Google Book Settlement: the story continues

0

Hoe staat het nu met de Google Book Settlement? De termijn om aan te geven dat men gebruik wil maken van de opt-outregeling is inmiddels verstreken. Tijd om wederom de balans op te maken.

De Google Book Settlement sleept zich al een tijdje voort. Met het ongevraagd inscannen en beschikbaar maken van miljoenen boeken haalde Google zich de woede van diverse partijen op de hals. Via een schikking probeerde Google in overeenstemming te komen met deze partijen. Nadat de Settlement 13 november 2009 herzien werd, kregen auteurs en andere belanghebbenden tot 28 januari 2010 de tijd om te beslissen welke positie ze wilden innemen met betrekking tot de schikking: meegaan in de Google Book Settlement of kiezen voor de opt-outregeling.

Naar nu blijkt hebben 6818 auteurs ervoor gekozen om zich niet te schikken in de Google Book Settlement en zij hebben hun bezwaren op tijd ingediend bij de rechtbank. Volgens Rust Consulting, het bedrijf dat zorgt voor de vastlegging van alle gegevens met betrekking tot de Settlement, zijn er in totaal 51268 reacties van rechthebbenden binnengekomen. Hiervan heeft 13% aangegeven gebruik te willen maken van de opt-out regeling. De andere 87% heeft niet noodzakelijkerwijs ingestemd met de Settlement. Om bezwaar te kunnen maken tegen de inhoud van de Settlement moesten partijen namelijk meedoen in de schikking. Er zijn tot nu toe 500 bezwaren binnengekomen en deze bezwaarmakers zijn dus onderdeel van de bovengenoemde 87%.

Vele bekende auteurs, zoals Bret Easton Ellis, Zadie Smith, Louis de Bernières, Thomas Pynchon en Graham Swift, hebben aangegeven gebruik te willen maken van de opt-outregeling. Ook de erven van onder andere Roald Dahl hebben kenbaar gemaakt dat ze Google geen toestemming geven om zijn boeken te verspreiden. Wederom een gevoelige klap voor het project van Google.

Op 18 februari jongstleden zou een rechter zich in een zogenaamde ‘fairness hearing’ buigen over de vraag of de schikking eerlijk is voor alle betrokken partijen. De zitting heeft inderdaad plaatsgevonden, maar rechter Chin gaf daarin meteen aan nog geen uitspraak te doen. Wanneer deze wel gedaan wordt, is niet aangegeven. eReaders.nl blijft de ontwikkelingen rondom de Google Book Settlement volgen.

(Via: NRC Boeken)

Vorig artikelNieuwe processor maakt goedkopere ereaders mogelijk
Volgend artikel‘BNR in Business’ gewijd aan ereading

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in