UK: 2 tot 12 jaar cel voor ebookpiraten

2
Foto: Pixabay.com

Het Verenigd Koninkrijk is helemaal klaar met de massale piraterij van ebooks, films en muziek. Het land wil daarom de controle aanscherpen en de straffen verhogen tot een maximum van 2 tot 12 jaar.

Massale commerciële piraterij
De gemiddelde ebookgebruiker die graag de DRM van zijn ebooks verwijdert hoeft echter nog niet te vrezen voor vervolging. De maatregelen zijn vooral gericht op de massale commerciële piraterij. Hierbij wordt de pirated content gratis of tegen betaling op internet aangeboden. Zowel de makers als de verspreiders ervan zijn strafbaar. Minister Neville-Rolfe (“Intellectual Property”) wil hiermee een duidelijk signaal afgeven en de rechten van de creatieve industrie beter beschermen tegen online criminaliteit.

Europese Unie
Ook binnen de Europese Unie is piraterij een probleem. Eurocommissaris Andrus Ansip vindt dat de huidige copyrightwetgeving piraterij juist in de hand werkt. Volgens Ansip geeft 68% van de Europeanen aan illegale downloads te gebruiken, maar wil men best voor content betalen als men daarvoor een snelle en goede service krijgt. Spotify is hiervan een goed voorbeeld.

Nederland
In Nederland zit men ook met het probleem van de op torrentsites gedownloade ebooks in de maag. Omdat de prijzen van ebooks in Nederland zeker een aantal geleden nog behoorlijk hoog waren en het digitale aanbod nog niet groot, lag de weg naar piraterij open. Toch lijkt hier langzaam verandering in te komen. Diensten als Elly’s Choice, waarbij je voor Euro 2,99 per maand elke maand 10 nieuwe ebooks krijgt nemen in populariteit toe. Het lijkt er dus op dat de Eurocommissaris gelijk heeft: we willen best voor ebooks betalen als dat het beste alternatief is.

Bron: Goodereader.com

Vorig artikelCB: Verkoop van ebooks stijgt met 25%
Volgend artikelReview: Kindle Paperwhite (2015)

2 REACTIES

  1. Natuurlijk is het diefstal het illegaal downloaden. Maar voor een digitaal boek dezelfde prijs vragen als voor een gewoon boek is ook diefstal. Je hoeft tenslotte geen kosten te maken voo winkelpanden en personeel. Sommige schrijvers zijn het met mijn eens en verkopen hun boeken op hun eigen site goedkoper als bijv. via Bruna of Bol.com.
    Dat vind ik dus een goed idee. Ik wil graag betalen voor een boek (een schrijver moet ook leven tenslotte). Maar het moet wel redelijk blijven.

  2. Ook worden bepaalde boeken niet als eboek uitgegeven. Mensen hebben gewoon geen zin meer een boek te kopen en hun boekkast vol te stoppen met boeken. En daar te laten liggen als ze gelezen zijn. 2de hands boeken verkopen bijna niet meer. Ook door de 21% btw is het unfair tegen gewone boeken. Moet van Europa. Ze zijn tegen milieuvervuiling en bos die gekapt moeten worden,maar ze willen niet dat het hoge BTW tarief omlaag gaat. Er moeten boekenboeren zijn gaan lobbyen in Brussel. Anders kan het niet. Maar gelukkig worden uitgevers een uitstervend ras. Misschien geen nieuwe boeken meer,dan gaan mensen oude boeken gewoon inscannen en delen. Eigen schuld dikke …..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in