Review Kobo Glo: schijn bedriegt niet

1

De Kobo Glo is de nieuwste ereader van het Canadese bedrijf Kobo. Net als de Kobo Touch, die in mei 2011 werd gepresenteerd, is de Glo een 6 inch ereader met touchscreen en wifi. De naam zegt het al een beetje, de Glo heeft een unieke functie die de Touch nog niet had: ingebouwde verlichting. Maar dat is niet de enige verbetering aan de ereader.

Met de toevoeging van verlichting volgt Kobo de marktleiders Amazon met de Kindle en Barnes & Noble met de Nook. Gek genoeg heeft Sony er niet voor gekozen deze handige functie in de nieuwste PRS-T2 te stoppen. Ook andere ereadermakers hebben inmiddels een ereader met verlichting aangekondigd. Bij al deze ereaders zit de (LED)-verlichting in de rand van het apparaat ingebouwd, waarbij een dunne laag over het scherm zorgt voor de even verdeling van het licht. Die laag zorgt er gelukkig niet voor dat aan de helderheid van het scherm wordt afgedaan.

Ook maakt Kobo voor de Glo gebruik van de nieuwste e-inkschermen. Deze hebben een wat hogere resolutie dan de vorige. In de praktijk betekent dit dat je de afzonderlijke pixels op het scherm nog minder goed ziet dan bij de vorige generatie. Letters worden hierdoor ook wat scherper. Wat opvalt wanneer je de ereader naast de Kobo Touch legt is vooral dat het contrast wat groter is, de achtergrond is een stukje witter. Wanneer je de verlichting daarbij ook aanzet wordt dit verschil nog weer wat groter.

De ereader is wat kleiner en dunner dan de Kobo Touch. Dit komt voor een deel door het weglaten van de homeknop onderaan het scherm. De Glo heeft geen fysieke knoppen meer, behalve de aan/uitknop en de knop voor het inschakelen van de verlichting. Overige bediening gaat via het aanraakscherm.

De Glo heeft verder een 1GHz processor, 2GB opslagruimte, ingang voor een MicroSD-geheugenkaart en volgens de specificaties een batterijduur van meer dan een maand, met licht en wifi uitgeschakeld.

Het apparaat ligt lekker in de hand en Kobo lijkt er alles aan gedaan te hebben om je zonder afleiding te laten lezen. De behuizing van de Glo is stevig en mat, en niet vatbaar voor vingerafdrukken.

Gebruik
Als eerste na het uitpakken van je ereader dien je het apparaat aan je computer te verbinden of via wifi met het internet. Daarna worden direct je ebooks die je al bij Kobo had aangeschaft naar het apparaat gedownload, evenals de laatste firmware voor de Glo. Bij de ingebruikname krijg je vervolgens eerst een korte rondleiding door de belangrijkste functies van de ereader.

Wie eerder een Kobo heeft gehad zal direct met de ereader overweg kunnen. Voor wie dat nog niet heeft vormt de gebruiksvriendelijke software ook geen enkel probleem. Het homescherm is opgebouwd uit de laatste ebooks die je hebt gelezen, linkjes naar je bibliotheek en reading life, en de mogelijkheid om nieuwe boeken in de winkel van Kobo op te zoeken. Ook heb je toegang tot de instellingen en je verlanglijstje met boeken die je in de winkel van Kobo hebt aangevinkt.
Nieuwe ebooks op de ereader zetten gaat het makkelijkst via wifi en de winkel van Kobo. Heb je zelf al een collectie ebooks op je computer staan dan zet je die eenvoudig over door de ereader aan je computer te koppelen met de USB-kabel.

Lezen
Bij het lezen van ebooks op de Glo heb je nog net weer wat meer opties dan je op de Touch al had. Je kunt natuurlijk het lettertype en de grootte van letters aanpassen. Zo heb je de keuze uit een tiental voorgeïnstalleerde lettertypes, waaronder een voor Kobo gemaakt lettertype en een speciaal lettertype voor dyslectici. Daar houdt het nog niet op, want je kunt elk lettertype ook weer aanpassen in grootte, dikte en scherpte. Verder kun je de regelafstand en marges instellen. Je hebt dus erg veel opties om je leeservaring helemaal naar wens aan te passen.

