Review Sweex ebook Reader MM300: een bekend model, maar met prima leeservaring

0

Deze review behandelt de Sweex ebook Reader van het Nederlandse bedrijf Sweex. De ereader beschikt over een 6-inch eInk-scherm en weegt slechts 174 gram. Het apparaat is leverbaar in de kleuren wit en zwart.

Uiterlijk
Wanneer je de ereader voor het eerst ziet, zal hij je misschien bekend voorkomen. Dat klopt, want er zijn meerdere ereaders op de markt met dit model. De Sweex ebook Reader is gebaseerd op de hardware van fabrikant Netronix. Daardoor verschilt de ereader uiterlijk gezien weinig van bijvoorbeeld de Cybook Gen 3 of de Kobo eReader. De ereader heeft een stevige plastic buitenkant, is licht, dun en handzaam.

Het eInk-scherm komt erg helder over en de witte achtergrond van het eInk-scherm lijkt nog een stukje witter dan op sommige andere ereaders, zoals bijvoorbeeld de Bebook Neo. De bediening van het apparaat is vrij eenvoudig en intuïtief. Rechts onderin zit de vier-weg knop voor het navigeren en omslaan van bladzijden. Aan de linkerkant van het apparaat zitten vier knoppen voor ‘bookmarks’, ‘schermrotatie’, ‘terug’ en ‘opties’. De aan/uit-knop zit rechts bovenin, boven een groen led-lampje dat aangaat bij het indrukken van een knop. Aan de rechterkant zitten tenslotte nog twee knoppen voor het regelen van het volume en het veranderen van de lettergrootte.


Gebruik
Wanneer je het apparaat aanzet, kom je in een overzichtelijk vormgegeven beginscherm. Als je vervolgens op de bibliotheek klikt, zie je een lijst met daarin een aantal mappen. Standaard zijn dit mappen voor PDF-bestanden, beveiligde ePub-bestanden, gratis ebooks en de handleiding. Je kunt ook eigen mappen maken om je ebooks in te ordenen. Omdat er op het apparaat al vijftien gratis boeken staan geïnstalleerd, kun je direct beginnen met lezen. Overigens zijn dit wel Engelstalige boeken, afkomstig van de website Feedbooks. Enkele titels zijn bijvoorbeeld: Pride and Prejudice, Alice in Wonderland, Great Expectations en Moby Dick.

Handig is dat je op het overzichtsscherm in de bibliotheek bij elk boek kunt zien hoe ver je in een ebook gevorderd bent. Wanneer je een boek later weer opent, gaat hij verder waar je gebleven bent. Ook kun je bij elk ebook zien of er bladwijzers zijn ingesteld en in welke schermoriëntatie je aan het lezen was (liggend of staand scherm).

Het bladeren door ebooks met de grote knop onderaan het scherm gaat makkelijk. De verversingssnelheid van het eInk-scherm is behoorlijk hoog en doordat ook de lettergrootte snel en gemakkelijk gewijzigd kan worden, biedt de Sweex ereader een prima leeservaring. In totaal zijn er zeven lettergroottes beschikbaar. Met de knoppen aan de rechterkant van het apparaat wissel je eenvoudig tussen de verschillende groottes. Verder kun je wanneer je een ebook aan het lezen bent ook bladwijzers toevoegen. Je kunt helaas geen tekst selecteren om bijvoorbeeld een citaat op te slaan en ook het woordenboek is niet direct vanuit een ebook te raadplegen. Behalve het toevoegen en opzoeken van bladwijzers biedt het menu in een ebook ook de mogelijkheid een boek als favoriet aan te merken. Je favoriete boeken vind je dan terug via het beginscherm.

Formaten
Zoals de meeste ereaders tegenwoordig, kan de Sweex ereader overweg met het ePub-bestandsformaat voor ebooks. Doordat ook de beveiliging van Adobe ondersteund wordt, kunnen Nederlandstalige ebooks die je bijvoorbeeld via Bol.com of Selexyz koopt gelezen worden. Verder kun je op de ereader ook PDF-bestanden weergeven. Ik merkte dat dit bij sommige PDF-bestanden prima ging, maar met andere heeft hij meer moeite. Je kunt namelijk niet of nauwelijks inzoomen of schalen met de PDF-bestanden. Bij schaalbare PDF-bestanden komt ook nog eens het probleem dat woorden willekeurig afgebroken worden. Dit ligt overigens vaak meer aan het PDF-bestand zelf dan aan de ereader.

Verbinding
Nieuwe ebooks op de Sweex zetten kan via een geheugenkaartje of met behulp van de USB-verbinding. Wanneer je de ereader op de computer aansluit, opent er direct een scherm van Sweex, met wat koppelingen naar andere functies. Zo staan er verwijzingen naar de handleiding, digitale kranten en tijdschriften en meer bronnen voor gratis ebooks.

Extra’s
De Sweex eBook Reader bevat ook nog enkele extra functies. Zo zit er een Sudoku spel op. Dit werkt vrij eenvoudig en het is een leuke toevoeging. Verder zit er ook een woordenboekfunctie op het apparaat. Op de versie die ik in handen had, kun je die functie helaas nog niet direct vanuit een ebook gebruiken, maar enkel vanuit het hoofdmenu. Wellicht dat dit in een latere firmware-versie wel toegevoegd zal worden. Tot slot kan de Sweex ereader ook afbeeldingen weergeven, in jpg-formaat.

Conclusie
De Sweex ebook Reader heeft twee belangrijke nadelen. Het is als eerste gebaseerd op een al weer tamelijk oud model ereader en ten tweede voelt hij door de plastic buitenkant nogal fragiel aan. Daar tegenover staan echter wel enkele grote voordelen. Op dit moment is de ereader met een prijs van rond de 200 euro een van de goedkoopste 6-inch eInk-ereaders. Daarbij komt dat ook de leeservaring uitstekend is. Het wisselen van pagina’s gaat snel, de bediening is eenvoudig en intuïtief en nieuwe ebooks op het apparaat zetten gaat eenvoudig. Wanneer je een vrij goedkope ereader wilt en geen behoefte hebt aan extra functies als touchscreen of draadloze verbinding, is de Sweex een goede keuze.

Met dank aan Sweex voor het verstrekken van een reviewexemplaar.

Vorig artikelApple opent iBookstore voor individuele schrijvers
Volgend artikeleInk ereadergebruikers gezocht voor test eLinea!
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in