Review Samsung Galaxy Tab 10,1: mooi apparaat, maar waar blijven de apps?

0

Samsung had met de Galaxy S-smartphone al succes als uitdager van de iPhone van Apple. Naar de lancering van een tablet van het bedrijf werd dan ook met spanning uitgekeken. De 7-inch deed het aardig, maar de verwachtingen voor de 10,1-inch grote Galaxy Tab waren nog hoger gespannen. Maakt Samsung deze verwachtingen waar?

Aan publiciteit ontbrak het Samsung niet voor deze tablet. Mede door de rechtszaken die Apple in diverse landen aanspande, kwam de Galaxy Tab volop in het nieuws. Over de vraag of de tablet inderdaad (te) veel op de iPad lijkt kun je van mening verschillen. Feit is dat eigenlijk alle tablets wel grote overeenkomsten met elkaar hebben. Wanneer je de Galaxy Tab naast de iPad 2 legt, valt in elk geval al een groot verschil op: de Galaxy Tab heeft een breedbeeldscherm.

Belangrijkste specificaties
De tablet heeft zoals gezegd een 10,1-inch scherm, met een capacitieve aanraaklaag. De resolutie van dit scherm is 1280 bij 800 pixels, met een beeldverhouding van 16:10. Ter vergelijking: de iPad 2 heeft een beeldverhouding van 4:3.

In de tablet zit een NVidia Tegra 2 dualcore-processor, een harde schijf van 16/32 GB en RAM-geheugen van 1 GB. Er zijn momenteel twee of eigenlijk vier uitvoeringen leverbaar, een met en een zonder 3G, beiden met een witte of zwarte achterkant. Verder heeft de tablet onder meer GPS, Bluetooth, Wifi, en twee camera’s: die aan de voorkant met een resolutie van 2 megapixels, die aan de achterkant met 3 megapixels.
De Galaxy Tab 10,1 draait op Android 3.1, waar Samsung een eigen sausje overheen heeft gegooid met de TouchWiz-interface – onder meer met eigen widgets.

Met een gewicht van nog net geen 600 gram is de tablet momenteel de lichtste in de categorie tablets van rond de 10 inch. Zeker in vergelijking met de iPad 1 valt het verschil van bijna 100 gram toch best op. Het lagere gewicht zorgt ervoor dat je het apparaat voor langere tijd met een hand kunt vasthouden, al is wat ondersteuning na enige tijd wel gewenst. Doordat het een breedbeeldscherm heeft, zul je de tablet anders dan de iPad voornamelijk in liggende stand gebruiken. Voor het lezen van bijvoorbeeld ebooks is de portretstand echter ook uitermate geschikt, zoals later in deze review zal worden besproken.

Eerste indruk
De Galaxy Tab is een fraai vormgegeven tablet die goed in de hand ligt. Hij is lekker dun en licht, voelt stevig aan en heeft een helder en contrastrijk scherm met een ruime inkijkhoek. Net als vergelijkbare tablets heeft dat scherm wel te kampen met spiegelingen en is het vatbaar voor vingerafdrukken.

Om het scherm zit een grijze metalen rand, aan de onderkant vind je verder de ingang voor de aansluitkabel en de microfoon, aan de bovenkant zijn de volumeknopjes en de aan/uitknop verwerkt, evenals een 3,5-mm audio-ingang. Deze had misschien beter wat meer naar de zijkant van het apparaat verplaatst kunnen worden.

Het apparaat reageert snel op zowel het aanraakscherm als op het kantelen. De eerste indruk is dan ook zeker een positieve, al moet gezegd worden dat het breedbeeld wel wat wennen is wanneer je aan een iPad gewend bent.

Gebruik
Niet alleen het breedbeeld is wennen, ook het besturingssysteem. Ik ken het Android-systeem van de Samsung Galaxy S-telefoon, en hoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er toch ook aardig wat vernieuwingen met dit nieuwe besturingssysteem voor tablets, Android Honeycomb. Dat is bij het eerste gebruik dus wel even zoeken naar waar bepaalde functies precies zijn weggezet. Toch is het intuïtief genoeg om direct aan de slag te kunnen zonder eerst een handleiding door te moeten spitten.

De Galaxy Tab leent zich goed voor digitaal lezen. Zo staan er vooraf twee applicaties geïnstalleerd waarmee je ebooks kunt lezen, en zijn er uiteraard verschillende apps te downloaden vanuit de Android Market waarmee bijvoorbeeld digitale kranten of magazines te lezen zijn.

Bij praktisch alles wat je doet reageert de tablet bijzonder snel. Apps openen vrijwel direct na aanklikken. Internetsites openen snel, inzoomen gaat vloeiend en ook flash wordt meestal zonder problemen weergegeven. Het enige wat minder makkelijk en snel werkt is het toetsenbord van de Tab. Bij het intoetsen van een web-adres komt de tekst er soms met vertraging op te staan. Ook beschikt het standaard ingestelde toetsenbord over een automatische correctie die je beter zo snel mogelijk uit kunt zetten. Tot slot is ook de spatietoets te dicht in de buurt van de speciale Touchwiz-knop op de onderbalk. Snel een tekst op het scherm toveren is dan eigenlijk ook alleen mogelijk wanneer je gebruik maakt van ‘swypen’. Dit is niet zo erg moeilijk om onder de knie te krijgen, maar het vergt wel enige oefening.

Verder is het jammer dat er in de Android Market geen speciale afdeling is voor Honeycomb-apps, het blijft nu lastig zoeken naar apps die echt volledig gebruik maken van de mogelijkheden van tablets.

