Nederlands Dagblad lanceert apps en zet in op digitale diensten

0

Het Nederlands Dagblad (ND) lanceert vandaag een applicatie voor de iPad en iPhone/iPod touch. Later deze week zal ook de applicatie voor het Android-platform volgen. Verder staat eveneens een versie van het landelijke dagblad voor ereaders op de planning en zal de website binnenkort achter een betaalmuur gaan.

Voor het protestants-christelijke ND vormen de nu geïntroduceerde applicaties het begin van een nieuwe digitale koers. Onlangs werd bekend dat de website van de krant binnenkort volledig achter een betaalmuur zal verdwijnen. Voor abonnees blijven de artikelen op de site dan zonder verdere kosten toegankelijk, maar andere bezoekers dienen per artikel te gaan betalen.

Met deze stap wil de krant het businessmodel ‘weer kloppend maken’ en de lezer laten betalen voor professionele journalistiek in een digitale omgeving. De prijs voor online artikelen zal afhankelijk zijn van de lengte van het betreffende artikel en ligt naar verwachting tussen de 10 cent en 95 cent per artikel.

De applicatie voor iPad en iPhone die vanaf vandaag in de App Store te vinden is, biedt toegang tot de volledige gedrukte krant. Net als in vergelijkbare apps van bijvoorbeeld Trouw en NRC kunnen lezers eenvoudig bladeren door de krant en artikelen in een speciale leesmodus raadplegen. De applicatie is gratis en bevat ook een gratis credit voor het downloaden van een editie van het dagblad.

Volgens de website van het ND is er vanaf 8 maart ook een app beschikbaar voor lezers met een tablet of smartphone die draait op het besturingssysteem Android. Daarnaast werkt de krant ook aan een versie voor ereaders, die later dit voorjaar gelanceerd zal worden.

Via de site van het ND zal ook nog steeds de complete digitale versie van het dagblad te benaderen zijn. Op dit moment is dat nog een PDF-versie, maar binnenkort zal dat een speciaal ontwikkelde digitale versie zijn. Verder werkt het ND ook aan de verkoop van delen van de krant. Onder de titel NDSelect kunnen abonnees in de loop van 2011 dagelijks een selectie van het nieuws uit de krant als pdf toegezonden krijgen. Vooralsnog kan daarbij worden gekozen uit de drie categorieën opinie, kerk, geloof & samenleving.

Vorig artikelTabletfabrikant Archos komt met Arnova-productlijn
Volgend artikelRandom House staakt verzet tegen ‘agency model’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in