Review Aluratek Libre Pro: een basic reader voor een gunstige prijs

0

De Aluratek Libre Pro is een ereader met een 5-inch scherm. Met dit scherm is wat bijzonders aan de hand. Het is geen eInkscherm, maar een LCD-scherm. Toch kun je er ook in zonlicht goed van lezen, sterker nog hoe meer licht erop valt hoe beter het scherm presteert. Sinds kort is dit apparaat te koop bij Bol.com voor nog geen 80 euro. Tijd om eens te kijken hoe dit apparaat werkt dus.

De Aluratek Libre Pro is in feite al weer een behoorlijk oud apparaatje. Ruim anderhalf jaar geleden werd deze ereader in de VS geïntroduceerd, maar toen met een vrij hoge prijs van rond de 179 dollar. De reader komt van een fabrikant van onder meer digitale fotolijstjes, MP3-spelers en computeraccessoires. In Nederland was het apparaat vorig jaar enige tijd te koop voor 199 euro. Dat duurde maar kort, want verschillende ereaders met een volwaardig eInkscherm doken al snel onder deze prijs, waardoor het apparaat min of meer buiten de markt geprijsd werd. Bol.com geeft de Aluratek een tweede kans, met een flink lager prijskaartje. Ook in de VS is de ereader nog steeds te koop, daar ligt de prijs inmiddels tussen de 50 en 100 dollar. In Nederland verkoopt Bol.com hem nu voor 79,99 euro, waarbij je ook nog twee ebooks gratis krijgt.

Eerste indruk
Het apparaat ziet er op het eerste gezicht aardig gedateerd uit, een beetje zoals de handheld computerspelletjes uit het begin van de jaren ‘90. Wel voelt hij lekker stevig aan, ik heb dan ook de indruk dat hij behoorlijk wat kan hebben. De knoppen zijn eveneens stevig en goed te bedienen. Qua gewicht (220 gram) en grootte is de Aluratek vergelijkbaar met de 5-inch Sony PRS-300. Net als dat laatste apparaat heeft deze aan de rechterkant een rij genummerde knoppen om snel naar menu-opties te springen. Onderaan het scherm zitten twee bladerknoppen en een aantal menuknoppen, voor onder ander het veranderen van lettertype en het wijzigen van de schermoriëntatie. Links vind je vervolgens nog een bladerknop, en aan de bovenkant de ingangen voor de MiniUSB en de SD-geheugenkaart.

Je kunt het scherm van de Aluratek nog het beste vergelijken met de schermpjes van een rekenmachine of die van de Palm PDA’s die eind jaren ’90 populair waren. Het heeft een wat grijs-groene achtergrondkleur en de letters op het scherm zijn tamelijk blokkerig. Op zich kun je er prima van lezen, alleen de inkijkhoek is niet zo heel groot, zodat je het scherm wel recht voor je moet houden.

De specificaties
De Aluratek heeft een opslagruimte van ongeveer 120 MB. Dit is wat weinig wanneer je het vergelijkt met andere ereaders, maar het apparaat ondersteunt geheugenkaartjes tot 32GB. Hij kan overweg met een groot aantal bestandsformaten, namelijk PDF, TXT, FB2, EPUB, MOBI, PRC, RTF, BMP, JPG, GIF en MP3. De ereader opent ook ePub-bestanden die met Adobe DRM beveiligd zijn, zodat je ook het volledige aanbod betaalde Nederlandse titels erop kunt laden. Het scherm meet 5 inch – of ongeveer 12,7 centimeter – in doorsnede en heeft een resolutie van 640 bij 480 pixels. De batterij houdt het volgens Aluratek zo’n 24 uur uit, of twee weken in standbymodus. Standaard staan er op de ereader honderd Engelstalige boeken voorgeïnstalleerd, waardoor je meteen kunt beginnen te lezen. Bij de reader wordt naast de kabels en een snelstartgids ook een stevig hoesje meegeleverd.

