn geld waard?

De H2O is met 6.8 inch even groot als zijn voorganger. Dat is iets groter dan de meeste andere e-readers maar kleiner dan de Aura ONE die een scherm heeft van 7.8 inch. Zelf vind ik dit een fijne tussenmaat: meer letters op het scherm dan bij een standaard e-reader maar toch nog een heel handzaam formaat, ongeveer dat van een kleine paperback.

De nieuwe H2O heeft net als de Aura Edition 2 en de Aura ONE een rubberachtige achterkant die voor een goede grip zorgt. Daardoor ligt hij fijn in de hand. Vergeleken met de vorige versie, die 233 gram weegt, heeft deze een slanker ontwerp. Daardoor is de nieuwe H2O met 207 gram toch weer een stuk lichter.

kobo-ereader-recensie

Ook beschikt hij over dubbel zoveel opslagruimte, namelijk 8 GB. Wel is er, waarschijnlijk omwille van de waterdichtheid, geen ingang meer voor een SD-kaartje. Mij maakt het eerlijk gezegd niet uit, met 8GB is er ruimte voor 6000 boeken en dat lijkt mij een behoorlijk aantal.

Scherm
De nieuwe H2O is net als de vorige versie voorzien van een HD Carta e-inkscherm met een resolutie van 1440×1080 en 265 ppi. Het scherm is haarscherp, hoewel de Kobo Aura ONE met 300 ppi nog net iets helderder is. Lezen in de volle zon is geen enkel probleem.

review-kobo-aura-h2o-2
~

Innovatieve schermverlichting die blauw licht wegfiltert
Kobo’s paradepaardje de Aura ONE kreeg als eerste e-reader de ComfortLight Pro, innovatieve schermverlichting waarmee je niet alleen de helderheid maar ook de kleur van het scherm kunt instellen. Zo kun je ’s avonds het blauwe licht, waarvan bekend is dat het een negatief effect heeft op je slaap, eruit filteren. Het scherm krijgt daarmee een warmere kleur. Deze superuitvinding zit ook in de nieuwe H2O en dat is echt een mooie verbetering. De verlichting ziet er strak uit en is mooi egaal, er is geen sprake van vlekken. Ook kun je de optie Auto instellen. Het apparaat stemt dan automatisch de verlichting op de omgeving af.

Leesinstellingen
Het voordeel van een e-reader is dat je de letters kunt aanpassen aan jouw voorkeuren. Op de nieuwe H2O is dat geen enkel probleem. Met TypeGenius kies je het lettertype, lettergrootte, de regelafstand en de marge die jij prettig vindt. Je hebt de keuze uit elf voorgeïnstalleerde lettertypes. Door middel van een schuifbalk kies je uit de ruim 50 standen jouw ideale lettergrootte en letterdikte uit. In de preview kun je van tevoren bekijken hoe de tekst er met de nieuwe instellingen uit komt te zien. Ook is er natuurlijk een ingebouwd woordenboek, zoek je eenvoudig termen op Wikipedia, maak je notities maken of vouw je hoekjes om.

Waterdicht
Lees jij graag terwijl je op je luchtbed dobbert? De nieuwe H2O is nog beter waterdicht dan de vorige versie. Het apparaat is waterdicht voor maximaal 60 minuten op maximaal 2 meter diepte. Glijdt hij vanaf je luchtbed per ongeluk het zwembad in, dan duikel je gewoon hem op en lees je weer verder. Als de e-reader in aanraking is geweest met zeewater, water met chloor of water met zeepmiddelen, kun je hem het beste wel even afspoelen.

Functies
Koop je vaak e-books bij bol.com of Kobo, dan verschijnen deze automatisch op je e-reader via de wi-fiverbinding. Ook de abonnementsdienst Kobo Plus werkt op deze manier. Dat is qua gebruiksgemak toch wel een voordeel: je hoeft niet in de weer met usb-kabels en de pc. Nog meer handige tips voor je Kobo lees je hier.

Conclusie
De nieuwe Kobo Aura H2O heeft mooie verbeteringen gekregen waarvan de voornaamste de toevoeging van de ComfortLight schermverlichting is. Voor wie deze feature wel aanspreekt maar geen 229 euro wil uitleggen voor de Aura ONE is de nieuwe H2O een prima keuze. Het is een fijne tussenmaat: niet zo groot als de Aura ONE maar toch net iets meer ruimte op het scherm zodat je minder hoeft te bladeren. Vergeleken met de oude versie is de nieuwe H2O dunner en daardoor 26 gram lichter. Kortom: de Kobo Aura h2O Edition 2 is zeker een aanrader.

De Kobo Aura H2O Edition 2 kost 179,99 en is verkrijgbaar bij o.a. bol.com.

 

 

 


7 REACTIES

    • Waarom zou een ereader op een boek moeten lijken? Doet me weer denken aan die eerste auto’s, doe op koetsen zonder paard leken…

    • De redelijk brede randen vind ik wel fijn eigenlijk, bij dunnere randen heb je snel dat je per ongeluk swipet en de pagina omslaat.

    • Altijd lastig schatten, maar ik heb het idee dat hij langer meegaat dan de Aura One. Beide hebben een 1500 mAh-batterij en de One is natuurlijk nog een slag groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER