Ebookpiraten breiden werkterrein uit naar Marktplaats

0

eReaders.nl werd gewezen op advertenties op Marktplaats waar verschillende aanbieders ebooks tegen zeer lage prijzen aanbieden. Het betreft hier niet alleen boeken uit het publieke domein maar ook boeken waar auteursrecht op rust. Enig onderzoek wijst uit dat ebookpiraten honderden actuele titels te koop aanbieden op sites als Marktplaats en Speurders.

Wie de zoekterm ‘ebooks’ intikt op Marktplaats.nl of Speurders.nl krijgt een lijst van verschillende advertenties te zien waar ebooks tegen prijzen vanaf 1 euro worden aangeboden. De verkopers noemen meestal geen titels in de advertenties, je moet ze eerst mailen en vragen om een lijst, die dan per omgaande wordt toegezonden.

Een proef op de som leerde ons dat sommige aanbieders ruim 500 Nederlandstalige boeken aanbieden, meestal in ePub en soms in pdf formaat, waaronder ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw, de complete ‘Sara Linton’-reeks van Karin Slaughter en de nu zeer populaire boeken van Stieg Larsson. Op al deze boeken rust auteursrecht en het aanbieden van deze titels is dus illegaal.

Het is zeer eenvoudig om de ebooks bij de koper te krijgen, de meeste digitale boeken zijn maar een paar honderd kilobyte groot en kunnen dus eenvoudig per email verstuurd worden.

Zo schrijft ene Sara:

“In de bijlage staat mijn lijsten met ebooks. De prijs is € 1,50 per boek.
De minimale afname is 10 boeken.
Deze ebooks zijn allemaal in EPUB formaat (tenzij anders vermeld) en worden per mail geleverd.”

En een zekere Quinten mailde ons:

“hier mijn lijst van de nederlandstalige ebooks.
de filetype staat erachter, de meeste zijn .epub formaat(standaard voor ebooks), een aantal andere zijn pdf.”

Bij beide emailberichten werd een keurige Excel sheet bijgesloten, met daarin het overzicht van titels:

Er waren al verschillende vormen van ebookpiraterij bekend: via torrentsites kunnen ebooks gratis gedownload worden en onlangs berichtte eReaders.nl nog over een app die via de iTunes Store van Apple wordt verkocht en welke verschillende auteursrechtelijk beschermde ebooks aanbiedt. Maar de uitbreiding van ebookpiraterij naar Marktplaats lijkt de deur te openen naar grootschalige illegale praktijken: het is nu heel eenvoudig om grote hoeveelheden ebooks te verkrijgen voor een fractie van het geld dat hier normaal voor betaald moet worden.

Uitgevers zijn al een tijdje erg huiverig voor dergelijke piraterij, met de problematiek in de muziekindustrie als onheilspellend voorbeeld. Op verschillende manieren proberen uitgevers het illegaal verspreiden van ebooks tegen te gaan: door de boeken te beveiligen met drm, te voorzien van een limiet met betrekking tot het aantal keren overzetten op andere apparaten of deze alleen beschikbaar te maken voor gebruik op specifieke apparaten. Maar deze beveiligingsmethoden lijken niet of nauwelijks effect te hebben.

De waarschuwing op Marktplaats.nl: “Laat uw gezonde verstand spreken en vertrouw op uw gevoel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!” zal weinig uithalen tegen deze vorm van piraterij. Om dit soort activiteiten tegen te gaan, is het filteren en verwijderen van deze advertenties een belangrijke eerste stap.

Kopers van illegale ebooks moeten trouwens extra op hun hoede zijn; naast de juridische consequenties van het aanschaffen van auteursrechtelijk beschermd materiaal kunnen illegale ebooks ook virussen bevatten, die gebruik maken van lekken in bijvoorbeeld Adobe Reader.

(Met dank aan forumlid Niels voor de tip)

Vorig artikeliPad voorlopig niet interessant voor Nederlandse e-lezers
Volgend artikelAmazon verwijdert ebooks Macmillan na onenigheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in