Review Icarus Sense G2: glimt je letterlijk tegemoet

0

De Icarus Sense G2 is de opvolger van de Icarus Sense. Beide ereaders zijn van het 6 inch-formaat, het grootste verschil is het type scherm. De Icarus Sense G2 heeft een eInkscherm in plaats van een Sipixscherm waar de Icarus Sense gebruik van maakte. Beide ereaders worden bediend met een touchscreen. Is de G2 een waardige opvolger?

Eerste indruk
De 220 gram wegende Icarus Sense G2 is op het eerste gezicht een fraaie ereader. Icarus heeft er bij de Sense G2 voor gekozen om het aantal knoppen aardig te verminderen en de metallic rand en geribbelde achterkant zorgen dat het apparaat er niet alleen mooi uitziet, maar ook prima in de hand ligt.

Wat wel meteen opvalt, is het glimmende scherm. De Icarus Sense G2 heeft een resistief eInk-aanraakscherm dat zowel met de vinger, als de stylus te bedienen is. Het touchscreen glimt echter behoorlijk, waardoor lezen onder een directe lichtbron of voor een raam lastig is door de weerkaatsing van het licht. Ook vingerafdrukken zijn hinderlijk zichtbaar op het scherm. Het glimmende scherm was al eerder een groot punt van kritiek bij de oude Sony PRS-600 ereader en het is toch jammer dat een nieuwe ereader dit probleem ook heeft. Daarnaast maakt de G2 geen gebruik van het nieuwste Pearl eInkscherm.

Zoals gezegd heeft de Sense G2 minder knoppen dan de Sense. Rechts van het scherm bevinden zich bladerknoppen en onderin de ‘terug’-knop, een joystickje en een knop om het menu te openen. Verder beschikt de Sense G2 over een stylus, netjes weggewerkt rechtsboven in de hoek, naast de aan-uitknop. Ook is er een 3,5 mm audio-aansluiting voor het beluisteren van muziek of luisterboeken. Het geheugen is volgens de verpakking uit te breiden met een microSD-geheugenkaartje tot maximaal 16 Gb, die aan de bovenkant ingevoerd kan worden.

Bediening
Het aanraakscherm reageert snel, waardoor de bediening van de ereader prima gaat. Het hoofdscherm van de G2 geeft de verschillende menuopties weer: je leesgeschiedenis, bibliotheek, de mappenverkenner, de muziekspeler, browser, notitieblok, Sudoku-puzzel en je instellingen zijn met één klik te bereiken. Je kunt elk menu ook openen met het joystickje.

Bladeren door een ebook kan op drie manieren: via het touchscreen, met de knoppen rechts of met het joystickje in het midden. Bladeren via het touchscreen kan via twee kleine pijltjes onderin het scherm of door te swipen. In de praktijk werken zowel het swipen als het bladeren via de knop rechts het handigst.

Om de functies op het touchscreen te bedienen kun je natuurlijk ook gebruik maken van de bijgeleverde stylus. Met de stylus zijn de kleine icoontjes een stuk eenvoudiger te raken. Bij de browser zijn de pijltjes echter zo klein dat dit zelfs met de stylus wat lastig gaat.

Lezen
De Icarus Sense G2 komt standaard met een groot aantal voorgeïnstalleerde ebooks. Dit zijn de bekende rechtenvrije klassieke werken in het Frans, Duits, Engels, Pools en Nederlands.

De bibliotheek geeft elk ebook weer met een klein icoontje van de cover en de titel. Je kunt bladeren door je collectie of filteren op letter (A-G, H-Q of R-Z) of bestandstype. Ook is het mogelijk te sorteren op naam, bestandstype, grootte en datum van toevoegen van het ebook. Ook kun je ebooks toevoegen aan je favorieten, zodat je deze snel kunt terugvinden.