De Kobo Glo is ook uitgerust met een aantal woordenboeken. In Nederland staat standaard het pocketwoordenboek Nederlands van Van Dale geïnstalleerd. Hiermee kun je definities van Nederlandse woorden opzoeken. Dit is een van de unieke functies van de Glo, ik ben namelijk in nog geen andere ereader een Nederlands-Nederlands woordenboek standaard tegengekomen. De Sony heeft bijvoorbeeld alleen vertaalwoordenboeken en een Engels-Engels woordenboek. Vertaalwoordenboeken heeft de Kobo dan weer niet in het Nederlands beschikbaar op dit moment.

Verder kun je in de tekst woorden of alinea’s markeren en er notities bij toevoegen. Ook is het mogelijk teksten via Facebook te delen. Dat alles doe je door lang op een woord te drukken, en vervolgens de selectie uit te breiden met de bolletjes die in beeld verschijnen. Dit kan af en toe wat priegelwerk zijn, en ook reageerde het scherm niet altijd even goed op wat ik wilde.
Een nadeel van het ontbreken van de homeknop is dat je vanuit een boek niet zo snel weer in het homescherm uitkomt. Je moet dan eerst even op het midden van het scherm tikken, waarna je via de knop linksboven terug gaat.

Verlichting
Tijdens het gebruik van de ereader kun je op elk moment de verlichting inschakelen via het knopje aan de bovenkant. Je kunt vervolgens de intensiteit van het licht regelen via een schuifknop onderaan het scherm. Ikzelf vind de gemiddelde intensiteit het meest prettig bij alle lichtomstandigheden. Maar ook de lichtste instelling zorgt ervoor dat je in een donkere kamer al comfortabel van het scherm kunt lezen. Slecht voor je ogen is het in elk geval niet, anders dan bij smartphones en tablets staar je namelijk niet recht in de lichtbron. Een voordeel van de verlichting is ook dat het contrast erg toeneemt. De achtergrond is direct een stuk witter, praktisch zo wit als papier.

Extra’s
De Kobo Glo heeft een aantal extra functies. Je vindt onder het menu Instellingen een schaakspel, schetsblok, sudokupuzzel en browser. Het zijn allemaal niet officieel ondersteunde functies, maar ze werken naar behoren. De browser is wel heel basaal, en eigenlijk alleen handig voor snel het nieuws te lezen of, iets op te zoeken op Wikipedia of je mail te bekijken. Ook leuk is de Reading Life-functie, die je desgewenst aan of uit kunt zetten. Hiermee heb je een overzicht van leesstatistieken en kun je je leeservaring delen via Facebook.

Een andere extra functie heeft eigenlijk vooral te maken met het Kobo-platform zelf, alle ebooks die je via Kobo aanschaft kun je namelijk ook direct lezen op smartphones en tablets via de applicaties van Kobo. Zo heb je overal toegang tot je bibliotheek met ebooks.

Conclusie
Kobo heeft met de nieuwe Glo een prima apparaat afgeleverd. Het is een veelzijdige ereader, met een focus op gebruiksvriendelijkheid. Het biedt meer opties in het aanpassen van de tekstweergave dan de meeste andere ereaders. Daarnaast heb je via de ingebouwde Kobo-winkel toegang tot een groot aantal betaalde en gratis Nederlandse ebooks, die je ook nog eens zonder gedoe met kabels of Adobe-beveiliging naar keuze op ereader, smartphone of tablet kunt lezen. Ook het ingebouwde woordenboek Nederlands is een positief punt aan de Glo. De verlichting zorgt er daarbij ook nog voor dat je onder alle lichtomstandigheden goed kunt lezen: in de felle zon, bij schemering of bijvoorbeeld ’s nachts in bed, zonder je partner te hoeven storen met een te fel licht. Enige nadelen die ik tegen ben gekomen zijn kleine puntjes en vooral subjectief. Het ontbreken van een homeknop is op bepaalde momenten wat lastig. Ook het ontbreken van fysieke bladerknoppen kan voor sommigen een minder punt zijn van deze ereader.

De Kobo Glo is te koop voor 129 euro bij onder meer Libris.

Vorig artikelHoe Amazon zonder uitleg je ebooks kan verwijderen
Volgend artikelCB komt met omzettingsregeling Adobe DRM naar watermerk
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in