Holland Doc Radio neemt toekomst van het boek onder de loep

0

Wat betekenen de opkomst van het ebook en piraterij van digitale boeken voor de toekomst van schrijvers, uitgevers en boekhandels? Schrijver en radiomaker Jeroen van Bergeijk onderzoekt het in een radiodocumentaire die aanstaande zondag op Radio 1 zal worden uitgezonden.

Van Bergeijk schrijft op de site van de VPRO dat hij sinds de aanschaf van een Kindle van Amazon boeken steeds meer als “obsolete objecten” gaat zien zonder relevantie voor het dagelijkse leven. Dat er ook een keerzijde aan de digitalisering zit, werd hem onlangs duidelijk. Wanneer hij op een dag zijn naam invoert bij een website voor gratis (veelal illegale) downloads, ontdekt hij dat er ook een van zijn boeken op die manier te downloaden is, in een bestand met duizenden andere boeken.

Van Bergeijk: “Als schrijver van een paar non-fictie boeken die elk jaar een paar duizend euro aan royalty’s in binnen- en buitenland opleveren, was mijn eerste gedachte: welke inkomsten loop ik hierdoor mis? Het vinden en downloaden van die illegale ebooks is zo kinderlijk eenvoudig dat het haast niet anders kan dan dat de toch al zo schamele inkomsten van de Nederlandse schrijver nog verder zullen dalen. En wat voor gevolgen gaat de opkomst van het digitale boek hebben voor uitgevers? En voor boekhandels? ”

Om op die laatste vragen een antwoord te krijgen ging Van Bergeijk in het radioprogramma Holland Doc op zoek. Ook nam hij de proef op de som om te zien of zelf zijn eigen boek uitgeven iets voor hem zou zijn. Want: “De opkomst van het ebook biedt de schrijver ook fascinerende mogelijkheden. Eindelijk kan hij een groter deel van de koek gaan opeisen dan de standaard tien tot vijftien procent van de verkoopprijs aan royalty’s die hem doorgaans ten deel valt. ”

In het programma komen onder meer aan het woord de schrijver Marcel Moring, uitgever Haye Koningsveld en boekhandelaar Ton Schimmelpennink.

Holland Doc Radio: De laatste bladzijde? – Jeroen van Bergeijk > Zondag, Radio 1, 21.04-22.00 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in