Review Sony PRS-T2: weinig nieuws onder de zon

0

Een jaar na de introductie van de PRS-T1 komt Sony met de opvolger, de PRS-T2. Never change a winning team, moet het bedrijf gedacht hebben, want de nieuwe ereader is op maar weinig punten bijgewerkt. Zijn de veranderingen die zijn doorgevoerd reden om je oude Sony in te wisselen voor de nieuwe? En hoe verhoudt deze ereader zich tot de concurrentie?

Specificaties
De veranderingen aan de buitenkant en de specificaties van de ereader zitten hem in elk geval in de details. Het apparaat is nog iets dunner en lichter dan de PRS-T1. Ook heeft het bedrijf de gladde, glimmende buitenkant ingewisseld voor een matte kunststof behuizing. De PRS-T1 was nogal vatbaar voor vingerafdrukken op de behuizing, dat probleem is in elk geval alvast verholpen.

Eveneens zijn de positie en het uiterlijk van de bedieningsknoppen gewijzigd. Enige andere opvallende verandering aan het apparaat is het ontbreken van een audio-uitgang, onderaan de reader.

Qua hardware is een licht merkbare verandering dat het scherm iets meer contrast lijkt te hebben dan de T1. De batterijduur is volgens Sony twee maanden, een maand meer dan de vorige versie. Voor de rest is de T2 net als de voorganger uitgerust met 2GB intern geheugen, een MicroSD-kaartingang om de schijfruimte uit te breiden met maximaal 32GB, een 800mHz Freescale-processor, een in direct zonlicht leesbaar eInkscherm van 600 bij 800 pixels en 16 grijswaardes en touch-technologie op basis van infrarood. Op de achtergrond draait het apparaat wederom op een sterk aangepaste Android-versie. Dat het Android is wil overigens nog niet zeggen dat je er zomaar andere apps op kunt zetten, daarvoor zal de reader eerst gehackt moeten worden.

Interface
Het openingsscherm van de ereader laat je overzichtelijk zien welke boeken je onlangs gelezen hebt. Daarnaast heb je via drie knoppen onderin toegang tot ‘boekenplanken’, de ‘boekwinkel’ en ‘applicaties’. Onder boekenplanken vallen een drietal keuzemogelijkheden. Allereerst ‘boeken’, waar al de boeken op het apparaat toegankelijk zijn. Als tweede heb je de mogelijkheid om via ‘collecties’ eigen verzamelingen ebooks samen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld al je romans handig bij elkaar groeperen. Als laatste is er ook nog de boekenplank ‘Evernote’. Hierin staan al je notities en documenten die je met de online knipseldienst Evernote kunt synchroniseren.

De optie ‘Boekwinkel’ is een snelkoppeling naar de online ebookwinkel. In Nederland word je daarvoor doorgestuurd naar de winkel van Bol.com. Onder ‘Applicaties’ vind je ten slotte de extra functies van de T2, zoals de webbrowser, je notities, de ingebouwde woordenboeken, een kladblok, en diverse instellingen. Een van die instellingen is het koppelen van je Facebook-account. De eerste paar keer dat ik dit probeerde werkte dit nog niet, maar Sony heeft inmiddels een tweetal updates vrijgegeven waarna dit wel doet wat het moet doen.

Via de bovenbalk heb je, zoals gewoonlijk bij Android, de mogelijkheid om wifi aan en uit te zetten, en toegangspunten te beheren.

Lezen
Het overzetten van boeken (in ePub-, PDF- of TXT-formaat) doe je via een USB-kabel of draadloos via de browser van de T2. Voor het lezen van beveiligde ebooks dien je het apparaat eerst te autoriseren met je Adobe account. Dit kan via het programma Adobe Digital Editions, of direct op de ereader. Je krijgt hiervoor een inlogscherm te zien wanneer je op de ereader naar de boekenwinkel toe wilt. Handig, want zo vergeet je dit in elk geval niet te doen en kom je bij het openen van ebooks met DRM niet voor verrassingen te staan.

Het openen van een ebook en bladeren door het boek gaat lekker snel op de T2. Handig is ook de snelbladerfunctie: na een veegbeweging de vinger op het scherm gedrukt houden en je bladert snel door de tekst heen. Onhandig daarentegen vind ik dan weer dat je per se moet swipen om te bladeren (of de bladerknoppen onderaan het scherm gebruiken). Bij andere ereaders met aanraakscherm volstaat een druk op het scherm aan de linkerkant of rechterkant om terug of verder te bladeren, bij de Sony Reader moet je de veegbeweging maken.

