De introductie van de iPad vorige week zal niemand zijn ontgaan. Over een paar maanden ligt het apparaat ook in Nederland in de schappen. Dat is goed nieuws voor digitale boekenliefhebbers zou je denken, maar er zit een vervelend addertje onder het gras.
Eén van de applicaties die Apple-topman Steve Jobs vorige week met trots presenteerde is de iBooks app, waarmee je digitale boeken kunt lezen en online nieuwe boeken kunt kopen en downloaden direct vanuit de iBooks store. Maar deze iBooks store is aanvankelijk alleen beschikbaar voor Amerikaanse klanten; Nederlandse consumenten zullen deze functie voorlopig niet kunnen gebruiken zodra de iPad hier wordt geïntroduceerd.
Een nog veel belangrijkere beperking is dat de iBooks store een eigen beveiligingssysteem gebruikt (digital rights management, in de volksmond ‘drm’), welke niet compatible is met het beveiligingssysteem dat de meeste Nederlandse ebookshops hanteren. Kort gezegd: de Nederlandse ebooks die je nu aanschaft bij Bol, Bruna, Selexyz en consorten, kun je dadelijk niet lezen in de iBooks app op de iPad.
Andersom geldt deze beperking ook; als de iBook store haar deuren opent in Nederland, dan kun je de ebooks die je daar aanschaft alleen op Apple hardware lezen, niet op ereaders of tablets van andere fabrikanten.
Het zou kunnen dat er voor de iPad uiteindelijk wel ’third-party’ apps beschikbaar komen die wel overweg kunnen met de ebooks die hier verkocht worden (ePub met Adobe drm). Txtr heeft al zo’n applicatie voor de iPhone. En de iPhone app Stanza kan wel overweg met ePub ebooks, maar niet met Adobe drm (Amazon is eigenaar van Stanza, waardoor het überhaupt de vraag is of die ondersteuning er komt). Maar niets is zeker, vooral gezien het feit dat Apple in het verleden wel vaker apps heeft geweigerd die ‘reeds ingebouwde functionaliteiten nabootsen’.
Het is jammer dat ook Apple – in navolging van Amazon – probeert een eigen ecosysteem voor ebooks te ontwikkelen. Jobs heeft boter op zijn hoofd als hij zegt dat er een ‘open’ ebookformaat gebruikt wordt (ePub), want het formaat is helemaal niet ‘open’ als er sprake is van drm. De reactie van Adobe op Apples keuze voor een eigen drm systeem (“It looks like Apple is continuing to impose restrictions on their devices that limit both content publishers and consumers”) is nogal hypocriet, want het omgekeerde is ook waar.
Wat Apple of Adobe ook zeggen, het is uiteindelijk aan de uitgevers om te beslissen hun content zonder enige vorm van beperkingen aan te bieden. Tot die tijd raden wij aan om goed op te letten met het aanschaffen van gadgets zoals de iPad als je van plan bent die als ereader in te gaan zetten.
(Met dank aan forumlid Niels voor de tip)