Uitleningen e-books en audioboeken nog steeds flink in de lift

2
overdrive

Het aantal e-bookuitleningen wereldwijd groeit nog steeds. In 2017 werden er via de dienst OverDrive maar liefst 155 miljoen e-books uitgeleend, 11% meer dan in het jaar daarvoor. Ook werden er 68 miljoen audioboeken uitgeleend, een groei van 24%.

Het grootste bedrijf op het gebied van e-bookuitleningen is OverDrive, inmiddels onderdeel van Rakuten, het moederbedrijf van Kobo. OverDrive werkt samen met zo’n 90% van alle bibliotheken in de VS en met meer dan 40.000 bibliotheken in 70 landen wereldwijd. De catalogus van OverDrive bestaat uit zo’n 4 miljoen titels in meer dan 100 talen.

De groei is volgens OverDrive onder meer te danken aan grote verbeteringen op het gebied van ‘discoveribility’. Steeds meer bibliotheken werken bijvoorbeeld met gepersonliseerde content en persoonlijke aanbevelingen. Ook Google hielp een handje: in september werden ook e-books van bibliotheken opgenomen in de zoekresultaten. De app Libby maakte het makkelijker om e-books te lenen en in de VS werd het mogelijk om via deze app ook e-books te lenen op Kindle e-readers en Fire tablets. (In Nederland kun je geen geleende e-books lezen op Kindle e-readers). Ook werden er meer digitale kinderboeken uitgeleend.

Interessant is dat veel uitgevers uitleenvoorwaarden toepassen die zijn gebaseerd op het principe van ‘one copy, one user’: net als een papieren boek kan ook een e-book per keer aan een persoon tegelijk worden uitgeleend. Bibliotheken kopen bij uitgevers een aantal licenties per titel in, het maximum aantal gebruikers dat tegelijk dat boek kan lenen. Zijn alle e-books uitgeleend, dan moet je wachten tot het boek weer wordt ’teruggebracht’.

De populairste titels in 2017 waren The whistler van John Grisham, The girl on the train van Paula Hakwins, Harry Potter and the cursed child van J.K Rowling en John Tiffany, Me before you van Jojo Moyes en Night School van Lee Child.

Vorig artikelHebban.nl start Reading Challenge en werkt samen met Libris en Blz.
Volgend artikelNederland leest nog steeds het liefst van papier

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in