Onderzoekers gebruiken archief NY Times om toekomst te voorspellen

0

De digitalisering van kranten heeft ook voordelen voor wetenschappers. Een aantal onderzoekers van Microsoft en het Israëlische Technion-instituut gebruiken namelijk software om de digitale archieven van de New York Times door te spitten. Ze doen dit in de hoop patronen te ontdekken die het mogelijk maken toekomstige ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld humanitaire rampen te voorspellen.

De software die ze ontwikkeld hebben doorzoekt behalve 22 jaar aan digitale krantenarchieven van de New York Times ook bronnen als Wikipedia en andere internetsites. Ze zijn met name op zoek naar berichtgeving rondom rampen, ongelukken en rellen. Dergelijke data-mining wordt al langer gedaan, maar voor dit soort onderwerpen gebeurt dat meestal door personen.

Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van software om digitale archieven te doorzoeken diverse voordelen boven menselijk onderzoek. Zo kan software makkelijk patronen ontdekken in grote hoeveelheden data, doorzoekt software ook bronnen waar onderzoekers niet aan toe komen, en signaleert de software ook verhalen die de voorpagina’s niet gehaald hebben maar toch belangrijk kunnen zijn in een ontwikkeling. Een van de problemen die de onderzoekers tegenkwamen, was het feit dat lang niet over alle tragische gebeurtenissen uit Afrika uitgebreide berichtgeving is.

De uitkomsten van het onderzoek worden onder andere toegepast op situaties die nu spelen, zodat voorspeld kan worden in welke situaties bijvoorbeeld een hongersnood uitbreekt of rellen op het punt staan op te laaien.

Het onderzoek wordt gepresenteerd in een paper dat vanaf de site van Microsoft gedownload kan worden.

(Via: GigaOm)

Vorig artikelE-inkey Keyboard: concepttoetsenbord met e-inktoetsen
Volgend artikelDuitse boekenwebwinkel verkoopt meer ebooks dan papieren boeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in