Ebooks
Allereerst staat de applicatie van Bol.com op het apparaat geïnstalleerd. Hiermee kun je door het aanbod van deze boekenwinkel bladeren en de boeken die je daar koopt of gekocht hebt lezen. Hier heb je wel een Adobe-account voor nodig, aangezien de meeste ebooks bij Bol.com beveiligd zijn met Adobe DRM.
Verder heeft Samsung ook een eigen applicatie ontwikkeld waarmee je ebooks in ePub- en PDF-formaat kunt lezen, inclusief ondersteuning voor Adobe DRM. Deze app lijkt op de iBooks-app van Apple, compleet met een virtuele boekenkast en geanimeerde paginawisselingen.

Met deze app kun je in ebooks ook aantekeningen en markeringen maken, en de app is voorzien van een text-to-speech-functie (die overigens niet in het Nederlands werkt, wanneer je een Nederlands boek uitprobeert begint een Duitse vrouwenstem de tekst voor te lezen. Engels werkt wel redelijk goed.).

Nieuwe ebooks kun je in deze app ofwel via de interne bestandsbrowser importeren ofwel via internet downloaden en in de app openen. Het enige grote nadeel bij deze app is dat je weinig instellingen hebt voor de tekstweergave. Zo kun je de regelafstand en het lettertype niet wijzigen. Voor het lezen van ebooks kun je verder voor Honeycomb onder meer kiezen uit de Amazon Kindle-app en Aldiko (ePub). Door het lage gewicht en de lange vorm kun je op de tablet in portretstand prima ebooks lezen, waarbij de bladspiegel dan ongeveer zo groot is als een gemiddeld hardcover boek.

Tijdschriften en kranten
Voor het lezen van tijdschriften kun je onder meer terecht bij de apps Zinio en AKO. Hier vind je complete edities van tijdschriften die je los kunt kopen of waarop je je kunt abonneren. De AKO-app kent wel wat kuren, zo geeft hij wat problemen bij het aanklikken van titels in de webwinkel. Hoewel er voor iOS inmiddels legio ‘verrijkte’ tijdschriften zijn te vinden, met als bekendste voorbeeld de Wired-app, heeft Android op dat gebied nog zeer weinig te bieden. De meeste tijdschriften die je er vindt zijn simpelweg PDF-versies waarbij je hoogstens wat kunt inzoomen. Verdere interactieve functies zijn meestal ver te zoeken.

Een aantal kranten hebben inmiddels een Android-versie van hun apps, maar ook hier is het aanbod nog beperkt. Eveneens geldt hierbij dat het voornamelijk apps zijn waarin je door de gedrukte krant kunt bladeren, eventueel met een speciale leesmodus waarbij de tekst centraal staat. Een voorbeeld van een dergelijke app is de ND-app. Kranten als Volkskrant, NRC en Trouw hebben op dit moment nog steeds geen Android-app beschikbaar, alhoewel deze (behalve voor NRC) wel aangekondigd zijn.

Scherm
Het scherm in de Galaxy Tab is een zogenaamd Super PLS-scherm, waarvan Samsung claimt dat het nog iets helderder is en een betere inkijkhoek heeft dan de IPS-schermen van de iPad. Eveneens zou het scherm nog weer iets zuiniger zijn. Door de hogere resolutie van de Tab is tevens de pixeldichtheid wat hoger, wat ervoor zorgt dat afbeeldingen en tekst scherper op het scherm verschijnen. Vooral wanneer je de helderheid op maximaal zet flitsen de kleuren echt van het scherm af en kun je onder bijna elke kijkhoek nog wat zien – anders dan bij de vele budget-tablets die er verkrijgbaar zijn.

Ook wel belangrijk voor digitale lezers: qua batterijduur is het apparaat vergelijkbaar met de iPad, bij normaal onafgebroken gebruik houdt hij het zo’n tien uur vol.

Conclusie

De Galaxy Tab 10,1 is qua ontwerp een buitengewoon goede tablet. Hij ligt lekker in de hand en is zelfs prima voor langere tijd met een hand vast te houden door het lage gewicht en de slanke vorm. Ik vond de tablet zelf erg geschikt om in portretstand ebooks mee te lezen. De bladspiegel is dan behoorlijk groot, maar de regels in een boek zijn niet te lang. Bij normaal gebruik zul je de tablet echter vooral in de horizontale stand houden.

De Tab is vooral – en misschien nog wel meer dan de iPad – een consumptietablet. Typen gaat bijvoorbeeld wat stroef, maar voor het bekijken van films, het surfen over het web, het lezen van kranten, tijdschriften en ebooks, is de tablet erg geschikt. Natuurlijk blijft het een tablet zoals alle andere, dus heb je te maken met een spiegelend scherm en zul je er in vol zonlicht weinig plezier van beleven.

Voor een prijs van 479 euro plaatst de Tab zich in dezelfde prijscategorie als de iPad. Voor die prijs heb je dan ook een vergelijkbare tablet als de iPad 2, met het verschil dat de hardware van de Tab een stuk(je) beter is. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat er op software-gebied nog wel een achterstand in te halen is voor Android, en dan vooral wat betreft beschikbare apps. Veel van de grote kranten en tijdschriften hebben nog altijd geen Android-versie uitgebracht en verder zijn er gewoon nog erg weinig goede en leuke apps die volledig gebruik maken van zowel de hardware als de schermgrootte van een Android-tablet.

De Samsung Galaxy Tab 10,1 is verkrijgbaar vanaf 479 euro.

Vorig artikelInkling integreert sociale functies in studieboeken
Volgend artikelBooktrack publiceert ebooks met muziek
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in