Welk apparaat past bij mij?

Elke week komen er meer ereaders, tablets en smartphones bij. Hierdoor kan het best lastig zijn te bepalen welk apparaat je zou moeten kopen. Daarom hieronder wat aanwijzingen die je kunnen helpen te bepalen op welk apparaat jij het beste digitaal kunt gaan lezen.

Wat voor lezer ben je?
De belangrijkste vraag die je aan jezelf moet stellen is wat je van een digitaal leesapparaat verwacht. Wat wil je ermee gaan doen? Ben je iemand die urenlang rustig in een hoekje of in de tuin in een boek wil wegduiken? Dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een eenvoudige eInk-ereader waar je enkel ebooks op kunt lezen. Een voorbeeld van een ereader die dan voor jou geschikt is, is de Kobo Touch Edition. Dit is een handzaam, duurzaam en betaalbaar apparaat dat precies doet waar het voor gemaakt is: lezen.

Wil je – behalve veel lezen – een ereader ook gebruiken voor meer zakelijke of educatieve teksten, en bijvoorbeeld ook voor het maken van aantekeningen? Kies dan voor een ereader als de Sony PRS-T1. Deze is iets duurder, maar biedt dan ook waar voor het geld. De Sony PRS-T1 heeft naast een touchscreen ook de mogelijkheid om je ebooks draadloos via internet te kopen.

Voor echt puur zakelijk gebruik kun je het beste kijken naar een ereader met een groter scherm, zoals de Pocketbook Pro 902 of de Kindle DX. Hier kun je makkelijk omvangrijke PDF-documenten op weergeven.

Wanneer je digitale boeken wilt gaan lezen, maar het apparaat waarop je dat doet ook voor andere dingen wilt gebruiken, kun je het best een tablet kopen. Op een apparaat als de iPad kun je prima allerlei soorten ebooks lezen, van literatuur tot non-fictie. Daarnaast kun je zo’n tablet ook gebruiken om op internet te surfen, mails te versturen, filmpjes en foto’s te bekijken en spelletjes te spelen. Voor urenlang boeken lezen leent het apparaat zich wellicht minder goed, simpelweg omdat je door de vele mogelijkheden snel afgeleid bent.

Onderweg lezen?
Als je veel onderweg bent kan digitaal lezen een uitkomst zijn. Je hoeft dan immers geen zware boeken meer mee te sjouwen. Een tablet is in dat geval voor jou waarschijnlijk minder geschikt om op te lezen. Als je vooral in de trein of in het vliegtuig ebooks wilt lezen, is een lichte eInk-ereader of een smartphone met een groot scherm de beste optie. Je kunt hierbij dan bijvoorbeeld denken aan de eerdergenoemde Kobo Wireless eReader, Sony PRS-T1 of aan een smartphone als de iPhone 4S of de Samsung Galaxy S2.

Wanneer je er nog niet uit bent op welk apparaat jij het beste kunt gaan lezen, kun je andere mensen om raad vragen op ons forum, of een kijkje nemen bij onze kieswijzer.

 Kieswijzer