Review Kindle Paperwhite (2013)

0

Zoals ieder jaar brengt Amazon ook dit jaar weer een nieuwe ereader op de markt. Op een strategisch moment, want de kerstperiode komt er weer aan. Opvallend genoeg is de nieuwste Paperwhite wat uiterlijk betreft nagenoeg gelijk aan de ereader van vorig jaar. Toch is het bedrijf er in geslaagd weer enkele mooie verbeteringen door te voeren.

Als je vorig jaar al een Paperwhite hebt gekocht zal je je misschien afvragen of de nieuwe ereader de moeite waard is om je oude er voor in te ruilen. Waarschijnlijk niet, want de versie van vorig jaar was ook al behoorlijk geavanceerd.

Wat is er anders? Aan de buitenkant enkel het logo op de achterkant: daar staat nu Amazon in plaats van Kindle. Dat heeft het bedrijf ongetwijfeld gedaan om ook in de internationale markt wat meer op te vallen, in landen buiten de VS zegt de naam Amazon heel wat meer dan de naam Kindle.

Qua hardware zijn er wel enkele verbeteringen. Zo heeft de ereader een snellere processor dan die van vorig jaar en maakt de nieuwe Kindle Paperwhite gebruik van de nieuwste generatie eInkschermen. Dat betekent in de praktijk: snellere bediening en een scherper en helderder scherm. Daarnaast heeft Amazon nog aan de ingebouwde schermverlichting gesleuteld, deze is namelijk nog wat gelijkmatiger verdeeld over het scherm.

De schijfruimte op de ereader houdt niet echt over met 2 GB, maar Amazon maakt het ook mogelijk boeken en documenten in de cloud op te slaan zodat je deze via wifi kunt benaderen. Er is geen ingang voor een extra geheugenkaart op de Kindle. De enige knop op de ereader is de aan/uit-knop. De rest van de bediening verloopt volledig via het scherm. Dat geldt dus ook voor de verlichting, waar bijvoorbeeld de Kobo Aura nog een aparte knop voor heeft.

Gebruik
Wanneer je de ereader aan zet kom je in een overzichtelijk scherm met bovenaan een balkje met icoontjes van waar je de belangrijkste functies kunt benaderen. Zo kun je de verlichting inschakelen, naar de ingebouwde winkel, zoeken en instellingen wijzigen. Er onder zie je recent gelezen boeken en een lijstje van ‘beste boeken van de maand’, met boekentips van Amazon.

Nieuwe boeken zet je er eenvoudig via een USB-kabeltje op, of je mailt ze als bijlage naar je persoonlijke Kindle-e-mailadres, dat je in je profiel op de site van Amazon kunt terugvinden. Boeken die je via de shop van Amazon aanschaft, worden direct naar je apparaat gedownload. De Kindle biedt ondersteuning voor Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, onbeveiligde MOBI en PRC. Epub-bestanden, het formaat waarmee bijvoorbeeld Bol.com werkt, zijn dus niet te openen op de Kindle zonder deze eerst zelf om te zetten.

De ereader is verder ook met een experimentele webbrowser uitgerust, waarmee je basale taken als je mail lezen kunt uitvoeren. Voor ingewikkelde websites is het scherm van de ereader niet geschikt.

De ingebouwde ebookwinkel biedt vooralsnog vooral veel Engelstalige en anderstalige boeken, Nederlands aanbod vind je er nog weinig in. Het is nog niet duidelijk wanneer Amazon ebooks van Nederlandse uitgevers gaat verkopen. Van elk boek dat in de winkel staat kun je een gratis voorbeeld downloaden, waarmee je de eerste paar pagina’s kunt lezen. Ook kun je reviews lezen van andere kopers en zelf een review schrijven over een boek dat je gelezen hebt.

Leeservaring
De leeservaring die de Kindle biedt, is goed. Je hebt veel mogelijkheden, naast de standaardopties van het lettertype (6 keuzes), regelafstand en de marges aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld notities delen via Facebook en Twitter, zien hoe lang het nog duurt om je boek uit te lezen en eenvoudig woorden opzoeken in het ingebouwde woordenboek.

Daarnaast biedt de leesomgeving nog enkele leuke extra’s. Zo is er de mogelijkheid om een tekstgedeelte te vertalen met behulp van Microsofts Bing vertaalmachine. Ook is er een Vocabulary Builder, daarin verschijnen alle woorden die je in het woordenboek opgezocht hebt. Die kun je vervolgens weergeven met behulp van Flashcards, handig als je je woordenkennis in een andere taal wilt uitbreiden.

Ook handig is de manier waarop bladwijzers werken op de Kindle. Heb je in een boek meerdere bladwijzers, dan kun je via een popupschermpje snel zien wat er op de pagina’s van de verschillende bladwijzers staat, zonder de pagina waarop je aan het lezen was te verlaten. Zo kun je eenvoudig bookmarks maken van belangrijke pagina’s waartussen je makkelijk wilt kunnen bladeren.

Het scherm van de ereader reageert snel op de dingen die je wilt doen, de ereader is in het openen van boeken en het bladeren door een boek zeker een van de snelste van dit moment.

Voor de lezer die actief is op GoodReads is er ook goed nieuws. Het boekenplatform werd eerder overgenomen door Amazon, en het bedrijf belooft dat er binnenkort een update van de software komt waarmee GoodReads geïntegreerd wordt, zodat je vanaf je ereader onder andere de boekentips van je vrienden kunt zien.


Conclusie

De Kindle Paperwhite is misschien wel de beste ereader van 2013, alhoewel het natuurlijk vooral afhankelijk is van je wensen of dat ook voor jou persoonlijk geldt. Nadelen heeft de Kindle namelijk ook wel, met het ontbreken van een Nederlandse ebookwinkel als grootste. Ook zijn er wat kleinere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de Kindle niet de beste keus voor je is, zoals het ontbreken van ePub-ondersteuning, het missen van fysieke bladerknoppen en de geringe interne schijfruimte.

Amazon biedt met de nieuwste Kindle-ereader wel precies dat wat we van het bedrijf gewend zijn: oerdegelijke hardware, gebruiksvriendelijke software en verschillende opties die het lezen op een ereader leuker en interessanter maken.

Klik hier om de nieuwste Kindle Paperwhite aan te schaffen. Inclusief verzendkosten en douanekosten komt het bedrag uit op ongeveer 150 euro.

Vorig artikelCartamundi komt met ‘Fun.ki’ downloadkaarten
Volgend artikelKindle MatchBook vanaf nu beschikbaar
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in