Kyobo ereader met Mirasolscherm stelt zwaar teleur

0

De eerste ereader ter wereld die gebruik maakt van Mirasoltechnologie om ebooks in kleur te kunnen weergeven stelt zwaar teleur. De Kyobo Reader, die alleen in Zuid Korea verkocht wordt, is bijzonder langzaam en kan niet goed overweg met ebooks in het ePub formaat.

Ebooks kunnen weergeven in full color, op een scherm dat ook in daglicht leesbaar is en bovendien weken werkt op één batterijlading: het is de heilige graal van elke ereaderfabrikant. In Zuid Korea is sinds enige tijd de Kyobo Reader van Qualcomm te koop, een ereader die gebruik maakt van Mirasol technologie en een eerste stap in de richting van de ultieme ereader zou moeten vertegenwoordigen.

Helaas valt de Kyobo Reader (niet te verwarren met de ereaders van het Canadese bedrijf Kobo) in de praktijk flink tegen. Nate Hoffelder van The Digital Reader liet een exemplaar overkomen en testte het apparaat goed uit. Dat was niet eenvoudig, aangezien de Kyobo alleen Koreaanse menu’s biedt, maar door trial and error wist hij het apparaat toch aan de praat te krijgen.

Het probleem met de Kyobo is dat het de meest elementaire functie van een ereader – het snel en gebruiksvriendelijk weergeven van ebooks – niet waarmaakt. Zo duurt het erg lang om een ebook te openen, soms langer dan een halve minuut. Vreemd, aangezien het apparaat wordt aangedreven door een 1 GHz SnapDragon processor, die tot betere prestaties in staat moet zijn.

Het scherm mag dan energiezuinig zijn, toch springt de Kyobo niet zo zuinig met energie om als de gemiddelde eInk ereader. Bij regelmatig gebruik zou het apparaat een week of twee kunnen functioneren zonder bijgeladen te hoeven worden, aldus Nate.

Problematischer is dat de ingebouwde ereading app matig en onstabiel functioneert. Bovendien is er geen ondersteuning voor ebooks met Adobe DRM. Dat betekent dat de ereader maar matig inzetbaar is, ondanks het prijskaartje van 300 dollar. En ePub ebooks die niet beveiligd zijn worden niet goed weergegeven, omdat de Kyobo niet goed overweg kan met stylesheets (die de opmaak van het ebook regelen).

Als tablet is de Kyobo ook niet bruikbaar; ondanks dat het apparaat draait op Android is het niet mogelijk om eigen apps te installeren. En video wordt zo schokkerig weergegeven dat de ereader niet ingezet kan worden voor het bekijken van films.

Helaas zegt de reviewer verder weinig over het scherm zelf, terwijl dat toch het meest bijzondere element van de Kyobo Reader is. Uit andere video’s die eerder verschenen blijkt dat kleuren niet bijzonder helder weergegeven worden, maar dat het scherm wel sneller ververst dan een eInk scherm.

Het wachten is op een apparaat dat beter om weet te gaan met de mogelijkheden die Mirasol biedt. Tot die tijd blijft eInk de enige optie voor lezers die hun ebooks vanaf een scherm willen lezen dat gebruik maakt van omgevingslicht, en zullen mensen die meer willen doen met een ereader dan alleen lezen het beste af zijn met een tablet met LCD-scherm.


De Kyobo Reader (midden) vergeleken met eInk readers (foto: Nate Hoffelder)

(via The Digital Reader)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in