De Icarus Sense G2 kan zowel met beveiligde als onbeveiligde ePub omgaan en ondersteunt verder de volgende documentformaten: PDF, HTML, Doc, TRF, Fb2, PRC en TXT, de afbeeldingsformaten JPG, GIF, PNG en BMP en geluidsbestanden in MP3-formaat.

Ebooks kunnen op de gebruikelijke manier overgezet worden naar de ereader via een USB-kabel verbonden aan je pc. Je kunt daarnaast ook direct ebooks aanschaffen en downloaden via de ingebouwde browser. De Icarus Sense G2 beschikt over Wifi om contact maken met het internet. Bij het invoeren van het wachtwoord bleek het toetsenbord standaard op capslock te staan, waardoor het invoeren van het wachtwoord de eerste keer niet goed ging.

Bij het openen van de browser kom je automatisch op het startscherm van Distriread, de distributeur van de Icarus ereader. Je kunt zelf internetadressen in de adresbalk typen of voor de voorgeprogrammeerde links van Distriread gaan. Kies je voor de categorie Nederlands, dan kun je naar verschillende onderdelen browsen: ebooks, nieuws, blogs, Google, e-mail en ICARUS. Wanneer je kiest voor ebooks, heb je keuze uit een vijftal ebooksites: Bol.com, ECI, Free Record Shop, TotaleReaders en Feedbooks. Hier kun je snuffelen in het aanbod ebooks en er meteen één aanschaffen en downloaden.

Tijdens het lezen staan er een aantal icoontjes onder in beeld die leiden tot een aantal menuopties: onder andere voor het maken van aantekeningen en het aanpassen van het lettertype. De icoontjes blijven in beeld staan en dat kan storend zijn wanneer je verzonken bent in een ebook. Gelukkig zijn de knopjes via de instellingen te verbergen.

Extra’s
De Icarus Sense G2 heeft een aantal extra opties. Zo kunnen er notities gemaakt worden met de bijgeleverde stylus. Dit kan zowel in de tekst als in het notitieblok. Het maken van notities gaat zoals dat altijd gaat op eInkschermen, wat traag, maar op zich prima. Ze zijn ook weer te wissen middels de stylus.

Verder kan er ter afwisseling van het lezen een Sudoku opgelost worden en is het ook mogelijk om muziek of luisterboeken in mp3-formaat af te spelen op de G2. Ook bevat de Sense G2 standaard een Engels-Engels woordenboek. Op de site ICARUSReader.com kunnen andere woordenboeken gedownload worden, waaronder Nederlands-Engels en Engels-Nederlands. Een Nederlands-Nederlands woordenboek is niet beschikbaar.

Conclusie
De Icarus Sense G2 is een ereader die zijn werk prima en naar behoren doet. Het aanraakscherm reageert snel, er kunnen aantekeningen gemaakt worden en aan de lezer die graag een spelletje Sudoku speelt of muziek luistert is ook gedacht. Daarnaast is het handig dat de ereader beschikt over Wifi en dat je daardoor niet afhankelijk bent van je pc om ebooks aan te schaffen.

Het grootste nadeel van deze ereader is toch wel het scherm. Het glimt te veel, vingerafdrukken blijven hinderlijk zichtbaar en dat komt de leeservaring niet echt ten goede. Ook maakt de ereader geen gebruik van het nieuwste Pearl eInkscherm en blijft daarmee qua contrast en snelheid achter op de ereaders die dit wel doen, zoals de Kindle 3 en de Kobo Touch edition (waar binnenkort een review over verschijnt).

De Icarus Sense G2 is verkrijgbaar voor € 169,95, dat is ongeveer dezelfde prijs als de Icarus Sense. Op het glimmende scherm na heb je voor deze prijs een prima ereader, met uitgebreide mogelijkheden, die lekker in de hand ligt.

Met dank aan ICARUSReader.com voor het reviewexemplaar.

Vorig artikelThalia brengt opvolger OYO op de markt
Volgend artikelGoogle Books behaalt succes in Frankrijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in