Het gebruik
Wanneer je de ereader inschakelt kom je in het hoofdscherm, waar je de keuze hebt uit een zestal opties: Recent gelezen, eBook, Afbeeldingen, MP3-speler, Instellingen en Help. Bol.com biedt op de website verder nog een instructiegidsje voor het kopen en downloaden van ebooks via de webwinkel.
Omdat de ereader geen wifi heeft heb je hier in elk geval een USB-kabeltje bij nodig, wat bij het apparaat geleverd wordt. Via Adobe Digital Editions of een ander ebookbeheerprogramma zijn bestanden eenvoudig over te zetten naar de ereader.

Het apparaat laat zich eenvoudig bedienen, en reageert over het algemeen snel. Hoelang het duurt om een ebook te openen is wat afhankelijk van de grootte van het bestand, maar binnen enkele seconden staat de tekst meestal wel op het scherm. Bladeren gaat ook vlot, en zonder de voor eInk typerende zwarte flits. Persoonlijk vind ik de aparte blader-schuifknop aan de zijkant erg handig. Je kunt de Aluratek tijdens het lezen hierdoor makkelijk met een hand vasthouden. Om te bladeren hoef je dan enkel je duim maar even op of neer te bewegen.

Je hebt in een ePub-ebook de keuze uit zeven verschillende lettergroottes. Daarnaast kun je via het menu snel naar andere delen van het boek springen of eenvoudig woorden opzoeken in de tekst van een ebook. Je hebt bovendien de mogelijkheid om de eventuele achtergrondmuziek te bedienen. Verder biedt de ereader weinig opties, er zit bijvoorbeeld geen woordenboek ingebouwd. Wel kun je in elk boek bladwijzers aanmaken, zodat je snel naar een bepaald deel in een boek kunt springen. Bij PDF-bestanden heb je de mogelijkheid om ze volledig weer te geven of aangepast aan de grootte van het scherm.

Batterijduur
Omdat het apparaat is uitgerust met een LCD-scherm, mis je de voor een ereader gebruikelijke lange batterijduur. Volgens de specificaties moet het apparaat het zo’n 24 uur achter elkaar uithouden. Of je dit daadwerkelijk haalt bij normaal gebruik heb ik niet getest, maar na enkele uren intensief gebruik waren op het schermpje twee van de drie streepjes van de batterij verdwenen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van of je bijvoorbeeld muziek op de achtergrond hebt aanstaan.

Conclusie
De Aluratek Libre Pro heeft een wat groenig scherm, dat bovendien wat korrelige letters weergeeft. Daarnaast is het uiterlijk niet bijzonder mooi te noemen. Het apparaat heeft ondanks dat een aantal eigenschappen waardoor het niet eerlijk zou zijn om hem alleen daarop af te rekenen.

Of de Aluratek de juiste ereader voor je is, hangt dan ook af van een aantal factoren. Wil je de beste leeservaring en een scherp en helder scherm, dan kun je beter kiezen voor de iets duurdere eInk-ereaders, zoals de Sony Pocket Reader. Wil je daarentegen een stootvast, goedkoop en basic apparaatje en hecht je niet zo aan een mooi uiterlijk, dan is de Aluratek best een aardige keuze. Je krijgt met dit apparaat voor een lage prijs een ereader die een groot aantal bestandsformaten aankan, snel en makkelijk in gebruik is, en waarmee je bovendien buiten in zonlicht kunt lezen. Je mist dan wel de voordelen van de wat duurdere modellen, zoals de mogelijkheid om aantekeningen te maken, draadloos boeken te kopen, een woordenboek, een touchscreen en een kwalitatief beter eInkscherm.

Met dank aan Bol.com voor het ter beschikking stellen van een reviewexemplaar.

Vorig artikelNieuw oprolbaar scherm van Polymer Vision
Volgend artikelAsus Padfone: een combinatie van smartphone en tablet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in