Ebooks net als OV-chipkaart kinderlijk eenvoudig te kraken

0

Al langere tijd circuleren er op internet programma’s waarmee de veelgebruikte Adobe-beveiliging van ebooks gehaald kan worden. Het gebruik hiervan was voor de gewone man echter nog vrij ingewikkeld. Met een nieuwe plugin voor het populaire ebookbeheerprogramma Calibre wordt het verwijderen van onder meer Adobe DRM echter kinderspel.

Zoals de problemen met de OV-chipkaart al aantoonden wordt het zelfs voor a-technische mensen steeds eenvoudiger om onder van buitenaf opgelegde beveiligingen heen te komen. Datzelfde lijkt nu ook steeds meer voor ebooks te gaan gelden. De meeste ebooks die op dit moment worden aangeschaft via Nederlandse webwinkels zijn uitgerust met speciale beveiliging van Adobe. Deze beveiliging zorgt ervoor dat kopers de ebooks niet zomaar vrij kunnen verspreiden. Uitgevers hopen met Adobe DRM dan ook te voorkomen dat piraterij een hoge vlucht neemt. Door de restricties krijgen lezers echter vaak te maken met problemen, onder meer wanneer ze hun ebooks op verschillende apparaten willen openen en lezen.

Met een sinds enkele weken beschikbare plugin voor Calibre zou het verwijderen van de Adobe-beveiliging gereduceerd zijn tot een simpele muisklik. Ook de beveiliging van de Kindle-ebooks van Amazon is met deze software eenvoudig te omzeilen. De plugin is gebaseerd op eerder ontwikkelde scripts om de beveiliging te kraken, die een groeiende populariteit genieten onder lezers van ebooks. Veel van die lezers halen de beveiliging van aangeschafte ebooks af om ze vervolgens eenvoudig op hun gewenste apparaat te kunnen lezen. Over de vraag of het toegestaan is om voor eigen gebruik DRM van ebooks te halen heerst nog steeds grote onduidelijkheid.

Volgens Wiebe de Jager, directeur van uitgeverij Eburon, toont de eenvoud waarmee ebooks gekraakt kunnen worden het failliet van de DRM-beveiliging aan. “DRM is nu wat mij betreft echt failliet. Wil je je uitgeefbusiness overeind houden, bied dan goede waar aan tegen een redelijke prijs en maak het zo eenvoudig en leuk mogelijk om die waar aan te schaffen. Eenvoudige wetmatigheden die meer dan ooit van toepassing zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in