Tijdens het lezen kun je snel notities maken, tekst markeren of woorden opzoeken in het woordenboek door enkele seconden op een woord te drukken. Je krijgt dan de mogelijkheid om de selectie uit te breiden door de twee balkjes rondom het woord verder te slepen. Uniek aan de Sony Reader is de integratie met de online knipseldienst Evernote. Door te klikken op ‘Sturen naar’ en vervolgens Evernote te kiezen, wordt de geselecteerde tekst automatisch naar je Evernote account gesynchroniseerd. Het lijkt er wel op dat deze optie beperkt is tot ongeveer 1000 tekens. Ook stelt de ereader je in staat een passage te delen via Facebook, alleen is het praktische nut niet heel erg duidelijk. De tekst wordt namelijk na enkele woorden al afgekapt op Facebook. Je kunt dus geen complete passages delen met je vrienden.

Verder is het met de T2 mogelijk woorden te vertalen of op te zoeken in een woordenboek. Standaard is de reader uitgerust met een tweetal Engelstalige woordenboeken, Frans-Engels en omgekeerd, Duits-Engels en omgekeerd, Spaans-Engels en omgekeerd, Italiaans-Engels en omgekeerd en Nederlands-Engels en omgekeerd. Helaas is er geen Nederlands-Nederlands woordenboek aanwezig. Makkelijk zelf extra woordenboeken installeren is niet mogelijk.

In de tekst van een ebook kun je opmerkingen bij een woord of passage toevoegen, ofwel via het virtuele toetsenbord ofwel met de stylus. Die stylus is op zich een leuke gimmick, maar zal je in de praktijk waarschijnlijk niet al te vaak gebruiken. Er is ook geen mogelijkheid het pennetje in het apparaat op te bergen.

De reader biedt je ook de mogelijkheid de leeservaring te personaliseren. Zo kun je uiteraard de lettergrootte wijzigen, in totaal met 8 groottes. Ook valt het letertype aan te passen door te kiezen uit een 6-tal verschillende fonts.
Een laatste handigheidje van de Sony is het feit dat hij onthoudt welke opties je onlangs gebruikt hebt voor het instellen van de weergave. Zo kun je bijvoorbeeld sneller wisselen tussen de schermoriëntaties, lettertypes en groottes.


Extra’s

Een van de belangrijkste en meest unieke extra’s is de Evernote-integratie. Die werkt twee kanten op. Wanneer je je via de Reader bij Evernote registreert of inlogt, heb je in je Evernote-account een nieuw notitieboekje, Reader genaamd. Wanneer je hierin artikelen opslaat worden deze automatisch met je Sony Reader gesynchroniseerd. Via de Evernote-boekenplank op je Reader kun je deze artikelen vervolgens inzien. Ook in de ingebouwde webbroser van de T2 kun je artikelen naar Evernote sturen.

Die ingebouwde browser is ook een van de extra’s van de T2. Surfen op internet gaat op het zwart-wit eInkscherm niet heel soepel, maar het voldoet wel om bijvoorbeeld dingen op te zoeken op Wikipedia of eenvoudige nieuwssites bij te houden.

Conclusie
Meer dan een update van de PRS-T1 is de PRS-T2 eigenlijk niet. Op zich is dat niet verkeerd, die ereader was een flinke stap vooruit ten opzichte van de eerdere generatie. Op enkele punten is de T2 nu een verbetering (iets sneller, langere batterijduur, Evernote/Facebook-integratie). Maar een verslechtering is er ook, wat mij betreft. Het weglaten van audio-afspeelmogelijkheid is toch wel een minpunt. Voor fans van eerdere Sony Readers, die nog niet de stap naar de T1 gemaakt hadden, is deze ereader echter wel een interessante optie. Het is een goed uitgeruste, degelijke ereader met een gebruiksvriendelijke interface.

Wel steekt de vernieuwde Sony Reader wat magertjes af bij de andere nieuwe ereaders die onlangs door concurrenten werden aangekondigd. Toegegeven, de Kindle Paperwhite is voorlopig niet in Nederland verkrijgbaar, maar deze biedt voor een iets lagere prijs wel een beter scherm (hogere resolutie) en ingebouwde schermverlichting. Datzelfde geldt voor de Kobo Glo, die over enkele weken in Nederland verkrijgbaar is, ook nog eens voor 10 euro minder dan de Sony.

De Sony PRS-T2 is verkrijgbaar voor 139 euro.

Vorig artikeliPad raakt snel geïntegreerd in Vlaamse scholen
Volgend artikelMeelees-ebooks voor kinderen in iBookstore
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in