Apple wil ook controle over verkopen in ebook-apps

0

Na eerder te hebben aangekondigd dat de spelregels voor abonnementen op kranten en tijdschriften zullen veranderen, lijkt het erop dat Apple ook de regels omtrent de verkoop van ebooks aanscherpt. De koerswijziging van het bedrijf kan grote gevolgen hebben voor bestaande apps van onder meer Amazon en Barnes & Noble.

De New York Times sprak met Steve Haber, bij Sony verantwoordelijk voor de afdeling digitaal lezen, die meldde dat Apple de applicatie van het bedrijf had afgewezen. “Vanaf nu moeten alle aankopen die in een applicatie plaatsvinden via Apple gaan”, zo vertelde Haber. De nieuwe regels gelden volgens de New York Times echter niet alleen voor ebooks die in de applicaties worden aangeschaft. “Het bedrijf heeft sommige ontwikkelaars verteld dat ze niet langer content, zoals ebooks, kunnen verkopen in hun applicaties, of klanten toegang kunnen geven tot aankopen die ze buiten de App Store gedaan hebben.”

Deze stap van Apple kan grote gevolgen hebben voor applicaties die nu in de App Store te vinden zijn, zoals de applicatie Kindle for iPhone/iPad en Nook for iPhone/iPad. In al die applicaties kunnen klanten van respectievelijk Amazon en Barnes & Noble direct ebooks aanschaffen zonder tussenkomst van Apple. Ook algemene ebook-applicaties lopen gevaar. Via een app als Bluefire Reader is het immers mogelijk om ebooks te lezen die elders aangeschaft zijn.

Apple lijkt tot de conclusie gekomen te zijn dat er veel geld zit in de content die er via het Apple-platform verhandeld wordt. In het verleden legde het bedrijf de focus vooral op de hardware, maar met zowel de recente beslissing om krantenabonnementen alleen nog via de App Store toe te staan als ook deze laatste stap, verlegt het bedrijf de aandacht naar manieren om eveneens aan de content geld te verdienen.

Voor Nederlandse verkopers van ebooks kan Apple’s beslissing ook gevolgen hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk een van de redenen waarom de in november aangekondigde app van Bol.com nog steeds niet beschikbaar is in de App Store.

(Via: New York Times.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in